跳至

首頁

尾頁

大宅

各位0408準mami好,

我已經係有兩個仔既mami,
大的12歲, 小的9歲.
我覺得上天好似要考驗我和我先生一樣,
當我地剛步入佳景時,
上天賜左小b給我, 我預產期係4月30日.

我本身有多囊卵巢, 所以經期一向都遲,
上兩星期我還以為來經,
但小b好似要我知他的存在,
心血來潮, 走去test.
原來係作小產,
我好煩,好struggle.

我見到有些mami好想有bb, 但奈何小b 要離開她們,
我的淚水便不自覺地流下,
我真係仲未settle 到小b 應否留下.
我真係好唔開心.
:-( :-( :-(

大宅

原文章由 KBmama 於 07-9-19 07:19 發表

當我地剛步入佳景時,

上兩星期 ...

KBmama ,
小b現在幾週喇?
其實人是無權決定生死的,
我苦苦哀求上天再賜我一個生命,
可是上天2次給了又收回......!!!:-(
我發覺,生命是很寶貴的!
是上天賜的禮物,
你要好好珍惜!!
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

大宅

hannah616 ,

現在7週幾,快8週了.
我知我會在這星期尾決定,
但真係好難.
我又好怕會後悔冇左bb,
但又怕我精神上承受不到.

你都要養好身體再努力吧!
有時我都覺得天作弄人.
我有兩個同事,都十分想有bb,
但最後都要做ivf,
我都希望她們可以成功.

複式洋房

KBmama ,
千祈唔好亂想,我同你個case不同,我個仔是1106出世,我一直無想過會有咗,那時我仲食緊藥(會有chance影響bb),我仲book埋醫院做手術,但就在自己下定哂決心時,往往就有D事或想法令你動搖,現在我仲好擔心,但唯一令我知道的是肚入面的BB同我個仔一樣,都是天賜的,唔可以咁唔公平對佢,你D仔咁大,真是好羨慕,我現在個仔最需要我抱,(但每次抱完佢,我就:-( 好辛苦的!!!!我覺得大仔好可憐,但如果今次我唔要,我覺得成世原諒不到自己!

原文章由 KBmama 於 07-9-19 18:14 發表
hannah616 ,

現在7週幾,快8週了.
我知我會在這星期尾決定,
但真係好難.
我又好怕會後悔冇左bb,
但又怕我精神上承受不到.

你都要養好身體再努力吧!
有時我都覺得天作弄人.
我有兩個同事,都十分想有bb,
但最後都要做 ...

大宅

dedaniel,

我都是在未知有bb時食左藥,
但醫生話沒有問題.

我起初以為是經期到,
但我有位同事都係以為經期,結果小產,
但估不到的是我和她一樣,
不同的是 bb 離她而去.

其實在未睇醫生前,
我還十分堅決唔要bb,
但醫生一給我見到 &聽到心跳時,
我好激動,眼淚不自覺地湧出來,
好難受! 真的好難受!!

大宅

原文章由 KBmama 於 07-9-19 23:15 發表
dedaniel,

我都是在未知有bb時食左藥,
但醫生話沒有問題.

我起初以為是經期到,
但我有位同事都係以為經期,結果小產,
但估不到的是我和她一樣,
不同的是 bb 離她而去.

其實在未睇醫生前,
我還十分堅決唔要bb,
但醫 ...

KBmama,
你今年大概幾歲呀?
咁你家人同husband有咩建議??
不要為失去的而埋怨!

男爵府

KBmama, 你好! 睇見你個case, 我感受到你既壓力, 當以為可以開始生活好d既時間, 突然比肚內個bb打亂陣腳. 講樣野比你聽, 我99同你係一模一樣既, 當佢個大仔12歲(即我老公),二仔10歲既時候,突然間意外地有左第3個bb, 當時我99已經42歲. 你話個天係咪玩佢地吖? 基於我99係一個天主教徒再加上62好想有個囡, 咁我99就決定生個bb出黎. 好彩地真係比佢地有個囡law. 我99都經歷左好多掙扎至決定到要定唔要個bb, 但最終佢冇放棄到, 宜家仲有個孝順又漂亮既女兒. 當然0係佢42歲至黎重新開始照顧個bb係好辛苦, 當我同老公結婚時我姑仔都仲讀緊form 6, 辛苦就一定辛苦架喇, 但當個天比一樣野你, 就一定有佢個用途, 好似我99咁, 當大仔結左婚, 二仔又為事業忙到死既時候, 咁個細囡仲可以留0係佢身邊陪佢,你話幾好呢............

原文章由 KBmama 於 07-9-19 07:19 發表

當我地剛步入佳景時,

上兩星期 ...

男爵府

其實我都覺得你肚入面既小生命, 係上天賜與你既一份小禮物, 雖然係而家黎睇, 佢可能會為你既生活帶黎壓力, 但你諗o下, 如果你能夠生佢出黎, 將來回想起你地一家人共同渡過既日子, 一定會覺得好值得.

