母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

老婆平時凌晨一點同四點起身pump奶,但琴晚訓過龍六點先起身pump,跟住佢個乳房就好痛了,pump左幾次都痛...好擔心

大宅

回覆:好驚老婆乳線炎

痛但係泵完有無鬆返?定仲係好硬?如果有硬塊即係塞左。塞得耐唔理就會發炎!

大宅

Veronica_L 發表於 14-4-18 17:25
痛但係泵完有無鬆返?定仲係好硬?如果有硬塊即係塞左。塞得耐唔理就會發炎!

...
塞左可以點理??

大宅

引用:Quote:Veronica_L 發表於 14-4-18 17:25 痛

原帖由 ngwing99 於 14-04-18 發表
塞左可以點理??
試下用花灑沖熱啲既水沖幾分鐘,一路沖一路推。bb埋唔埋身食架?bb啜係最好既方法~你再search下塞左可以點通,呢度啲jm有好多方法架!

大宅

我試過乳線炎好痛又發燒。要睇醫生吃藥。如果塞就敷䁔水袋、按摩完再泵,不停重複做。

大宅

如果老婆依家乳房刺痛點算?

大宅

回覆:ngwing99 的帖子

睇醫生!!

大宅

我好大壓力,老婆每晚3 4 點要起身泵奶,但校鐘又唔可以嘈醒bb,結果用電話試過miss左2次...老婆嬲左我

大宅

man112013 發表於 14-4-19 21:35
睇醫生!!
佢早幾日岩岩先食完抗生素,,,

別墅

引用:我好大壓力,老婆每晚3+4+點要起身泵奶,但校

原帖由 ngwing99 於 14-04-20 發表
我好大壓力,老婆每晚3 4 點要起身泵奶,但校鐘又唔可以嘈醒bb,結果用電話試過miss左2次...老婆嬲左我 ...
哈哈,我之前都係咁狂鬧我老公,最後發現無人幫到我⋯只有我自己幫自己!
我將係電話響聲較到最細,然後攬住個電話瞓,不過我覺得自己好快會俾幅射射死⋯

別墅

引用:Quote:man112013 發表於 14-4-19 21:35 睇

佢早幾日岩岩先食完抗生素,,,
你幫佢啜通佢

子爵府

引用:我好大壓力,老婆每晚3+4+點要起身泵奶,但校

我好大壓力,老婆每晚3 4 點要起身泵奶,但校鐘又唔可以嘈醒bb,結果用電話試過miss左2次...老婆嬲左我 ...
我都勁鬧我老公,又嬲自己聽唔到電話響。結果老公買了傳統有兩個鐘在頂的 alarm給我,響到成個人彈起!

男爵府

食左抗生素, d 奶5要得架,我前晚臨訓發現有硬塊, 巳立刻推, 但推不散, 跟住半小時後巳立即發燒, 食左退燒丸退左, 葯力一過又發高燒, 醫生話乳線炎ed. 要打抗生素, 控制到不燒, 但乳房仍然好痛, 鞋下都痛,又紅又腫。 後尾終忍痛把硬塊推散了,把奶放左出黎先舒服晒。 醫生千丁萬話d 奶5要得架。
乳線炎令人痛不慾生, 好好讓老婆休息下, 暫時不能勉強, 之後好返先追返奶。
ps. 當晚我食左隻大花膠,可能有些關係

大宅

回覆 ngwing99 的帖子

真係好痛就睇醫生吧! 我試過咁發高燒, 真的唔郁都痛到死的
最有效真係畀bb埋身啜多幾次, 試過真係好有效!
又或屋企有無電按摩器? 我早幾日又谷硬塊痛, 跟住次次泵前就電動按摩, 慢慢鬆番

複式洋房

回覆:ngwing99 的帖子

你電話有無soft d music?
較細聲d, 柔和d既音樂,
BB訓教前播音樂比BB聽,等BB都知道音樂係幫助睡眠既。
你放鬆d, 你甘大壓力,
老婆未乳腺炎,你都會顛。
BB啜多d, 老婆五好食甘多膠質重既食物,雪耳,花膠最好五好食,偶爾保身一次半次,用花灑向胸位沖,泵奶或餵身前用熱毛巾圍住乳暈熱fu

大宅

引用:食左抗生素,+d+奶5要得架,我前晚臨訓發現

原帖由 msasa 於 14-04-21 發表
食左抗生素, d 奶5要得架,我前晚臨訓發現有硬塊, 巳立刻推, 但推不散, 跟住半小時後巳立即發燒, 食左 ...
我試過乳線炎,健康院開抗生素俾我可照餵,我拎埋包藥揾自己婦科醫生再問都話照餵無問題,你醫生明知你餵母乳,無理由開隻唔餵得既抗生素俾你,咁bb咪唔使開餐?

大宅

我依家都係乳腺炎 食緊抗生素 都唔好 仲愈黎愈腫 咁點好?
另外keep住一路有pump出 但都係又硬又腫 點算?

男爵府

回覆 yannietimb 的帖子

醫生話其實d 葯孕婦都可以食,只係唔知有幾多會比奶吸左, 同時阿b 又咁細,驚阿b有葯物敏感,我覺得都有point, 所以安全計唔好比b食。 我本身有冰奶,所以我寧願泵出唔要都費事博, 而且食左葯,總覺唔係咁好, 好似要阿b陪我食葯咁

男爵府

回覆 sleepyyoko 的帖子

醫生話一定要熱full, 推d奶出黎先得,你一定要忍痛推出黎呀

大宅

回覆:msasa 的帖子

我有推呀 都唔得既

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