興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

因為最近我隻狗好似個肚個位痛..
我一掂佢就叫! 仲驚人掂佢個個位*
我以前返工有人介紹過土瓜灣個間動物醫院!
有無人比到意見我?

carolyn_le03    發表於 14-4-21 13:28

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:因為最近我隻狗好似個肚個位痛..我一掂佢就

原帖由 siusin617 於 14-04-16 發表
因為最近我隻狗好似個肚個位痛..
我一掂佢就叫! 仲驚人掂佢個個位*
我以前返工有人介紹過土瓜灣個間動物醫 ...
CAU dr Fung or Alex lee

Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

複式洋房

毛國界動物醫院
電話: 2142 3399
地址:九龍大角咀鐵樹街地下21號舖

簡介
醫治 貓貓, 狗狗; 兔科, 鼠科/齧齒類- 倉鼠, 熊仔鼠, 天竺鼠, 葵花鼠, 龍貓; 刺蝟, 雪貂, 鼬; 龜

服務- 診症, 外科手術, 牙科, 數碼X光影像, 實驗室

- 身體檢查
- 貓貓, 狗狗預防混合疫苗
- 心絲蟲測試及預防
- 瘋狗疫苗/晶片植入
- 絕育手術 (貓貓, 狗狗, 兔兔, 鼠鼠)
- 洗牙及牙齒手術
- 驗血, 驗尿
- 細胞學檢驗,組織病理檢查
- 留院

鄰近- 新九龍廣場, 富多來新邨, 奧海城三期, 奧運站 D 出口, 銘基書院, 帝峰皇殿

付款方法- 現金 或 易辦事

營業時間
一 - 四: 10:00 - 20:00
六 - 日: 10:00 - 20:00

泊車位
街道
停車場

http://ppt.cc/tryl

別墅

回覆:有無邊間動物醫院介紹下

跑馬地獸醫診所,dr olivia 及 dr gillian

別墅

回覆:有無邊間動物醫院介紹下?

掂個肚會痛?會不會胰臟炎?

民房

強烈推介何文田梭椏道13號港九寵物醫院~
陳醫生係我地狗狗的大恩人~全因轉睇佢狗狗先可對症下藥
星期日我地帶同兩隻狗狗去左dog park 玩,返屋企後其中一隻仔開始發呆和嘔!第一次嘔乾糧+水,第二次乾糧+水+一舊黑色粟米芯!我好驚!好想同佢睇醫生但我老公話觀察一晚先..仔仔全晚扒左喺地下發呆,但間斷嘔水!一飲就嘔!我成晩冇訓照顧佢睇住佢(中間嘔左不下10次、飲完水即嘔,飮好多水冇屙過尿、我唔想佢再嘔於是收起水盤)好不容易到左第二朝,我已經忍唔住即刻打俾醫生,但係最快要14:00先有得睇!冇辦法唯有等下,但仔仔已開始嘔水中帶血絲血點,大便2次極臭1次有血1次冇血!我13:00終於同爸爸抱佢過去睇醫生!一落到街仔仔 就扭落地⋯屙左一篤深啡紅色嘅尿!我即時喊!衝去醫生度話一定要馬上睇!醫生見我咁都要快睇啦,驗血後體內好多指數過高同時脫水嚴重、我顛喊收唔到聲!後來醫生叫我地帶去西營盤水街「方X動物醫院」因為有24 小時醫生姑娘當值會好d
咁我地即刻打左去「方X」約時間而仔仔就暫留診所吊鹽水因脫水情況太勁!
後來到左「方X」就係惡夢開始:一去到有個dr. Stexx睇仔仔,叫我地驗血照x ray照ultra sound驗尿驗鉤端羅旋菌同種菌!但唔係因為黑色粟米中毒!好唔緊要只要仔仔冇事點都得!放低他留院後埋單7xxx,按金10000!第二日九點我地去睇佢,有個dr. Kixxy同我地講佢情況,九唔搭八講廢話!11:00探完仔仔返屋企途中「方X」打黎,話「突然間」見到仔仔肚有紅點叫我地同意佢地抽血驗凝血功能,我已經火都黎!都算;第三日個kixxy又出現話有個suggest叫我地驗牛蜱熱!我個頭'boom'一聲問佢:你咁多suggest不如一次過suggest啦,日日同我講e樣果樣、問d report幾時有永遠話3-5日⋯⋯屌要咁耐?kitty姐又話佢出現黃疸可能係鉤端羅旋菌叫我地小心傳染(第一日又唔講??);我咪問佢如果未有report而依幾日有咩事係咪佢嘅責任?kitty姐:「咁梗係唔係我地問題啦!唔係我地俾個病你隻狗架麻!」屌那星咁講野?我即刻話唔會同佢講有乜都同其他醫生講!到下晝我地再去探仔仔,個kitty姐已經冇埋黎廢噏,到家姐黎到個kixxy就黎同我地講仔仔情況,我一直冇望佢!然後佢話要由day1講起,我就開whatsapp錄音俾仔仔爸爸聽,kixxy姐爆了(衰聲):「唔好意思吖請問你係咪錄我音吖?」我「係吖,你全場冇貼住不准錄影錄音喎!」kixxy姐:「唔該你尊重人吖!如果你咁唔滿意可以轉載院架!一係你搵其他醫生同你講lor!不過sorry喎,我地d醫生全部唔得閒見你喎!」

我eq已經唔係高竟然有個咁不知所謂獸醫嘅eq仲低q過我?我係咁顛佢咁嘅人都做到獸醫嘅?但我竟然冇講粗口!之後佢同家姐出左去傾,點知有個多事姑娘「Louie shum 」:唔該你有禮貌d wor!我即刻望住佢爆佢,連我阿媽都忍唔住爆埋一份!成件事唔q關佢事佢出乜春野聲呢?爆到佢出返去收皮!
雖然我好驚班痴線女人會搞mocha但段估佢地都唔會倒自己米!到走時又問我攞多10000!我望住張單心諗:3日住院+吊鹽水+抗生素+止嘔藥同驗乜驗物而仲係唔知乜病已收左20000?

