單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同衰人傾唔掂探視安排, 依家法庭話要阿仔 (8歲) 上庭, 但阿仔有情緒問題, 諗野好負面, 好唔好比佢上庭?
定叫專家寫份報告, 申請阿仔唔上庭好呢?

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

引用:我同衰人傾唔掂探視安排, 依家法庭話要阿仔

原帖由 GTTWong 於 14-04-16 發表
我同衰人傾唔掂探視安排, 依家法庭話要阿仔 (8歲) 上庭, 但阿仔有情緒問題, 諗野好負面, 好唔好比佢上庭?
...
咁細,情緒又唔好,有必要嘛?大人既事自己傾掂啦。咁搞法,果仔可能唔想見你2個大人。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

我就係唔想佢上庭, 個衰人要求做左2份社會福利報告, 佢都唔滿意,
所以法官就要阿仔上庭, 除非我答應佢D無理要求.

點算?

珍珠宮

你仔仔有無轉睇心理麥家?有埋report更好...

男人係好痴線,我個件昨晚又係嘈,我好平靜同佢講,佢唔想比錢...咪講些要脅說話...

而家我仔都等去睇心理專家...

meow7027  如果日後有能力,我唔會問佢拎亞仔生活費囉~ 女人都要有專嚴  發表於 14-4-17 12:23
meow7027  講真... 我個個月問亞仔老豆拎生活費~ 慘過去做乜甘?!唉~  發表於 14-4-17 12:22

珍珠宮

Macusmama 發表於 14-4-17 11:03
你仔仔有無轉睇心理麥家?有埋report更好...

男人係好痴線,我個件昨晚又係嘈,我好平靜同佢講,佢唔想比錢... ...
我都係,佢都唔比...而家仲要要脅我...你話啦...好Q煩...佢唔離婚都係唔想比$,可能那小三又問佢攞錢啦...佢咪想我收聲唔比...因我等LEGAL 批..
昨晚同左律師傾..又同社工講左,我怕佢發神經斬我...

ppyy333  十卜十卜  發表於 14-4-23 12:55

禁止訪問

大宅

阿仔唔係見心理醫生,不過我比佢做咗個 "腦效能" 嘅測試,果份報告有講阿仔情緒好敏感,但壓抑的好緊要,而且思想負面。consultant叫我要小心佢,會好易抑鬱

水晶宮

引用:阿仔唔係見心理醫生,不過我比佢做咗個 "腦

原帖由 GTTWong 於 14-04-17 發表
阿仔唔係見心理醫生,不過我比佢做咗個 "腦效能" 嘅測試,果份報告有講阿仔情緒好敏感,但壓抑的好緊要,而 ...
腦效能?你正正經經搵心理醫生做份評估,話阿仔不宜出庭啦。香港要搵註冊既認可人仕既報告,法官會接納。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

其實我對心理醫生有保留, 因為都係用觀察同埋對話ge方式去判定一個人ge問題.
阿仔好多野掩色得好好, 好多野陌生人根本睇唔出,
特別係只有幾個小時...
前阿仔更被誤判為自閉, 所以...

我係發覺阿仔有其他問題, 所以用呢套韓國ge科技去做左一個好客觀ge test. 同時亦解釋左好多阿仔D奇怪想法 / 行為.

不過, 如果法庭只接納心理醫生報告, 我都會去做
有無心理醫生介紹? 大概幾錢?

水晶宮

引用:其實我對心理醫生有保留, 因為都係用觀察同

原帖由 GTTWong 於 14-04-18 發表
其實我對心理醫生有保留, 因為都係用觀察同埋對話ge方式去判定一個人ge問題.
阿仔好多野掩色得好好, 好多野 ...
應該有社工跟,你問下社工可以見邊個評估既報告,可以令法官接納啦。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

chowqv 發表於 14-4-19 02:08
應該有社工跟,你問下社工可以見邊個評估既報告,可以令法官接納啦。
好的, 我放完假搵社工傾下.

珍珠宮

我仔仔係揾心理專家,唔係醫生.

複式洋房

有冇考慮一個叫做夾縫中的曙光的計劃,是做兒童為本的共享親職輔導計劃,請一D叫做親職輔導員的人,同你哋兩個人傾,最重要系想大家都從兒童文本的角度出發處理離異、分居嘅問題,小朋友在夾縫當中真系好淒涼!!

可以打計劃專線,8100-8020,冇記錯系家福會嘅計劃黎嘅!

鼓勵你試試看!為咗小朋友!!!

大宅

回覆 mindyli 的帖子

多謝大家關心同意見, 我律師已經同法庭check清楚,
根本唔需要小朋友上庭, 係社工一面之詞,
做成我同小朋友好大心理壓力.

大宅

回覆 GTTWong 的帖子

小朋友判左跟邊面未?
兩份報告由同一福利官寫?

我第一份報告福利官見完後,話要call 小朋友心理專家報告要延期幾個月,
上到庭,官話睇唔出點解小朋友有需要睇心理專家,然後而家要福利官繼續寫報告,,但福利官話如果是但一方唔滿意個結果,都有可能無了期做報告,好擔心~~~

大宅

回覆 shanshanjojo63 的帖子

共同撫養,但阿仔同我住。
3份社會福利報告都係同一社工寫, 只要一方吾同意,要繼續做,但到第3次個官應該要社工上庭解釋,就可能係最後一份, 我都未知。

大宅

我黎五月尾呢庭,個官有註明要福利官一同上庭,我都驚又再延期,一延期又幾個月,又搞到個小朋友,唉~~

大宅

回覆 shanshanjojo63 的帖子

我下星期,不過我同前夫差不多協議好,吾洗社工出庭。

好煩。。。。

大宅

剛收到社工份報告,
好多野都同事實不符,
我可以點?
可以投訴嗎?
要唔要澄清?

雖然我地唔會跟份報告建議, 因我地已經協議好
但我怕影響法官對我印象, 影響之後生活費同資產的判決.

大宅

甘奇怪?福利官同你講報告既時候,你無同佢講番?
協議內容你無同福利官提出?
點都好,始終都可以雙方協議到都算好~~

首頁

尾頁

跳至