你知嘛, 我媽媽當年生完我同我細佬之後, 唔小心又有左bb, 但因為我爸媽當時覺得自己冇經濟能力再養多一個人, 所以最後冇要到個bb, 事隔都20幾年, 我媽媽都會經常諗返起呢件事, 而且都仲係覺得好傷心, 佢好後悔點解當年冇要到個bb, 佢成日都講個bb可能好想出世, 但佢就冇給他/她這個機會.......

唔好咁輕易就放棄一條小生命, 因為個bb同你兩個仔都一樣, 都係你同你老公既愛情結晶品.

伯爵府

你生咗佢出嚟就唔会後啦, 我個friend 生咗個18 歲, 12 歲同10 歲之後, 忽然又有咗,佢同你一样好struggle 但最後都生咗, 個仔而家9歲啦, 佢話當D大嘅仔女大哂後仲有個細嘅依賴你係the greatest feeling of all. Plus you won't be bored.

大宅

hannah616,

我今年36歲,
我老公同我都是一樣,
bb始終係一個生命,
但我地也都十分害怕!

eemsfok,irisang2007,iusiube,

好多謝你地既回覆和安慰我既實例.
其實我覺得小b既來臨,對小b而言係一個good timing.
因為我剛resigned. 我既last date duty 係10月14日.
因我本身是外展的, 如果我唔去做testing,
我真係唔知自己有左, 我再返工的話,小b一定會離我而去.
唉, 總之我真我唔知點講.......
但你地請放心吧,
我和我老公要小b既機會係好高,
但始終未完全接受.

男爵府

KBmama

其實我同你都係一樣, resigned先發現自己有左, 我而家係同6299一齊住, 我原本打算搵到新工後, 就同老公搬出去住, 因為我6299實在係d超級麻煩既古老石山 (例如: 1. 因為我今胎係第一胎, 佢地成日同我講, 第一胎最好生仔啦, 生到仔, 第二胎我理得你生乜.....2.佢地朝朝早都6:00起身, 係個廳度大聲講野發出各樣噪音, 好嘈, 我都老公都冇覺好訓....3. 成日都招呼佢地d大陸親戚返黎屋企住, d親戚又係屋企食煙, 我地又唔出得聲....4.佢地兩老成日輪住霸住個洗手間, 如果我想去, 就要等佢地出黎, 立即衝入去先有得用.....5. 初一&十五唔準我地洗頭, 佢地話如果我地洗頭就=想佢地死.....6. 成日同我老公講, 話佢娶左老婆就唔想要父母....7. 成日想管住我同我老公, 成日襯我同老公出左街, 入我地房巡視, 又成日話我地間房混亂, 唔打掃等等.....唉.....其實好多問題我同老公都有同佢地傾過, 但反而比佢地話返轉頭, 話我地唔應該對長輩有意見, 有乜事都要遷就佢地, 佢地完全唔聽我同我老公既意見, 而家搞到連我老公都驚左佢地, 我同佢地更加係計都冇得傾)... .

因為有左bb, 所以暫時都搵唔到工做, 我同老公搬出去住既計劃又要順延, 唉....而家我日日係屋企對住6299, 真係好慘, 有時我都會返我媽度, 但因為地方太細, 都唔係咁方便成日返去....我曾經都有諗過如果唔係呢個時間有左就好喇....可能世事真係冇完美啦, 有陣時我都驚自己會有產前/後抑鬱, 但當我諗起肚入面既bb時, 我就會諗, 我一定要堅強d, 因為我想小b將來可以好似我一樣學會堅強. 我相信好既日子將會係前面等緊我........ 哈哈!

男爵府

KBmama, 見你情緒穩定d就好喇.................原來你得36歲已經有個12歲同9歲既仔, 好叻呀, 你同你老公都仲年青, 人地唔知以為你第一胎tim呀.........................要加油呀!

原文章由 KBmama 於 07-9-21 08:19 發表
hannah616,

我今年36歲,
我老公同我都是一樣,
bb始終係一個生命,
但我地也都十分害怕!

eemsfok,irisang2007,iusiube,

好多謝你地既回覆和安慰我既實例.
其實我覺得小b既來臨,對小b而言係一個good timing.
因為我 ...

男爵府

KBmama 及 irisang, 真係啱喇, 我都係resign左至知自己有左, 本來諗住回流舊公司做, 但宜家都唔得啦, 好似對人地好唔公平咁, 再加上我d害喜情況都好嚴重, 晚晚冇覺好瞓,所以根本唔可以返新工. 但我有d好彩, 因為我現時公司老細由頭到尾都唔想我走, 比左成個月通知佢都未著手請人, 所以我同佢提議, 我會幫佢做多1~2個月, 但就返下午only, 等佢請到人我至走....................大家都有著數, 佢又唔駛比前4後6我, 我又可以有份part time打發下時間..................

原文章由 irisang2007 於 07-9-21 15:03 發表
KBmama

其實我同你都係一樣, resigned先發現自己有左, 我而家係同6299一齊住, 我原本打算搵到新工後, 就同老公搬出去住, 因為我6299實在係d超級麻煩既古老石山 (例如: 1. 因為我今胎係第一胎, 佢地成日同我講, 第一 ...

