懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我現在有一個囝囝,老公想要多個囡囡,因為他怕阿b一個會悶,因為我老公都是獨子,但我就不是很想生,怎麼辦?你們又打算生幾多個?隔幾長時間才生呢?請俾意見

伯爵府

我依家有個囡囡囉~但係我一定會再生囉~因為我覺得得自己1個會好lonely架~同埋第時..我同老公老左有d咩事..佢都會有人可以同佢商量到嘛~我諗2年後會再生啦..依家要儲下錢先~~~ 我想生3個架其實..仔女都冇乜所謂既~~~

別墅

我同你一樣諗法,兩個有依有靠好d,不過有錢ge話三個仲好!

原文章由 carrie_1102 於 07-9-17 20:45 發表
我依家有個囡囡囉~但係我一定會再生囉~因為我覺得得自己1個會好lonely架~同埋第時..我同老公老左有d咩事..佢都會有人可以同佢商量到嘛~我諗2年後會再生啦..依家要儲下錢先~~~ 我想生3個架其實..仔女都冇乜所謂既~ ...

大宅

我覺得如果經濟許可的話,最好生兩個,其中一個原因也是有伴,成長較好。兩個最好相隔一兩年,可以一起玩,隔太多年的話,大的會"押"醋。

除此之外,我想生兩個的另一原因幾特別or奇怪,這源於一個不幸的同學。她是獨女,是掌上明珠,但卻不幸死亡,我當時可以想像到她父母那傷心的心情,我也很傷心。她的父母沒有了她便什麼也沒有了。如果還有一個子女,人生像較美滿,有寄託。一想到這,我就很想生兩個。我老公話不可以這樣去計,但又何妨呢!

大宅

一個的話我們覺得老了會冷清d囉!我宜家有了9個月,我同我老公話經濟許可的話,都希望2,3年生多個囡啊!

http://www.lifeconceptshk.com/

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

囡囡五歲半時,細佬出世
囡囡好照顧細佬,細佬見到家姐行過都騎騎聲大笑,好開心
兩個小朋友始終無咁悶,將來我和老公百年歸老,佢地兩個都叫有個至親依靠呀

珍珠宮

畀面勳章

我個仔同細b (08年2月)將會差8.5yrs.

自從生左個仔, 我覺得1個就夠喇, 可以專心教佢, 資源放哂o係佢度, 佢一路路大, 大家有傾有講. 其實我就好滿足. 而屋企老人家同我老公就不斷都話想要多一個, 係我自己好hesitate.

個仔一路大, 就發覺佢都有獨子既問題 (雖然我都好極力避免呢d"症狀"發生)... 比較自我, 依賴心重(因為有工人, 知哂佢需要), 自理能力一般, 知道個個當佢金波羅.... 同時, 除左返學, 佢既生活真係幾悶, 成日好admire同學仔有細佬妹, esp. 同學仔2兄弟都同校.

而我, 諗諗下, 第時老左, 佢要一力承擔照顧我地, 如果我地去左, 佢又得番一個人.... 真係冇哂support.

所以, 為左佢, 都係要多一個.

大宅

我生個女時原本都係稔一個就夠, 但見到佢越大越得意, 唔忍心佢第日得自已一個孤零零, 所以而家佗緊 baby no.2, 到baby出世大女就啱啱兩歲喇!

如果有機會中六合彩, 就再生第3件啦!

別墅

我覺得如果經濟許可的話,最好生兩個,但唔好隔咁多年。

我自己都有兩個小朋友隔兩年, 尤其是細b見到大b已經成日會笑, 因為佢地始終鍾意差不多年紀小朋友玩, 佢地現在感情好好, 有時見到佢地真係好開心架!

