嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

7-8月是流感高峰期,昨天帶阿B去私家打咗,6個月至未滿6歲可得政府資助,有d私家甚至免費.

伯爵府

唔係話八月先有新流感針咪?

大宅

引用:唔係話八月先有新流感針咪?

原帖由 pandaforever 於 14-04-18 發表
唔係話八月先有新流感針咪?

宜家打的是2013/14的,未打的就要快d去打.而2014/15的,要10月才有得打.2013/14的季節性流感疫苗安全又有效,目前得14%人士接種,接種率非常低,值得家長考慮自己小朋友打吾打,打左又無害的,我BB昨天打了,玩得,食得和訓得,同平時差吾多.

伯爵府

虎到金來勳章

回覆:預防流感高峰期,你打咗未?

這種針會唔會發燒?

大宅

引用:這種針會唔會發燒?

原帖由 longsky 於 14-04-18 發表
這種針會唔會發燒?
我BB打完好精神,由出世到宜家(7個月)打針未試過發燒啊.

大宅

回覆:fhchanalex 的帖子

打完係咪真係無咁易中招?多謝分享提醒!

大宅

引用:打完係咪真係無咁易中招?多謝分享提醒!

原帖由 harmonylove 於 14-04-19 發表
打完係咪真係無咁易中招?多謝分享提醒!
有媽媽之前分享話打左,小朋友就成日病,但我覺得打左係多一個保護,政府資助得一定有佢原因和效用,香港每年1-3月及7-8月係流感高峰期,宜家吾打要等到10月先有得打,雖然嚴重或入院個案吾多,但家長始終將小朋友的健康放在首位.

大宅

回覆:預防流感高峰期,你打咗未?

根據網上資料,疫苗一般有7成以上的保護,即係打左都有可能中招,但小朋友低抗力一般無大人甘好,而打左又無害的,所以我自己選擇為小朋友打.

水晶宮

每年10月出新一年流感針,一出即打。

大宅

引用:每年10月出新一年流感針,一出即打。

原帖由 diong 於 14-04-19 發表
每年10月出新一年流感針,一出即打。
根據網上資料,其實上年度的流感針(13/14)已發揮效用,我BB四個月大時(平常很健康)已試過一次無拿拿發燒和氣管炎,所以為保障幼兒的健康,我會選擇為BB打流感針,等他可以多一個保護.

大宅

回覆 fhchanalex 的帖子

現在上網甘方便, 可以好容易找到有關流感的資訊,
而做家長的在網上又可以互相提醒, 分享交流.
剛過去的流感高峄期(1-3月), 可以看看這則新聞(2014-3-27):
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140327/18669848
所以, 即將來臨的夏季流感高峄期(7-8月), 相信大家做家長的, 對流感應有所提防, 不會掉以輕心.

大宅

fhchanalex 發表於 14-4-19 19:39

現在上網甘方便, 可以好容易找到有關流感的資訊,
有點補充, 根據該則新聞報導, 如果幼兒有發燒情況(特別是持續發燒或高燒):"港大感染及傳染病中心總監何栢良指出,乙型流感造成的呼吸道病徵雖較甲型流感溫和,但同樣可併發腦科問題,曾使用亞士匹靈或非類固醇消炎藥的兒童,併發機會更高."不可隨便使用亞士匹靈或非類固醇消炎藥(即抗生素), 因為會増加腦病的風險.

Milpitas  抗生素例子:Augmentin,Zinnet  發表於 14-5-22 14:09
Milpitas  非類固醇消炎藥的例子:Ibuprofen (橙色退燒消炎藥水)  發表於 14-5-22 14:07
Milpitas  打擾您。以我理解,‘非類固醇消炎藥’跟‘抗生素’是兩類不同的藥物。  發表於 14-5-22 14:06

複式洋房

引用:Quote:fhchanalex 發表於 14-4-19 19:39 回

原帖由 fhchanalex 於 14-04-19 發表
有點補充, 根據該則新聞報導, 如果幼兒有發燒情況(特別是持續發燒或高燒):"港大感染及傳染病中心總監何栢良 ...
甘bb四個月大。。就不用打?

大宅

引用:Quote:原帖由+fhchanalex+於+14-04-19+發表

原帖由 kk0125 於 14-04-20 發表
甘bb四個月大。。就不用打?
疫苗只適合六個月或以上人士接種,詳情可向家庭醫生查詢。

男爵府

其實我覺得打咗係有用的,因為上年10月我打咗一支,而我老公正想打之際就中咗流感重嘢埋個囝,2個病咗起碼半個月,而我就冇事,所以今年我都會打

大宅

南天白雲 發表於 14-4-20 00:20
其實我覺得打咗係有用的,因為上年10月我打咗一支,而我老公正想打之際就中咗流感重嘢埋個囝,2個病咗起碼半個 ...
謝謝分享, 等多D人認識, 對流感有所提防

大宅

看多一則冬季流感的報導(2014-1-25):
http://www.hket.com/eti/article/3ed0f9c1-11a7-4eb3-ad93-84ef5aa880a8-018282?section=005
現在流感對長期病患的幻兒或者健康的幼兒都可能造成健康甚至生命的威脅, 雖然醫生說疫苗不是百分百保障的, 但家長可以自己衡量打吾打.

大宅

回覆:fhchanalex 的帖子

多謝分享,依家流感真係好恐怖,我諗打左多一個預防真係好d...

大宅

引用:多謝分享,依家流感真係好恐怖,我諗打左多

原帖由 harmonylove 於 14-04-20 發表
多謝分享,依家流感真係好恐怖,我諗打左多一個預防真係好d...

大宅

引用:多謝分享,依家流感真係好恐怖,我諗打左多

原帖由 harmonylove 於 14-04-20 發表
其實從2009年豬流感爆發,甲型(和乙型)流感一直存在,而且每年都有過百人死於流感,雖然大部份是長者,但當中不乏健康人士或幼童,所以做家長的,每年1-3月和7-8月,流感高峰期都有需要提防,保持警覺性.

首頁

尾頁

跳至