嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

我是高齡媽, 已40, 第一胎, 已知是孖的。 有何要特别注意?

smartbaby01  恭喜哂,多休息同埋保持心情開朗係永恆不變o既法則……  發表於 14-4-27 19:46

大宅

真係要記得多休息唔好操勞。每天都要食大量高蛋白的食物養肥對bb同飲好多水防止宮縮。為了對bb的健康真係要盡自己最大努力陀到足月。努力!
我就陀到38周1日按時開刀。真係要養胎同陀得非常小心。 見到對bb足月健康出世真係覺得係值得的。

當然我都見到有陀twins的媽媽照樣返工,做瑜珈但每個人體質唔同。所以都係小心為上。

大宅

引用:真係要記得多休息唔好操勞。每天都要食大量

原帖由 honeybeeyy 於 14-04-18 發表

真係要記得多休息唔好操勞。每天都要食大量高蛋白的食物 ...
多謝分享。 現除了返工, 基本上就是訓。但有時真係攰又訓吾到。餓又食吾到。 我会努力架啦

大宅

你同我一樣wor, 我又係高齡,第一胎,twins, 而家4個幾月喇,你呢?

大宅

引用:你同我一樣wor,++我又係高齡,第一胎,twin

原帖由 hoursebb 於 14-04-18 發表
你同我一樣wor, 我又係高齡,第一胎,twins, 而家4個幾月喇,你呢?
只是6week. 現戰戰兢兢

大宅

咁你而家係非常時期,咁你要小心d, 盡量瞓多d. 仲有
記得覆診時問下你係異卵定同卵呀

meimei11    發表於 14-4-19 18:36

大宅

引用:咁你而家係非常時期,咁你要小心d,++盡量瞓

原帖由 hoursebb 於 14-04-18 發表
咁你而家係非常時期,咁你要小心d, 盡量瞓多d. 仲有
記得覆診時問下你係異卵定同卵呀 ...
我是單卵双胞

別墅

回覆:StitchCC 的帖子

SititchCC,

放鬆。萬事小心。
Welcome to the 孖b媽媽club!

我都好不容易捱到36w 啦!

複式洋房

BK Milk勳章

回覆 StitchCC 的帖子

我宜家都陀緊孖(24 WEEKS), 係異卵, 基本上風險已經比同卵低, 但上次去做產檢時, 醫生話其中有一個B, 臍帶少左條血管和胎水少. 可能會影響發育. 如果嚴重起上來, 其中有一個唔要得....

所以除左要注意飲食, 訓多D, 保持心境開朗外, 每次覆診時都要問一問醫生CHECK唔CHECK到以上既問題.
如有, 可及早預防和睇吓有咩方法可補救.

別墅

回覆:celine_chan1220 的帖子

Celine,

我都明白你嘅心情,我個twin A 有水"樓"係個肚度,出世後可能要做手術。
好吾容易捱到36w3d,等緊佢地出世。

同Twin twin 傾多d,叫佢地比心機長大,佢地聽到㗎!

加油呀!

首頁

尾頁

跳至