大宅

eemsfok & irisang,

咁我地又真係幾岩, 大家都resigned,
其實我本來last date duty 係 9月11日,
但我上司requested 我delay 多1個月,
她知道我有左之後, 問我會唔會再做番野,
她可以幫我cancel,
但我同我老公都覺得如果想要小b 就唔會再返這份工,
要cancel resignation 就等於唔要小b,
因為我係做外展.
所以如果小b stable 些, 我可能搵些research 做,
我本身都打萛resigned 後玩幾個月至搵工架,
但現在........唉......

irisang 你努力, 你bb 會feel到架,
我現在都為左住果方面而煩,
因為多左小b, 又要請番工人,
到時由一家4口轉做一家6口.
真係好失預算.

eemsfok 我真係唔後生,
我老公都40了,
再接受多一個新生命,
真係感到好大壓力,
而且我兩仔細時好多病,
時常入院, 我真係好怕

男爵府

你36歲都唔後生呀, 我唔係細你好多咋, 但我個囡得15個月咋, 你比我叻好多呢.....

我都有壓力架, 個囡得果15個月, 我成日驚冇乜體力照顧佢, 好驚佢會被冷落........

總之大家都唔好諗太多, 宜家最緊要係身體同個胎...........保重呢.

原文章由 KBmama 於 07-9-21 15:49 發表
eemsfok & irisang,

咁我地又真係幾岩, 大家都resigned,
其實我本來last date duty 係 9月11日,
但我上司requested 我delay 多1個月,
她知道我有左之後, 問我會唔會再做番野,
她可以幫我cancel,
但我同我老公都覺 ...

大宅

原文章由 irisang2007 於 07-9-21 15:03 發表
KBmama

其實我同你都係一樣, resigned先發現自己有左, 我而家係同6299一齊住, 我原本打算搵到新工後, 就同老公搬出去住, 因為我6299實在係d超級麻煩既古老石山 (例如: 1. 因為我今胎係第一胎, 佢地成日同我講, 第一 ...

irisang2007 ,
想問點解咁多人叫老爺奶奶做6299?????
其實同老爺奶奶相處真你好.......辛勞!!!
你仲要同佢地住埋一膂,而且仲拗到出晒面,
你一定日日都過住一d非人活!!!
不過天下烏鴉一樣黑!!
為了你的小bb,一於當佢透明!!
扮聾扮啞就最有效!!
不要為失去的而埋怨!

男爵府

KBmama & hannah616

好多謝你地既鼓勵, 為左小b, 我一定會努力撐落去.
其實有時我都好想同我老公呻我對6299既不滿, 但因為我唔想佢難做, 始終佢都係夾心人, 有d野就算同佢講, 佢都幫唔到d乜, 講得多, 又驚佢會覺得煩, 佢已經成日比我6299迫, 我唔想再比壓力佢, 但好彩係呢度可以同一班媽咪傾o下計, 同佢地分享一下自己既感受, 咁都可以令自己放鬆d.

我估d人叫老爺奶奶做6299, 可能係因為鞋音, 而且打數字方便過打文字.

男爵府

irisang2007 ,

明白你的辛苦....我也是同9962一齊住的......我的大仔21個月現在我又有了8w..!!!有時同老公講得多9962的事也怕他壓力大...!!!但我99剛離世了一個月,我才發現自己會掛念她的,雖然一起住的時候有好多好多的問題、有不同的生活習慣,有好多的說話聽,但原來99不在時自己就是家中唯一的女人,有好多的事要自己做,之前仲可以依賴下99.....現在就連62也要照顧埋....仲有大仔同老公....自己又要返工放工要湊仔.....也幾累...

不過現在剩返62感覺就不同了...!!說話也聽少了...也許只有剩返一個無人同佢一唱一和.....而老公就依靠住自己...!!辛苦了四年....現在就好d啦...

但係教養也是問題.....唉............不過小b出世我就會返去做全職媽咪一次湊晒兩隻.....!!!!到時...又是另返番新景象

大宅

各位mami你地好,

我和我先生已決定把小b生下來時.
我便不停流啡.
星期一更嚴重,係流血,晚上更多, 又有子宮收縮既感覺
昨天看醫生時,這星期生長較慢,
bb心跳都好快, 去到177.
醫生說盡力去保住bb.開左藥給我食.
但我真係好怕bb 會走,
我昨晚已經喊左好耐.
我真係好怕, 好怕.

大宅

原文章由 KBmama 於 07-9-27 06:54 發表
各位mami你地好,

我和我先生已決定把小b生下來時.
我便不停流啡.
星期一更嚴重,係流血,晚上更多, 又有子宮收縮既感覺
昨天看醫生時,這星期生長較慢,
bb心跳都好快, 去到177.
醫生說盡力去保住bb.開左藥給我食.
但我 ...

人就係咁,想無又有,想冇又有!!
Anyway, 經過今次之後,
你會覺得小b的可貴!:lol:
由今日起唔好再3心2意,
一要一心一意愛護它,
它就會永遠在你身邊!!
祝母b平安!!
不要為失去的而埋怨!

首頁

尾頁

跳至