醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

首先唔好意思,唔知po呢個版岩唔岩,如果唔岩,希望版主幫忙轉去正確版區,唔該晒!

唔知有幾多人,會將老人家交俾院舍照顧呢?(可以將老人家代入為小朋友/殘障人士)

寧願自己慳d,請個人返黎照顧/幫手一齊照顧好好多~

大部份人返工都係為生計,但求做完,點會呵住你親人丫~ 有d院舍平均1對10,做得到已經叫交貨,你仲想做得好?

真係好慘架,野食係質住咁大大啖狂餵,普通人用3-5分鐘,食完個餐都辛苦喇

希望多d愛你既親人/工作...

大宅

相信你係好錫你家人, 亦相信好多人都想可以做到最好, 事實亦並非很多人有能力這樣做, 相反來看, 無能力那班, 其實才是最難受.

_candy_    發表於 14-4-18 17:41

複式洋房

lemonon 發表於 14-4-18 11:52
相信你係好錫你家人, 亦相信好多人都想可以做到最好, 事實亦並非很多人有能力這樣做, 相反來看, 無能力 ...
睇到工作既人咁樣,真係諗,點解唔將心比己?被照顧既人都有感覺架嘛,縱然表達唔到/唔清楚
每個人都曾經係愛裡被照顧過,果時你都好煩人架~ 淨係喊、癩、扭計、食

改變唔到照顧者心態,唯有抽多d時間去陪親人,會享受有人探佢架!

珍珠宮

芙蓉媽媽 發表於 14-4-18 15:31
睇到工作既人咁樣,真係諗,點解唔將心比己?被照顧既人都有感覺架嘛,縱然表達唔到/唔清楚
每個人都曾經係 ...

係老人院做過既都會話做到無熱情 (fd講),同做到佢地喎,第二係人手唔夠問題,如果一房10個人,你得30分鐘餵飯,咁到底餵飽一個定每個是但餵少少?仲有d餵佢都唔肯吞所以好多入去無耐就
有時力不從心點算好?資金又不足?
(好煩,照顧阿婆時我已經想定將來,萬一自已將來結婚生仔後仲有時體力照顧阿媽?)

lemonon  親身做過長時間就明白, 若非,  只會看到表面而覺得怎會這樣.  發表於 14-4-18 18:59

大宅

我都想講下, 關于一般常說的呀媽生你照顧你養大你, 你就好應該到她老時照樣照顧她, 當然我唔會話唔應該, 事實上若你跟媽媽感情正常的, 都會很想照顧年老的她.

養B 湊B 當然係辛苦, 但大家要記著父母當年是年輕的, 養B 亦是他們非常渴望的心願, 找幫手亦並非太難, 家中或許還有其他人可幫忙照顧, 原因是"小朋友" 是可愛的!

說回老人問題, 當你家父母出現問題的年紀多在6x-8x, 而你們3x-4x 時, 自己的家庭成員或許還是需要你去照應, 你還要勞動賺錢才夠應付開支, 現在社會開支比從前大很多, 收入福利郤一縮再縮. 若你是5x-6x, 老實說有些人自己都已捱到週身毛病, 真係坐係度都瞓得著, 須知老人病可以嚴重的係無時無刻令你無法入睡, 老人本身亦因病痛折磨而情緒非常負面, 要照顧者每一刻都保持開朗積極, 老實說, 我都講唔出口去批評, 只能話若你是以此工作維生的, 請不要做出令自己良心變黑的事.

照顧過老者的都知要跟他們換片絕不能跟小朋友換片相提並論, 而惡臭的程度更不想多講, 因為那些是因缺乏循環的宿便.

講開心, 逗吃飽待長大的小朋友玩, 簡直是每個父母每天最想的事情,
逗病者吃飯, 胃口也缺乏, 玩樂嗎, 不要說笑, 唯一可做就是跟他們訴說往事, 可都要他們精神還可以才行.

還有極需要注意是自己的情緒, 不要想自己很愛她就一定不會出事.

總括而言, 我自己認為就是你本身肯去照顧病者, 你都一定要有個長期服務的穩定家傭, 而你家中其他成員都樂意幫忙分擔才能比較理想, 不然的話, 口說心想盡力, 到頭來只怕還是走回最不想安排的路.

複式洋房

回覆:lemonon 的帖子

好到point!絕對係同路人,我們一定都有過近似的經歷!JM努力啊!

大宅

回覆:有感而發...

