少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

個仔2歲啦....咩野都唔肯講...去健康院做評估...話轉介去言語治療師...但要排到2016年...到時都4歲啦...咩事都唔知
我好擔心個仔係有自閉....怕太遲醫會影響到個仔...
唔知有無家長個仔仔囡囡情況同我一樣?
平時佢都無咩野...同正常好朋友差唔多...
見到人會主動同人揮手...走又會同人揮手....
帶落公園又會主動追住d小朋友玩...
唯獨係死都唔肯講野...同佢講野佢有時都聽到明大人講咩..但係唔用口去回應...
請問有我咩方法可以幫到小朋友?
出面方間有無經濟少少既言語治療介紹?
或者係咪要俾仔仔早d上d 學前班或者play group果d?
本人一家住大圍...

子爵府

回覆:dandelion886 的帖子

可以聽下廣東話兒歌,唔好睇電視,多啲同小朋友講野,俾啲指令叫小朋友做,試下佢明唔明白。上playgroup 要揀廣東話的,平日和小朋友說話用單一語言,不要中英夾雜,慢慢講,等小朋友聽得清楚啲。

複式洋房

我細個3歲幾先識講嘢,讀幼稚園俾老師叫退學。全家人全家上下用嘢食引我講嘢,就係每人一個芒果,無我份,然後叫佢哋一聲可以食一啖芒果,呢件事,我好有印象。我個心諗緊点解我無芒果既。

公爵府

咁佢平時連單字都唔講?

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

回覆:仔仔2歲仲係咩都唔肯講...點算...1

協康會有語言治療

大宅

我個仔之前又係咩都唔講,到咗1歲9個月,去咗一次日本旅行之後,就突然講多咗好多野,同埋佢有返playgroup,連playgroup老師都好suprise佢講得叻咗咁多,依家佢識咗好多單字,但句子就識少少,好似'媽媽抱'咁,我唸可能要有d野沖激下佢,就會開口講,返playgroup都係一個方法

大宅

俾多小小心機,等多幾個月,你會有驚喜!我女之前都係甘,女女嫲嫲成日俾說話我聽,仲話唔識講野點返學,我個時都好灰,但幾個月後距而家咩都識講!你平時同距講多啲,如果距明你講咩,其實就唔使擔心!祝福你!

珍珠宮

開心吸收勳章

唔洗太擔心,我仔都係2歲後才講野,不過一次過講好多句子不多,我老公都係好遲才講野,所以遺傳有關

大宅

請問"咩都唔講"係乜意思?單字都唔講?2歲仲細,過多半年應該會好好多,加油!

男爵府

回覆:cloudwingwing 的帖子

咁你個仔兩歲前識唔識聽指令同講爸爸媽媽?係對住你講個d喎

大宅

我想多口問幾個問題先,因為小朋友唔講嘢未必完全關佢發展事,都有可能係受外界因素影響。
平時佢接觸得多唔多人?佢見得多人又聽得多人講嘢會冇咁怕醜,亦可以觀察到其他人點溝通。
平時係咪自己湊?如果俾工人湊,講嘢唔鹹唔淡/講印尼話/講英文,又或者俾老人家湊講開鄉下話,小朋友聽返你講嘢有可能唔慣,甚至唔明,結果唔識應你。
平時湊佢會唔會同佢好多對話?定係冇乜兩句?如果湊佢時都唔多講嘢,甚至唔多對住佢講嘢,可能佢學習唔到人與人之間要用說話交流。
如果以上幾點都唔關事,其實都可以再觀察吓先。我同事話佢以前鄰居一個小朋友好大個都唔講嘢,突然一開口就講粗口⋯⋯我同事就話,小朋友遲講嘢唔緊要,但大人唔好以為佢唔識講就即係唔識聽,就算小朋友好多嘢未識講出口,其實佢都學緊語言,如果大人亂講嘢,第日小朋友開口時可能會後悔莫及!

別墅

我個仔2歲9個月先開口講單字,返左n成半年,老師話佢咩野都明,係唔開口。呢2個月開始學講,你教佢講佢會跟我講一次,雖然都未去到用句子表達,我已經開心到爆 之前唔知佢識abc,原來佢識,我相信老師有愛心好重要,同埋我搬近左公司,多左時間陪佢有直接關係。
唔駛太擔心,最緊要你知佢明你講咩

複式洋房

我大囡都是說話說很少的,2歲3個月先說多幾隻生字。自從我放產假放了3個月,我大囡說話進步神速。其實真的要相處時間多,多跟她說話,她就會說得越來越好

別墅

我仔仔咩都唔講...連單字都唔講...係耐唔耐先會講下一兩句BB話
平時同佢講野佢有時都聽得明D指令....
例如叫佢著3...佢識伸手穿入件3到
叫佢著鞋鞋...佢識令對鞋過黎要我幫佢著
叫佢鍚鍚...佢又識...唯獨死唔開口...
平時落街...佢要人抱...我教佢講抱抱...爸爸就抱你...點知佢死都唔講
企係到係咁喊...唉...講1個字都唔肯...更唔好話叫爸爸媽媽...

複式洋房

佢有無食奶咀?

別墅

shalice 發表於 14-4-22 14:22
佢有無食奶咀?
戎左了

大宅

我仔仔今日18個月大,今日去埋健康院,結果兩歲要去多次做評估,我都好擔心…

之前13、14個月都好似肯講下媽、爸呢啲音,但之後又係唔肯講,最叻講“A”,爹爹~爹爹,唔呀唔呀,dadadada…呢啲bb話,我同c6已經盡量每晚放工同佢玩,講故仔。

放假又帶佢行下,望住周圍環境講解比佢知,但仍然係開口得啲si…si…da…da…音,好灰呀

大宅

有case係小朋友聽唔清楚,如弱聽,或感冒引致發炎,聽唔真所以講唔到。

大宅

dandelion886 發表於 14-4-16 20:08
個仔2歲啦....咩野都唔肯講...去健康院做評估...話轉介去言語治療師...但要排到2016年...到時都4歲啦...咩 ...
媽媽唔駛太擔心,若果係自閉的話,佢社交應該會出現障礙,唔會咁主動同人玩架,所以佢應該唔係自閉。
另外,小朋友有時唔講野,有好多原因,去見言語治療師應該都係想知佢會唔會係因為身體問題或是環璄問題而令佢遲講野。你真係可以俾bb 早d 去番playgroup, 最主要係有其他小朋友俾佢做學習對象, 同埋嘗試同佢講野既時候,係望住佢,俾佢睇到你既口形,學習講野會容易d 架,加油﹗

別墅

MyBear 發表於 14-4-23 08:29
有case係小朋友聽唔清楚,如弱聽,或感冒引致發炎,聽唔真所以講唔到。

...
佢又唔似聽唔到或者聽唔清潔
因為我同佢講野佢都聽得明...叫佢做野佢都識

首頁

尾頁

跳至