男爵府

我囝囝而家3個月大, 我同老公都話要追個囡囡, 一來我地覺得一囝一囡好完美, 二來小朋友成長有個伴, 社交能力好d, 專家話會懂得同人分享, 冇咁自私, 我地已經開始追喇, 反正個工人湊一個咁多錢, 湊兩個都係咁多錢, 老公話....等亞b 2,3歲就可以一齊去旅行,如果隔幾年先追, 咁到時咪又要等多幾年?? 咁不如一家四口一齊去la:lol:

複式洋房

I think having two children is better than one, too. I had read news about the one-child policy in the Chinese Mainland and it reviewed that it would create a lot of social problems. For the children themselves, they should take care 6 elderly close-relatives in the future (own parents, 2 pairs of grandparents). It is also good for children development if they grow up in a family w/ more than one child, since they know how to share and communicate better.

大宅

生一個可以自己湊, 但如果生兩個, 只相隔兩歲, 我又唔想請工人, 會唔會無可能? 陀第二個及第二個出世後第一個會無得帶佢去玩咪變成自閉 ?

而家我第一個未出世奶奶已經叫我要連著生第二個, 佢完全無諗過我開刀之後的身體狀況, 也無理我感受, 由結婚到而家比佢煩足5年叫我生仔, 仲要週圍同D親戚講:tongue: !

如果生兩個其實經濟ok, 老公把口話隨便我生幾多個, 但個心會比奶奶同D親戚影響。如果生多個, 老公的心理壓力會好大, 要一個人養三個人。

複式洋房

其實我有打算明年再懷孕的,最好生女,一仔一女,幾圓美啊!
可惜老公到現在還沒答應... 我又三十幾了,再不生就生不出了!:-(
我跟他說不想仔仔做獨生子,好孤獨,好可憐的,將來我們死了就只剩下他一個人了。他說現在好多人都是獨生子的啦,我說你身邊朋友有嗎?他又答不出!

複式洋房

其實我有打算明年再懷孕的,最好生女,一仔一女,幾圓美啊!
可惜老公到現在還沒答應... 我又三十幾了,再不生就生不出了!:-(
我跟他說不想仔仔做獨生子,好孤獨,好可憐的,將來我們死了就只剩下他一個人了。他說現在好多人都是獨生子的啦,我說你身邊朋友有嗎?他又答不出!

珍珠宮

畀面勳章

我本身已經係獨女,小時候好悶不在話下,到而家屋企有咩事都無人商量,因為媽媽係外國人,係香港無親戚,爸爸D親戚係大陸,現在得返我同媽媽,如果每一代人都一個,將來小朋友好慘...所以我一定會生兩個...

大宅

Two is better than one. :-P

複式洋房

我會生一個, 因為我冇能力把精神多放一個小朋友身上, 生一個, 我可以專注呵護佢同栽培佢!

其實我覺得獨生子女都唔一定會悶, 他/她都有正常既社交生活, 可以認識很多朋友仔, 至於和別人相處方式, 好講父母怎樣教 ... 返而我覺得生一個, 可以令佢性格獨立d, 懂得自己解決事情, 或者將來佢很喜歡享受自我既生活呢!

如果話怕老來孤獨, 有邊個可以擔保自己的子女長大後一定會照顧自己, 他/她都有自己的家庭啊! (如果要靠都是靠自己個伴 ... 希望老公身體健康, 唔會老人痴呆唔記得我!):loveliness:

大宅

我一結婚時, 同老公講話唔生, 但我老公想要一個, 咁我就生左一個。但到我見到我外甥女經常好寂寞 (父母要返工, 工人陪玩但始終不及小朋友同玩), 我就想生多個等佢地有個伴。所以我現在有左第 2 個啦。

獨子需然可以搵其他小朋友陪, 建立自己既圈子, 但我發現小朋友既精力充沛, 隨時隨地想玩, 父母既工作時間又長, 同其他小朋友又唔可以經常見, 所以有自己既兄弟姊妹, 就會好 d。

禁止訪問

生一個夠嗎?

首頁

尾頁

跳至