家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

janice17 發表於 14-4-18 20:51
租約仲有10個月,實用600尺,租金$7000,東涌

其實想買番同區實用7百幾尺既樓,宜家要6百幾萬。
我覺得你租金咁便唔好搬寧願買間300-400萬0既樓黎收租, cover 而家住緊0既租金仲有賺, 同時又可以hedge 樓價繼續升.
300-400萬而家起碼租到一萬蚊...

禁止訪問

大宅

janice17 發表於 14-4-17 23:17
If I buy cheaper house, it will be worse than the one we are living now. The one we are renting now ...

So how much value is your present house which monthly rent is $7K?

In the market, a 400M house will be rented at 12-15K at least.

Why do you think "If I buy cheaper house, it will be worse than the one we are living now."?

別墅

回覆:hsongk 的帖子

Please see #11, thanks!

別墅

回覆:hsongk 的帖子

Should be #12

子爵府

好媽媽勳章

janice17 發表於 14-4-17 23:38
同時,自己又好唔憤氣,點解咁既收入都要咁屈就,覺得自己其實好窮

我同老公平均月入加埋有十幾萬(多你一倍有多), 但都係住7百萬樓, 你見到會唔會無咁唔開心? 我以前同你一樣都覺得自己好窮.....點解我住唔起一千萬的樓?

INCOME幾多無意思, disposable income多先係KING.....有人搵3萬可以駛2萬, 有人搵十幾萬都係用得3萬.

YuYuMother    發表於 14-4-25 08:33
妤妤  agree  發表於 14-4-24 22:52
hksunshine  有十幾萬   發表於 14-4-24 19:20

別墅

回覆 janice17 的帖子

其實點解要而家買!? 又唔係無得住, 尺數夠大, 環境好, 而且租金平. 你家庭 搵得到錢又儲得到錢, 一年可儲五十幾万, 四年後加手頭上現金都有四球幾啦, 唔憂買唔到樓bor. 到時個市就的話, 一炮過比都仲得. <個人覺得未來幾年樓價都唔會再點升, 跌唔跌就唔知...>

仲有做左業主後要交 - 差餉地租管理費 (不清楚你現在的租金是否包埋). 而且你有兩球幾在手, 咩投資唔做, 只做銀行定期, 一年都收到三万幾蚊利息, 其實你而家既居住成本好低 <7000*12 - 30000>, 一年都係五万幾蚊.

別墅

同埋你地等左三年, 巳經係sunk cost, 同你而家買唔買樓無咩直接關係.

買唔買, 都係睇你現金流幾多, 重點係對於你想要而有興趣既單位, 供唔供得起, 供完有無財政壓力. <因為見你話買到你既 dream house, 都有D壓力>

唔好因為忽然想有個 "家既感覺", 就人買我買.

男爵府

回覆:janice17 的帖子

我係樓主,有朋友價租住低於市價租值的樓,咁梗係繼續租,等機會樓價回番些才買。就算買了租比人,自己繼續租朋友樓都有著數。

**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

別墅

回覆:妤妤 的帖子

我老公都係咁諗

複式洋房

回覆 janice17 的帖子

你每月為何用五萬,, 天天海鮮??近十萬月薪,,可以很多選擇..
不需自擾..

男爵府

回覆:bidsalebuy 的帖子

其實中產有中產的苦,開支的多不是其他人可明白,樓主,我完全明白你心情!

YuYuMother    發表於 14-4-25 08:34
**************************************** 芍妤bb 10/11/2004 在聖保祿醫院出世,體重 2.6Kg。 ****************************************

男爵府

引用:其實中產有中產的苦,開支的多不是其他人可

原帖由 妤妤 於 14-04-24 發表
其實中產有中產的苦,開支的多不是其他人可明白,樓主,我完全明白你心情!

...
家家有本難唸的經!

別墅

回覆:bidsalebuy 的帖子

因為我們總共要養3頭家(自己及四大長老)每頭家萬多元不算多吧。

別墅

回覆:妤妤 的帖子

感動,有人認同

大宅

回覆:janice17 的帖子

老實説現在一個4人家庭月開支5萬並不是以前那種寬鬆。除比兩邊家用,有時同家人行街飲茶買衣服,做子女付款也是經常。樓主嘅情況身同感受。

但你現在開支已達5萬,加上日後供樓多一萬幾千,兩個小朋友越大越多開支,建議還是買5百萬頭的樓

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:老實説現在一個4人家庭月開支5萬並不是以前

原帖由 Natalie_Mon 於 14-04-25 發表
老實説現在一個4人家庭月開支5萬並不是以前那種寬鬆。除比兩邊家用,有時同家人行街飲茶買衣服,做子女付款 ...
對,小朋友開支真係好大,學費課外活動林林總總,預鬆d好d.....

水晶宮

係!糧食及品用品開支好大,所以供樓成本要降低,夠住唔夠食死得!唔明前2年個個盤都開豪宅價,火炭,大圍,大角咀,黃大仙全過千萬,難道咁多人都十幾萬月薪或過千萬身家,我看真的玩火!(傾下啫,勿插)
自由太多會令世人失去平衡

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:係!糧食及品用品開支好大,所以供樓成本要

原帖由 mickeywinnie3 於 14-04-25 發表
係!糧食及品用品開支好大,所以供樓成本要降低,夠住唔夠食死得!唔明前2年個個盤都開豪宅價,火炭,大圍 ...
無錯,個樓市真係發癲,普通屋苑一個千呎單位都話過千萬,郁d都過萬一呎,都唔明普通打工仔點買?唔通唔駛食?

男爵府

引用:因為我們總共要養3頭家(自己及四大長老)

原帖由 janice17 於 14-04-25 發表
因為我們總共要養3頭家(自己及四大長老)每頭家萬多元不算多吧。
因為我同你一樣要養晒三頭家,簡單如一齊出街食餐飯,成圍埋單永遠是我哋!

首頁

尾頁

跳至