婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

謝謝

大宅

熱血勳章 畀面勳章

回覆:做人新抱難,點知做人阿女仲難?

有啲moment,老人家就會變番小朋友咁㗎喇....不外乎都係想啲仔女氹吓自己啫!

珊瑚宮

佢五舒服才甘咋

大宅

咁嗰個係自己呀媽,且聲好氣話佢知唔係咁意思得唔得?
不過,我都頂呀媽唔住湊走佐個小朋友,佢無得湊,咪又恨囉。
日日食埋啲咁既氣,真係人都癲

大宅

引用:有啲moment,老人家就會變番小朋友咁㗎喇...

原帖由 gina_JR 於 14-04-18 發表
有啲moment,老人家就會變番小朋友咁㗎喇....不外乎都係想啲仔女氹吓自己啫!

...
係呀,我湊緊三個,自己阿媽,99 , 同阿女

falalala  勁  發表於 14-4-22 18:03

大宅

我嗰時覺得自己好似三文治咁。上又要氹,下又要氹。咁我呢?

最後我癲佐,鬧佐場超級大交,搵工人湊。終於,我有好日子過了。

媽媽,加油。我好明白你,如暫時都必須婆婆,只好左耳入,右耳出。

大宅

話你知你抱住個心態同自己講"係呀你媽咁對你,你好慘,但你望下其他人的媽媽點對個女,你都唔係最慘
果個.咁你個心會舒服點..." 這個是我跟我身邊朋友大家多年得出來的結論

我媽...
1.叫我幫弟婦找個二手奶煲,找到平的未講價錢比佢知,
只是比張相佢望話佢知物主話個煲9成新.
媽:佢回答係唔係九成新都唔知,只係佢話...
我: 媽這是人家講我都未見過實物,一係你自己去買個新的比弟婦...
媽: 講下唔得呀..
2. 朋友比二手BB 物資我(知道我弟婦生左)
我打電話回娘家
我: 媽,我已經拿了二大件東西(搖椅同BB車)你個仔係屋企?叫佢下樓拿啦..我要同個仔上來拿唔到
媽: 你開左架BB 車比你個仔坐,另一隻手拿搖椅上來咪得
我: 媽架車我唔知洗左未...
媽: 咁煩架
(我當時肯定我的弟弟在瘃)
3. 弟婦係私家生.我 跟我媽講我要星期五才可以探,我話係我弟弟叫我星期五去.
媽: 要人叫先去,你自己都冇心
我: 媽你可否聽清楚呢.係你個仔星期五要返學.叫我星期五去探弟婦
(其實我真係幾嬲,我生個仔我二個弟弟, 一個都冇去醫院探過我...我住左三日.但我從來沒有抱怨過佢地唔探我,點解呀媽要咁講說話)
由細到大點至3 樣咁少...
以上只是其中3 樣..

我同自己講自己嫁左99對自己唔好都算.但自己媽都咁.你話可以點...都係果句..
"係呀你媽咁對你,你好慘,但你望下其他人的媽媽點對個女,你都唔係最慘
果個.

你會開心返點...

ecling  擺明重男輕女,太離譜,比我實會同佢炒獲金  發表於 14-4-25 20:17
littlefafa  咁我會來往少啲,免傷心  發表於 14-4-23 02:32
falalala  加油,老公鍚,小朋友鍚補返數  發表於 14-4-22 18:06
rachel815  我媽都係重男輕女...由其是我係大家姐..仲慘  發表於 14-4-22 15:53
yayukicheung  你媽思想傳統,好明顯錫仔  發表於 14-4-22 15:14
candyaust  共勉之。加油。  發表於 14-4-22 14:37

大宅

我媽都係咁~~~不過我聽慣左所以唔理佢~~

子爵府

我呀媽都唔係真心幫我,
99唔幫我坐月, 我返娘家坐月, 而家呀B都係媽咪湊
但係呀媽一個唔中意就話.......你咁本事, 自己請工人湊LAW......
一係就話....我好後悔比你返來坐月, 照顧你不特止, 仲要煮埋3餐比你老公食, 好傷心呀
我都無迫佢, 佢使唔使講到咁盡呀!

高蕃薯  這個情況下你同老公講叫佢食埋先去看你同個b.  發表於 14-4-22 16:56

子爵府

回覆 101mama 的帖子

老公請左2星期假, 係娘家同我坐月,
坐月時, 我早,午,晚3餐都食飯,
我媽順便煮埋比佢食,
我地有比$3000佢做老公既伙食架,
不過仲都要咁講~

大宅

我都係, 其實好後悔俾阿媽湊, 為左湊BB唔知吵過幾多次, 阿媽唔係唔錫我, 未生之前同佢關係好好, 仲同我講佢有咩湊得唔好就出聲, 天真的我信以為真, 唉! 總之大聲些就話我兇佢, 唔同佢一樣意見就話我挑剔佢唔尊重佢, 當著一家大小鬧我, 仲叫我因住有報應(因我自己都有小朋友), 我喊住跪低求佢可唔可以唔好咁, 佢仲同我講唔駛做埋D咁既野, 佢受得起, O個次真係好傷心, 喊住走返屋企, 唉~

arcBB  咁激?通常跪完都唔見得會好轉  發表於 14-4-23 00:01
101mama  我既感覺就係自己個仔細, 就係會比人蝦,連自己呀媽都蝦我  發表於 14-4-22 17:21