返到屋企咨詢左好多朋友,個個都建議𨍭院亦介紹左幾間醫院俾我,但因為第4天即昨日會見dr.steve講報告所以都等埋先
到見佢時就睇病歷、驗血、牛蜱、鉤端羅旋菌x ray ultra sound乜乜物物!其他好多指數已去返normal, report all negative!但肝指數同紅白血球仍然差又唔肯食野、講左成2個鐘also 冇重點!最後同我講應該中暑機會最大!!下?咁峰迴路轉?應該?5日都唔知病因?之後戲肉到了,dr寫左幾個最可能嘅病因之後竟然唔係講點醫而係叫我再check this check that!!!!!例如check 荷爾蒙、見腸胃專科、join $1200 電話咨詢、睇下會唔會搵到病因!我真係忍唔住!仲sell 我?肝差成咁又成日話仔仔情況嚴重問大概要住幾耐佢永遠答唔到!抗生素落幾多日答唔到!如果真係中暑點醫答唔到!肝功能一定要check但一定要仔仔食返野先可以做!咁你地係咪要盡量試下氹佢食呢?黃疸出曬個肝咁差仲拖x我時間sell x我plan?model answer is 「答唔到你,睇他情況而定」

想我即時決定join 乜check乜!痴線架我呃佢話要商量唔決定住只係keep check 紅白血球同氹佢食返野先算!其實已經諗住轉院!之後同朋友商量後問「方X」攞返曬全部report ,X佢吖攞report時又問我決定到未!痴9線架好等錢洗吖?我都係話keep住 check 紅白血球同氹佢食返野先算!之後個姑娘走去同醫生講我決定點!佢竟然話「我地冇話逼你做test,不過你既然唔跟醫生指引而仔仔之後有乜事我地都唔會負責!因為係你地決定唔做e d test」咁賤格喎!又問我如果想轉院可以介紹,我即刻話唔洗、仔仔會繼續住!其實我即刻拎住d report去搵狗狗沖涼嘅竉物店老闆幫忙、他二話不說已經將report send 俾他的獸醫朋友,睇下佢地有冇把握找到病因⋯果然,其中兩位一睇已經話一定不會係中暑,而最大機會係鉤端羅旋!天呀!!竟然係咁?我真係再次跌落谷底。不過同其中一位傾過後他都'讚'「方X」已經check 得嘅都check 曬仲好全面,ultra sound 好詳細不過全部唔關係到病因⋯
老闆一共幫我問左3個經驗獸醫,3個都好有心好好,但其中一個羅醫生太忙未可以即時睇report,老闆就copy埋預備今日一早親自拎去比佢!嚴重感覺到人間有情,依個世界仲有好人!

今朝一早去睇仔仔,好消息係佢食左4 spoon 嘅濕糧,而且精神左!到下午2:00左右老闆通知話羅醫生已覆但因為他太忙如轉院會交由他助手處理,但他會作全力back up!我就約埋老闆一起去同這位醫生商量!但好戲總係在後頭,此時「方X」打黎話院長覺得阿仔 唔適合再住喺佢地度,而我地亦有對佢地「暴力行為」,希望我地儘快接佢走,因為佢地唔會再照顧仔仔,佢即係趕仔仔出院!!咁都唔緊要因為我地都諗住轉院!不過佢最最最Pk 係問我仲需唔需要用藥!我答佢「你個問題都幾好笑!我一日未接走仔仔佢都係你病人!你問我仲需唔需要用藥?痴左吖你?」
佢:「咁請問你幾時黎呢?」
我答佢:你好趕吖?我幾時黎咪幾時黎囉!總之我接佢之前你同我好好照顧佢!」就cut佢線!Pk 吖咁嘅竉物醫院都有!個個見錢開眼!我唔join佢check plan佢覺得我唔會再俾錢佢就趕仔仔出院!!
最後老闆搵左個相熟醫生俾我地,仲親自幫忙接送,轉左去何文田港九竉物醫院!果度冇堂皇裝修冇化濃粧姑娘冇見錢開眼嘅醫生;但係有老實價錢樸實姑娘同令人有返信心嘅醫生!單憑他一句:「唔難搞!普通診所都handle到」我覺得最起碼放心小小先;𨍭院第二天已經證實係鉤端羅旋菌、住院多一星期及服用抗生素一個月可康復!成件事証明方X無良同醫生無能!

「方X動物醫院」!
為左錢可以視狗命如草芥!拖延住院遲遲找不到病因猛話嚴重但唔著緊醫治反而不停叫主人俾錢check 乜check物!一拒絕佢建議就趕人走!咁都得!!!!!!!!!!!!!

首頁

尾頁

跳至