講得好貼切到肉!唔係個個子女都會用實際行動去幫忙分擔照顧責任,而負責照顧者除左要承受照顧既重擔,仲要受埋那些親友的閒言閒語

而且成日話請工人好過入老人院,都要有好運氣先請到好工人,你估工人唔識蝦一個無記性不能表達自己的老人家嗎?而且照顧老人咁辛苦既工作,工人試過都未必做得長

複式洋房

請工人可能好睇運氣,而呢個運氣係睇果個人點睇份工

1.純為生計,做左就得啦

2.當係職業,有目標(做得好加人工之類)

3.視之為使命,可以回饋到人

如果果個人係你至親,你睇到咁唔會想人做好d?
如果你當初入行,見到前輩咁做,而你又覺得心安既話,咁你點解要揀呢行?睇落無熱誠

大宅

回覆 Bear1010 的帖子

點解香港由菲傭變多印傭, 點解印傭由當初唔揀工變為揀工, 點解咁多僱話家傭係公主, 但同時又咁多傭被殘酷僱主心理或生理上虐待, 呢個就正正係社會上的多面睇.

Bear 1010 就算你有能力請家傭一對一, 佢都會揀個老人家的自理能力有幾多, 大不了再揀另一份工, 所以你有心但都可能會無力, 覺得自己做到就做, 唔好勉強, 都係果句, 做過先至知自己得唔得, 雖然我好灰, 但都唔會叫人唔試下做先, 因為每個case 都唔同程度, 但就一定唔會批評別人.

大宅

引用:回覆 Bear1010 的帖子點解香港由菲傭變多印

原帖由 lemonon 於 14-04-18 發表
回覆 Bear1010 的帖子

點解香港由菲傭變多印傭, 點解印傭由當初唔揀工變為揀工, 點解咁多僱話家傭係公主 ...
我都照顧到好灰好攰對身邊既人失去信心同信任,宜家幫手照顧既工人都嫌辛苦約滿唔想留,期望下一個工人可以捱耐d,直至媽媽排到老人院之前唔駛再換工人

複式洋房

回覆:Bear1010 的帖子

我就係人辦!我除咗返工,就全部時間用晒黎照顧媽咪,根本無時間陪老公(好彩老公不單體諒,仲幫忙照顧),個女又係反叛期,我頂咗大半年(工人姐姐都好惨,曰日被媽咪鬧佢偷火柴,膠袋……)!後來媽咪跌親,精神狀態更差,最後入咗老人院!
我同工人姐姐都一曰分两更去照顧佢,雖然辛苦,但起碼有回8個钟睡覺時間,可以搏長自己條命去繼續照顧媽咪,但就比我媽咪個個佬曰鬧夜鬧,仲話我儲心積慮要遺棄我亞媽,佢試過大老人院同醫院鬧我,仲叫我去跳樓死,我唔係要人同情/要人讃我孝順,但自己從媽咪開始有病到而家,我做每一個决定都以佢利益為大前題,比人咁日鬧夜鬧,如果唔係我老公,可能我真係如佢所願跳咗樓,死咗囉!
好多親戚話唔使理佢,話就咁話,比人日日咁鬧不孝/騙子/殺人凶手,你有咁高EQ嗎?我自問無囉!但佢始終係長輩,我可以点?真係非常煩啊!

複式洋房

回覆:yanyanteen 的帖子

係細佬(即我舅父)

lemonon  佢精神有問題,  不用理會,  明眼人都睇得出邊個有問題.  發表於 14-4-19 17:43

男爵府

爸爸走咗1年啦~走之前幾年過程係好辛苦~出出入入醫院~入親急症都要等成日~
上到房唔夠1日又成日嘈話要返屋企~
好啦終於出得院唔夠2,3日又係等急症又入番去~當時又係真係頂唔順問哂老人院~
係醫院住個時我既使命係每日都比佢閙同"卒"腳手(手腳痺)~
係閙到其它人都叫佢唔好咁~佢心情唔好由佢鬧~
但靜番諗起又好唔忍心~為有請工人~工人未到已經走咗啦~

做人既野~對得自己~問心無愧就ok啦~ 自己都有老既一日~

大宅

回覆 mousepigho 的帖子

你個case 係太遲決定請家傭幫手, 所以自己試過的, 就會俾意見其他有需要的人, 雖然話馬後炮, 但你想下若果當初早點請家傭幫手, 你地係咪會無咁辛苦.

再講, 有些人的確的無辦法可以請家傭, 一來未必負擔到, 二來, 有些係是獨子獨女, 你叫人地點一個人做晒呢. 所以都係果句, 自己衡量自己做到幾多, 唔可以得股加油就算, 唔係個個都咁理智, 長時間可保持著樂觀情緒, 社會真係好多種情況, 唔可以只得一樣說法.

首頁

尾頁

跳至