家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛生了bb,現暫時只有老公一人做野,家庭收入每月77000, 未計每年花紅約廿多萬
現在租樓住,月租7千。
好想買樓,但是心儀既都要6百幾萬
現在手持2百幾萬現金
每月總開支約5萬
現在買好似風險好高,而且有d壓力。如果我出來工作月入有2萬5千
請問係咪應該再等下?(已等了3年)
謝謝!!

禁止訪問

回覆:janice17 的帖子

禁止訪問

回覆:關於買樓,想請教大力大力

別墅

回覆:momojoyse 的帖子

因為我地既開支好大,但唔係奢侈既開支。如果買咗樓,每個月就啱啱好,唔會有多餘錢

別墅

回覆:ohcyrushk 的帖子

Because my husband said bonus is not guaranteed and he is always afraid of losing the job at anytime

禁止訪問

引用:Because+my+husband+said+bonus+is+not+gua

禁止訪問

男爵府

引用:剛生了bb,現暫時只有老公一人做野,家庭收

原帖由 janice17 於 14-04-17 發表
剛生了bb,現暫時只有老公一人做野,家庭收入每月77000, 未計每年花紅約廿多萬
現在租樓住,月租7千。
好 ...
7000蚊租樓,樓價大概200幾萬,但買自住600幾萬,點解分別咁大?

如果怕工作唔穩定,可以先上平車,就算被炒,手頭現金足夠供一段長時間。

收入77000,上車一定沒問題。

eggcarol  七千幾租樓真係平,係邊度?咦家好難找到咁平租  發表於 14-4-19 09:55

別墅

引用:But....+Why+choose+$6m+house??+Not+choos

原帖由 ohcyrushk 於 14-04-17 發表
But.... Why choose $6m house?? Not choose cheaper ?
If I buy cheaper house, it will be worse than the one we are living now. The one we are renting now is really a good deal. If I want to live better than now, those houses are around 6-7M. That\'s why my husband doesn\'t want to buy now.

公爵府

有 bb 真需要一個固定的家

公爵府

Good family income indeed

別墅

回覆:ismandy 的帖子

我地租緊果度係相熟朋友租比我地,所以咁平。如果要買番一樣尺數都要5百幾萬。但是如果要住好dd就要6百幾萬了。如果買咗又要供又住得無咁好咁就不如繼續租呢度
所以都好矛盾,唔好意思。

別墅

回覆:hksunshine 的帖子

好贊成,等極都未跌未加息。好驚又睇錯市

別墅

妳講得啱,其實最理智係平平地先上車。但係又好難過到屋企人果關,因為佢地一向都認為我地收入唔錯,應該要住好d

別墅

同時,自己又好唔憤氣,點解咁既收入都要咁屈就,覺得自己其實好窮

子爵府

首先~點解開支會咁大呢?有冇得減少開支?
如果比我有咁多錢一個月,仲要有咁多CASH一定一早買左樓~
樓主而家住緊個度~租比你個朋友係咪唔會加租?
其實有好多因素要考慮~每個人需求唔同~
不過我只可以咁講~長遠黎講最基本一定係有自住樓...
可以將就下買住細價樓先,再換大樓..

別墅

引用:我地租緊果度係相熟朋友租比我地,所以咁平

原帖由 janice17 於 14-04-17 發表
我地租緊果度係相熟朋友租比我地,所以咁平。如果要買番一樣尺數都要5百幾萬。但是如果要住好dd就要6百幾萬 ...
人情債仲難還…人地又唔好意思叫你走…
想鬆動:住遠啲/住細啲/住舊啲…
點都叫有自己地方!
低息咁耐唔買番,等加息?你等得嚟都過左頭兩年利息最甘嘅時間。
set target, 五百萬鬆啲,做七成,月供都唔駛兩萬!剛好七千係息,萬三係本,仲越供越少息!你而家租七千,都夠俾利息啦

複式洋房

每月總開支50000, 比你買到你個每月都好緊,亞b 越大洗錢越多,你係咪要節流先好D

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

我覺得呢篇報道有幾點你可以思考吓。

36歲中產 賺9萬儲4萬
https://hk.news.yahoo.com/36%E6% ... 0%AC-225236701.html
你今日backup左未?

別墅

回覆:yyysh 的帖子

已經無法再節,全都是必要開支(四大長老、保險),無買車架!甚少出街食

首頁

尾頁

跳至