家庭理財

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

回覆 大力大力 的帖子

can't agree more.!!

禁止訪問

大宅

july2011 發表於 14-4-22 13:13
But it's difficult to spend only $300,000 per year, for a couple and two kids.....the living cost i ...

洗 $300,000 一年其實大力兄真係好慳家, 佩服佩服, 在理財角度而言當然愈慳愈好...

但人生在世, 係咪一定要先苦後甜, 還是應該 balance 前後段的享樂, 則是個人選擇。須知世事無常, 我都唔知自己有幾長命, 如果慳慳埋埋, 結果 touch wood 早登極樂, 我一定會覺得好唔抵, 辛辛苦苦賺錢留晒俾下一代, 唔係我既選擇, 所以我唔大洗但應洗得洗~~

當然, 洗 $300,000一年又說不上好難過, 假如一個家庭年收入只有 $300,000, 亦冇可能有呢個比例既儲蓄, 所以比起慳家, 講到尾最重要都係努力搵多D...

hksunshine  yes  發表於 14-4-25 14:58

禁止訪問

大宅

july2011 發表於 14-4-22 17:50
....well, it's not that difficult to spend $300,000 per year about 15 years ago (大力 generation). T ...

都係架, 咁人地仔大女大, 唔需要好似宜家咁乜都要爭,
我D 小朋友都仲未讀書, 目前粗略估計已經洗緊 $100,000 一個月,
但係我又唔覺得生活過得好奢侈, 遲D 返學之後都條數仲難計...

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

但人生在世, 係咪一定要先苦後甜, 還是應該 balance 前後段的享樂, 則是個人選擇。須知世事無常, 我都唔知自己有幾長命, 如果慳慳埋埋, 結果 touch wood 早登極樂, 我一定會覺得好唔抵, 辛辛苦苦賺錢留晒俾下一代, 唔係我既選擇, 所以我唔大洗但應洗得洗~~

巛巛巛 年輕時超级悭家,先苦後甜,係怕其中一方失業病,洗多十萬好容易,一方失業,儲多十萬就好困難,因為唔知道住後20年工作,身体都一樣順利~

。。。

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

禁止訪問

回覆:退休要有幾多錢?

男爵府

几多歲退先?……同埋只計起居生活費?
三年人有人话養我,果時三十出頭……結果半年前要反出来做野……

複式洋房

回覆 Lamlam2816 的帖子

主要你要什麼樣的退休生意...大使的多多錢都唔夠啦...

侯爵府

Nicmommy 發表於 14-4-20 08:25
600倍, 我要幾億先可以退休
你有月薪100萬, 你係李家的朋友嗎?????????????????

男爵府

我結咗婚就做FTM,老公俾到安定豐足嘅生活成家人,仲有豐厚積蓄傍身,仔女生性懂事又有好嘅工作崗位,我同老公都好安樂老公話有得做就做到老,搵錢唔嫌多,所以佢同我去旅行都係兩三個禮拜左右就要打道回府,佢喺財力物力全力support我同個女周遊列國四圍去,去泰國都玩一個月先夠皮,美國起碼兩個月,歐洲仲玩得耐,哈哈
退休要有幾多錢至夠因人而異

大宅

回覆:焯媽媽 的帖子

月薪600倍幾億 唔洗每個月一百萬。 anyways 我之前已經reply 數多左個零 我平時係用慣英文計數

男爵府

我都覺有2000萬, 2公婆先夠一齊退休

男爵府

大力大力 發表於 14-4-21 05:15
一句到尾,男人能夠工作就继续工作,女人可提早退休~

大力係好, 我既理財投資取向同你好相似, 我比你後生, 小朋友都係今年先出世.. 希望我都可以達到個同你相近既目標.

男爵府

codeblue 發表於 14-4-22 18:04
都係架, 咁人地仔大女大, 唔需要好似宜家咁乜都要爭,
我D 小朋友都仲未讀書, 目前粗略估計已經洗緊 $100,0 ...

都算幾多wor.. 我有一個小朋友都未讀書, 屋企一個姐姐, 租港島一千呎單位, 養一架車, 要比2邊家用... 一個月大約洗7萬令.

複式洋房

引用:我都覺有2000萬,+2公婆先夠一齊退休

原帖由 kazakaza 於 14-04-25 發表
我都覺有2000萬, 2公婆先夠一齊退休
如果每人10m, 用40年、最後剩1m, 咁你每月有34947用、夠未?

註:假設你每年有3里回報

男爵府

nelshen 發表於 14-4-25 19:24
如果每人10m, 用40年、最後剩1m, 咁你每月有34947用、夠未?

註:假設你每年有3里回報

不如唔好分開計, 因為一個有家庭既人支出一定係一個family 咁計..
同埋34947係講一個人用?? 如果係, 2公婆接有接近7萬一個月, why not?

子爵府

每個人要求既生活質素唔同,好難有一個數,我自己就希望有一自住樓,兩出租樓共三間供晒,再有幾百萬cash做定期等...唔知儲到幾時,大家一齊努力啦!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:假設不降低生活質素,月薪 600 倍左右~~

原帖由 codeblue 於 14-04-19 發表
假設不降低生活質素,月薪 600 倍左右~~
月薪600倍,等我計下、、、
當你可以將每月人工儲一半(生活用一半)
即係要儲1200個月既人工。
一年12個月,10年120個月,工作100年就儲夠可以退休了!!

但我又吾明,真係有人會信自己會有120歲命(等到可退休,假設20歲工作)、、、

大宅

ac321 發表於 14-4-25 22:05
但我又吾明,真係有人會信自己會有120歲命(等到可退休,假設20歲工作)
我都好唔明, 點解會有人認為「提早退休」既錢, 係可以用份糧儲返黎架呢??
講左咁耐, 擺到明就係要有「其他辦法」搵更多更多既錢, 你先有機會 35 歲前退休吧~~~

首頁
12345...7

尾頁

跳至