嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問應該點開始? 一開始試幾啖,幾時可以代替一餐? 幾時可以加果蓉同菜蓉入糊仔? 幾時可以食粥仔?

回覆 porb 的帖子

Hello porb,書本上講 6個月BB可以開始食固體食物,糊仔或粥仔都可以; 如果想早D就要慢慢試,試少D,將食開的奶""左""暖,加純米糊落奶慢慢攪至杰杰地用匙餵俾BB,可以食到一個BB碗既米糊,就可以代替一餐奶。

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

回覆 porb 的帖子

最緊要留意BB吞嚥同消化能力,份量要慢慢咁加,仲要記得飲番多D水呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,

大宅

引用:回覆 porb 的帖子Hello porb,書本上講 6個

原帖由 Vivian@牛欄牌媽咪專線 於 14-04-17 發表

回覆 porb 的帖子
我想問果蓉幾時俾得? 同埋一碗大概係幾匙米粉?

大宅

引用:+本帖最後由+Vivian@牛欄牌媽咪專線+於+14-

原帖由 Vivian@牛欄牌媽咪專線 於 14-04-17 發表

回覆 porb 的帖子
請問一個BB碗大概有幾多ml / oz 既糊仔

porb 發表於 14-4-17 18:30
我想問果蓉幾時俾得? 同埋一碗大概係幾匙米粉?
而家可以開始比少少果蓉,蘋果、梨、蕉,米糊可以參考包裝盒上建議或者將奶開到杰身質地
bobocat80 發表於 14-4-19 01:23
請問一個BB碗大概有幾多ml / oz 既糊仔
食到100-150ml就可以試下唔補奶,餐與餐之間食下生果作小食。

大宅

回覆 Vivian@牛欄牌媽咪專線 的帖子

我想請問如果D菜蓉/ 瓜蓉, 我想一次過整冰粒FOR2-3日用, 菜係先煮熟先整冰粒? 還是用生的菜?菜冰粒要解凍嗎? THX!

mosmosma 發表於 14-4-23 02:10
回覆 Vivian@牛欄牌媽咪專線 的帖子

我想請問如果D菜蓉/ 瓜蓉, 我想一次過整冰粒FOR2-3日用, 菜係先煮熟先 ...
準備BB食物份量少,整冰粒的確會方便,想保存最多營養、減少食物變壞機會,最好還是即日食、食新鮮的。真係想整冰粒,可以生整,先由冰格放到雪櫃解凍,再煮熟。

禁止訪問

大宅

我想問下雪梨水個D又可以幾時比BB飲呢?

大宅

引用:我想問下雪梨水個D又可以幾時比BB飲呢

原帖由 框框 於 14-04-24 發表
我想問下雪梨水個D又可以幾時比BB飲呢?
我有朋友3個月已經煲雪梨水俾bb飲。但我覺得唔係甘好

首頁

尾頁

跳至