嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個細女唔肯行.....
但爬得好快, 健康院話佢蛇'瓜'唔敢行~
但就話無問題(佢地乜都要求低過人)
咁我見佢隻腳又唔係無力.....但佢14個月都仲做緊人地9個月就做o既野(會扶野起身, 會推野向前行, 拖佢就行兩步), 我真係有D擔心......有無BB好遲行架?
請分享下啦

複式洋房

不用擔心,我侄仔都是17個月才回走路。
我仔現在10個月都還沒會爬,而我姐姐的仔小他一星期,現在會爬樓梯了。每個bb都不同的,放心吧!

大宅

多謝你o既回應~
咁亞侄仔會唔會真係學野較慢呢?
定還是只係懶唔肯行?
我都知個個唔同......我個大女1歲時已經跑緊.....唉:-(
原文章由 HoongHoong 於 07-9-17 22:42 發表
不用擔心,我侄仔都是17個月才回走路。
我仔現在10個月都還沒會爬,而我姐姐的仔小他一星期,現在會爬樓梯了。每個bb都不同的,放心吧!

大宅

環保接龍勳章

cjessjess,

我個仔(14個月)情況同你細囡相似, 都係唔肯行, 又係係綱床都就鬼咁精神, 係咁扶住條邊狂jump, 即隻腳係好有力同埋有好多時見佢唔扶住條邊都可以企係到好耐都得, 但總係唔肯踏步, 點算????如果我唔係加多塊木板係綱床下底, 我0念己經個綱床底比呀仔jump 穿。另外, 扶住佢隻手(有時雙手或單手), 佢係有意識知行的, 都行到一段路(扶住咁行), 一行耐左又意識想落地爬番, 爬得勁快同開心, 冇佢符~~~。

我發覺佢係知自己行到的, 但佢唔知係未擔細定係懶, 一放手就失重心, 跌左之後扶番起佢, 佢就唔想學,要爬, 唉......好似想令自己安全d咁.....點算

而家每日都同佢學下啦, 希望呀仔唔好令我地失望啦~~~

大宅

winnie335506

我地俾心機~

複式洋房

cjessjess,
我侄仔現在已經滿2歲了,現在都很好啊!講話學東西都很快很聰明。

大宅

HoongHoong

咁就好啦.....我都無咁擔心
原文章由 HoongHoong 於 07-9-18 11:59 發表
cjessjess,
我侄仔現在已經滿2歲了,現在都很好啊!講話學東西都很快很聰明。

複式洋房

唔駛咁擔心ga, 我女都係15.5個月先識行, 未識行時佢可以在床上行到幾步, 因為佢知道係床上跌倒係唔會痛, 所以佢會放膽行, 你試放bb係床睇下佢行唔行.

bb識行係唔會通知你ga, 尋晚都未行, 到第2日自己放手行
好得意

大宅

OSCAR(而家14個月大)同你細女的情況一模一樣
但我一D都唔擔心喎,
我覺得無問題喎, 我好多朋友個仔都成17個月先識行嫁

原文章由 cjessjess 於 07-9-17 22:17 發表
咁我見佢隻腳又唔係無力.....但佢14個月都仲做緊人地9個月就做o既野(會扶野起身, 會推野向前行, 拖佢就行兩步), 我 ...
Hello, MY NAME IS ~~~ OSCAR ~~~

別墅

我囝囝差不多十六個月,都仲未自己行,要扶住,上星期去健康院,姑娘話佢自己扶住野行, 大肌肉發展無問題; 另外中醫話遲啲行,O型腿機會細啲。
佢準備好自然可以,唔好擔心。

原文章由 cjessjess 於 07-9-17 22:17 發表
咁我見佢隻腳又唔係無力.....但佢14個月都仲做緊人地9個月就做o既野(會扶野起身, 會推野向前行, 拖佢就行兩步), 我 ...

男爵府

我女女31號就14個月呀
現在只識行幾步呀....仲未行得好穩呀
所以吾洗擔心

大宅

don't worry, use toys to attract and encourage them la .. one day, you will find that they can walk faster and have big different when compare to the day before .. seems learn to walk suddenly ..

ADD OIL ~~

One day when i went home after work, my bb can walk towards my way, i can't believe that one day can has sihc big differences ... so, dont worry , they will know finally and suddenly to give you surprise !

大宅

我真係好感動
好多謝你地o既鼓勵:(
可能我大女早行(11個月行, 1歲已經跑)....
所以無形中有比較~
宜家聽你地咁講, 我個心真係定D:)
希望魔女快D俾surprise我啦:loveliness:

男爵府

原文章由 cjessjess 於 07-9-19 21:56 發表
我真係好感動
好多謝你地o既鼓勵:(
可能我大女早行(11個月行, 1歲已經跑)....
所以無形中有比較~
宜家聽你地咁講, 我個心真係定D:)
希望魔女快D俾surprise我啦:loveliness: ...

人地話遲 d 行..會大過果陣做野無咁辛苦丫嘛...唔好咁擔心啦...我個女 1 歲都唔肯行..我都唔擔心..一世人流流長...比佢懶多幾個月囉..

首頁

尾頁

跳至