3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

尋日落樓下買嘢,我仔一如以往好有禮貌叫人,其中一個店員大聲高key咁問我仔咁瘦㗎,唔食嘢呀?(其實之前都試過幾次,但我冇理佢,但今次好大聲又直接問我個仔)我仔未夠三歲,雖然講嘢好叻,但唔知點答佢,我忍唔住開口:我個仔瘦又唔影響到你,你做咩次次咁話佢,痴線㗎!
我平時唔會鬧人,所以都唔知可以鬧佢咩,但我真係忍唔住,我個仔好識性,佢聽到會唔開心,唔想次次去買嘢都要聽呢啲說話,今次咁做希望佢識停口
其實我咁做你哋覺得我啱唔啱?

子爵府

回覆:人哋話我仔奀,我忍唔住…

我都試過鬧人 總之話我個仔就唔得點解要忍呢d八婆 我覺得你做得好

大宅

俾我,我都會咁做!
我落街又係d八婆成日講,嘩,你個女好瘦呀,你唔俾嘢佢食呀?好似冇大到咁嘅!我火火地就話,依家養豬咩…我就行左去,有時我直頭唔出聲

大宅

回覆:波蘿包1 的帖子

係,話我個仔就唔得

子爵府

我都未必忍得住,佢地講野應該注意下先得架

子爵府

其實媽媽都唔曬理會嘅,自己小朋友自己最清楚啦,唔曬理會嘅無聊人嘅講話啦~~

大宅

回覆:rainbow502 的帖子

唔係想理佢,佢走埋嚟質問我個仔,呢樣唔係咁好囉,當然過後我會同傾傾

珍珠宮

你可以話果個人既,BB聽到肯定會唔開心既。

水晶宮

如果係我都會咁做~~
人哋瘦又關佢咩事~~
啲咁嘅人一定要話下先識收口~~

子爵府

BK Milk勳章

街外人都算.

有時見到啲朋友. 又係講呢啲說話..

唉.. 我果次都發火. 我話. 嘢食一定有比, 佢食得多與少我控制唔到.

禁止訪問

大宅

回覆:mobchan 的帖子

我有個住附近既中學同學,佢每次見到我就係咁話我唔比佢食,又將我個仔同佢個仔比,有次支吾以對但返屋企呢埋喊!我決定以後見到佢要掉頭走,但係次次都比佢見到走唔甩,有次見到我係商場幫仔着衫佢話我少少涼都唔受得,攪到個仔身體唔好,佢個仔食炸薯條,我話唔好比我仔佢話我咩都唔比佢食,唔識湊仔攪到佢咁奀,見佢慘過見鬼

KYCHOW1231  我都唔贊成比個仔食薯條呢D junk food,你做得啱!  發表於 14-4-22 19:45

公爵府

回覆:tigerpopo 的帖子

D人又係既,觜咁衰…唔好當佢一回事啊!

男爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章

我通常都唔會理,冇論佢咩態度,我都只會笑一笑行左去。我自細教呀仔,口生係人地到,人地鐘意講咩係有人地既自由。佢講咩都好,我地又唔會小咁忽肉,亦唔會流血,對我地唔會有影響。但佢講左D唔好聽/唔應該講既說話,人地聽到只會比人覺得佢唔岩。但若果鬧番人地轉頭,咁岩有人行過唔知咩事,就只會覺得係你係到鬧緊人

唔知咁樣教呀仔會唔會變得(耐)弱,不過我始終覺得退一步會海闊天空。呀仔而家小二,唔會CARE人地話佢。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我就真系冇理呢種人既

大宅

我覺得啲旁人真係好q煩
人地bb瘦,又會話..你做咩咁瘦,係咪冇飯食,好似講到我地啲媽咪唔俾野個bb食...
bb肥,又話人地bb肥...要減肥
那媽...你地想點呀?
你地好識揍咩?

我都成日俾人話我阿囡細粒,瘦...
我會話:係呀..女仔要咁高做咩?瘦?我覺得我阿囡好fit喎~咁肥做咩呀?

雖然..我都想我囡高啲肥啲..
但bb個個體質、吸收都唔同..冇可能個個都又高大又肥囉~~~
我覺得阿囡身體健康先最重要...高唔高、肥唔肥都唔緊要

yokiheidi  講得好  發表於 14-5-26 11:16
kimchibb    發表於 14-4-18 17:43
snk  哈哈 不能同意更多  發表於 14-4-18 00:13

大宅

回覆:wklee4184 的帖子

非常同意!
邊有媽媽想餓自己個小朋友呢? 你知道我做過什麼嗎?
前兩日在地鐵又見到呢d 人,大大聲教話要整乜整乜俾bb 食,我笑笑口應佢,都仲唔停口,再大聲d 同佢話,醫生話bb 好健康,都仲繼續講

樓下保安更衰,初初直頭見一次講一次,想點呀? 叫我俾多d 野佢食,你知我無俾嗎? 又成日俾d 零食我女攞住,歲幾炸,呀媽邊會俾街外小朋友零食bb 呢? 你真心覺得bb 細粒要幫手,定玩野呀?

唔該街外人睇清楚先啦,人有高矮肥瘦,唔通周街d 人都有問題?

謝謝借位發sit.

複式洋房

回覆 tigerpopo 的帖子

媽咪,唔好理呢d人,佢地無教養。個仔唔係佢,佢硬可以講得咁輕鬆啦!不過下次最好唔好係小朋友面前罵佢,小朋友會學呢,有機會自己一個時,先同佢開片。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

D人就系咁,講嘢唔經大腦,我就唔理佢喇。

大宅

回覆:pollyevan 的帖子

冇同佢開片,我一定唔會係仔面前破壞形象,加上我份人好鵪鶉,我petpet對住個仔話佢之麻,怕左佢鑊鑊走嚟兇我個仔

首頁

尾頁

跳至