自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

唔係我小朋友, 係一個阿仔學校一位小四既男生,

我仔小一, 因為放學一齊搭巴士, 所以我識佢,
開頭見佢, 我仔等車時食緊野, 佢走埋黎問食乜野, 咁我仔小一又怕羞, 我就幫佢答......

之後日日見佢, 佢都走埋黎好似好熟咁,
有次佢見阿仔個班長牌, 就話係咁都做到班長呀?!
一係就走埋黎問:「喂, 點呀?」
果時我好唔鍾意佢, 佢仲成日攪其他路過既同學, 睇得出無人鍾意佢, 不過我做大人既, 只好笑......

之後識左一個一齊搭車, 又係小四, 果個又係好跟我, 同學叫佢上巴士上層, 佢都要跟住我, 不過呢個乖好多,

之後無見前一位(我叫佢A, 乖既叫B), A唔見左一排, 我問B, 佢話因為佢比人打, 所以請左兩個月假,
原因係佢太煩,
唔好話打人唔岩, 我同C6都覺得, 佢中學一定比人打, 估唔到咁快, 其實仲好

到呢幾日間唔中湊仔見到佢. 但係唔同路,

今日見佢, 因為早放, 我女又要返幼稚園PM班, 同佢同路, 先知佢去左唔知爺爺定公公屋企住,

佢仲好想我同佢去公園玩,

因為爺爺定公公要去食野, 出面有公園, 但係我要同仔女去近阿女學校就近食野,

佢見人地送送貨跌晒D貨, 佢指住人笑

我覺得佢好陰公, 想要母愛, 又唔想仔女跟住佢

珍珠宮

回覆:小朋友性格問題....... (長長地)

其實呢個小朋友好可憐,佢煩係想draw 下人地attention 啫。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:rubyplk 的帖子

可能個小朋友有病,如阿氏保加,所以會不懂同人相處,亦不明處境的問題,所以會比人誤會。其實,自己的小朋友,健健康康是應感恩的,不是自己真正認識的小朋友,不了解其背景,真的不好評論太多。

伯爵府

想生BB熱投

好可憐⋯ 如果無人救佢,佢會變邊青。

I am Agent P

水晶宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 貢獻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 hashtag影視迷勳章

薯圈 發表於 14-4-16 18:59
其實呢個小朋友好可憐,佢煩係想draw 下人地attention 啫。。。
係呀, 我問仲乜咁耐無見佢, 佢呆左一下, 其實我今日好想同佢玩下, 但係又唔可以唔理個女, 要返學

水晶宮

foggyao 發表於 14-4-16 19:00
可能個小朋友有病,如阿氏保加,所以會不懂同人相處,亦不明處境的問題,所以會比人誤會。其實,自己的小朋 ...
我唔知, 開始時唔想理佢, 佢比同學打, 我覺得正常,
我知道佢想引人注意先咁做,

真係陰公,

我都知佢想同我一齊食LUNCH, 不過唔就路, 我要近阿女學校

水晶宮

引用:其實呢個小朋友好可憐,佢煩係想draw+下人

原帖由 薯圈 於 14-04-16 發表
Agree

水晶宮

hedhed 發表於 14-4-16 19:02
好可憐⋯ 如果無人救佢,佢會變邊青。
佢比人打左一次, 真係好左, 可能有社工跟,
我心態, 想對佢好,

其實唔止佢, 阿B咁乖都想有媽咪錫先咁跟我,

依家好多小朋友都好可憐

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

我覺得佢好心底係寂寞,身邊無咩人識關心佢同愛惜佢,好可憐

請勿打招呼~

水晶宮

回覆 foggyao 的帖子

SORRY, 我睇少左,
我唔係評論佢, 我感覺到想對佢好D,

唔係必要, 不過睇得出佢鍾意我, 我可以做D咩?!

水晶宮

melody228 發表於 14-4-16 19:11
我覺得佢好心底係寂寞,身邊無咩人識關心佢同愛惜佢,好可憐
因為A同B都成日好跟我, 我感覺會唔會大家既母愛唔夠, 多D關心小朋友.

伯爵府

關心下佢。期望佢記得世上仲有人關心

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

好慘, 比多 D 闗心佢地應該有改善,不经意教下佢地正面概行為同觀念,咁细仲有得教,你真係好人.

水晶宮

TakMei 發表於 14-4-16 19:43
好慘, 比多 D 闗心佢地應該有改善,不经意教下佢地正面概行為同觀念,咁细仲有得教,你真係好人. ...
關心佢唔係問題, 但係我同時又要顧自己既仔女, 因為果位小朋友既行為真係接受唔到, 不過我仔又可能會學佢,
不過今日我知道佢想我同佢玩,
可能我係小朋友面前, 一D都唔似一個阿媽, 連阿仔D同學, 同佢地食飯, 會搵枱既飯粒彈我
佢地都係同我玩, 對象唔係阿仔

珍珠宮

睛靈勳章

既然同佢投緣既,未幫下囉!或者你有潛質做C9社工呢

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

rubyplk 發表於 14-4-16 19:20
因為A同B都成日好跟我, 我感覺會唔會大家既母愛唔夠, 多D關心小朋友.

我覺得 你可以方便既時候關心下陪下佢地
不過點都係自己既小朋友行先
畢竟能力有限
做唔到既都無需太上心

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

民個小朋友好可憐,可能缺乏屋企父母的愛。

水晶宮

jollyma 發表於 14-4-16 23:40
既然同佢投緣既,未幫下囉!或者你有潛質做C9社工呢
上個月係學校(我入去交野), A叫我錫佢

水晶宮

細芝麻 發表於 14-4-16 23:49
民個小朋友好可憐,可能缺乏屋企父母的愛。
係,
真係小朋友既行為, 真係父母可以影響, 我見過佢DADDY一次, 成個爛佬咁, 我老公D朋友都係爛佬, 但係一睇就知果個似唔理個仔果D

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至