大宅

回覆 天使仔 的帖子

係呀, 次次都會叫你自己湊返, 佢明知我唔可以, 但就成日要咁講

101mama  我成日都諗....呀媽咁講, 會唔會覺得佢嫌我比唔夠錢佢湊仔呀?  發表於 14-4-22 17:31

珍珠宮

我咪又係一樣 一年俾阿媽鬧喊幾次都係因為湊仔問題 而家廢事同佢嘈 講咩佢都覺得我錯 幼稚園咪就下佢搵間近架囉 無法 搵得人湊就要有所退讓 搵工人你可以鬧 但點都應該婆婆湊好過工人湊既 黎緊我幫個仔報咗n班 我都無同阿媽講 廢事佢鬧足半年先得黎開學

101mama  唉, 我都係呀, 錯就錯在要痳煩到佢老人家~  發表於 14-4-22 17:54

大宅

係因為大家d bb 出世之後, 佢地覺得被忽視, 覺得我地只係”利用”佢地黎湊孫…

例如: 我一返到屋企, 只會問阿b 點? 買野&話題亦只會圍繞住阿b…. 我真係會忘記咗關心自己阿媽 久而久之, 佢咪呷醋 又唔識表達 … 屈結難舒, 撞正我有一句半句唔”arm’ 聽佢咪爆發lor

其實邊有阿媽唔錫自己個女gar?

扮野都要ga la, 每次先關心&問侯咗阿媽先, 之後先入正題 (阿b)… 等佢條氣順d, 大家都開心d….

ADD OIL...

複式洋房

回覆 carmensamso 的帖子

複式洋房

回覆 gina_JR 的帖子

咁又想係想起來我都好耐無同佢傾計,行街好多時都講BB

複式洋房

回覆 天使仔 的帖子

起初我都後悔係咪做錯決定畀媽咪凑,鬧交真係多左亦因為咁考慮找家傭,不過想深一層,現在才找人湊BB可能關係會緊差,所以無找了。

大宅

係,湊走個段時間係關係差啲。
依家,婆婆不知幾開心,得閒就黎睇下,唔得閒就自己去玩。一唔係叫工人帶小朋友同佢飲茶。

嗰時我都好唔開心,太唔開心了。我都問自己係咪親生,咩事要搞到咁。最後我化了,唔開心就見少啲,唔好睇咁重,自己都開心啲。

珍珠宮

引用:係因為大家d+bb+出世之後,+佢地覺得被忽視,

原帖由 carmensamso 於 14-04-22 發表
係因為大家d bb 出世之後, 佢地覺得被忽視, 覺得我地只係”利用”佢地黎湊孫…

例如: 我一返到屋企, 只會 ...
其實每個啊媽同99都一樣。 老人家一樣想人地多d 關心佢, 一樣係喜歡用負面說話來表達自己意願。

當我年紀愈來愈大,我對佢哋愈用體諒嘅心, 同時都提住自己將來老左都唔好成日講野有骨,又要人地估佢想點,又要講相反嘅說話,令到d 後生唔就你就唔孝順,就你就頂住條氣。 緊記!

大宅

係做人係要你氹下我,我氹下你先開心...
但唔係個個人都會欣賞你的做法...

1.我結婚前我同呀媽講,媽我地一家五口一齊去主題公園玩.
叫埋弟弟個女友去(果時個主題樂園剛剛開,有銀行有平門票賣,我打算比晒咁多個入場門票)
我: 問下爸幾時放假,我買門票(佢知要經銀行買才可有平)
媽: 到時先
我: 到時先買邊有平門票...
我最細的弟弟當年仍在學,聽到有得去當然開心.過左幾日問我,家姐幾時去...
我只可回答你呀媽話到時先我唔知佢係咪去喎...冇買到門票
(*到了前年我仔的PLAY GROUP機構話平門票比父母同小朋友去主題公園,我媽係咁係到同我講,
佢唔比婆婆同佢去唔係我一早都想去...)

2.我結婚後, 有公展會
我: 媽有公展會呀.你星期六得唔得閒呀! 我同你去行下....
媽: 我唔去啦...
電話收了線,媽對住個電話講,你老公唔陪你去,你先搵我去
(收線後的說話係我個細弟弟同我講返,果次後我冇再找佢去玩,我唔明我同你去行街,打電話約你,
你都要咁講...係咪我濺,要叫你去街..比機會你罵我)

3.生左個仔
有日同仔的姑婆,婆婆飲茶
我: 媽,你去唔去花展,姑婆一齊去啦...
媽: 花展有什麼好,唔去..
姑婆: 好呀.一齊去,幾時呀!

到去果日我媽話我冇野做陪你地去...

4.有日晚上我媽外家聚會前一個星期
我: 我地食飯果晚.你地下午有什麼事做...沒有事做不如出來飲下茶,行下等晚上一齊去食飯...
媽: 到時先算
到了那日的早上,我媽打比我
媽:你係唔係同我地飲茶
我: 你答我到時先算,我唔清楚你係唔係想飲茶喎,我地昨日約左99 不如一齊飲啦
媽: 你都冇心約我.我地唔出來啦..(係收線前二秒比我聽到佢同我爸講都唔係想同你飲茶)

原來我咁叫冇心...
我這些經歷,我老公聽完都話係你咁蠢先會成日返去比佢咁話你..
(我認我係死蠢,我係白痴,比佢一次又一次咁同我講,我都仲叫佢氹佢....)

首頁

尾頁

跳至