少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

去公園放完電,再加只有半個鐘晏覺,都可以朝7晚11!想點!?我真係好攰!!小朋友咁夜都唔瞓會令人心情好煩躁!

P.S. 1.5歲 & 3歲(仔x2),唔係一日半日,經常都係咁!真係好討厭!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

tammylemon 發表於 14-4-18 22:50
去公園放完電,再加只有半個鐘晏覺,都可以朝7晚11!想點!?我真係好攰!!小朋友咁夜都唔瞓會令人心情好 ...
佢地幾點訓晏覺? 同埋訓半個鐘太少.

佢地去公園做乜?

環境可行的話, 試下買架單車或者滑板車俾大仔踩.

tammylemon  如果冇放假嘅日子,晏覺~14:00-16:00,放假又真係特別亂。但係全日瞓得半個鐘晏覺都仲可以頂到成23:00至瞓…-_- 唔係應該攰到暈咩??!

去公園跑(仲要勁曬 @_@)

單車都有…不過作用好似不大,因為踩一陣就話攰   發表於 14-4-21 00:34

大宅

回覆:tammylemon 的帖子

唔好比佢訓午覺

禁止訪問

水晶宮

咁真係訓得好少咼~~
10點就趕曬上床關燈關電視等佢哋習慣早訓~~

tammylemon  我有兩三個禮拜九點就趕佢哋上床,不過…只係將痛苦提早…  發表於 14-4-21 00:38

男爵府

係呀,小朋友夜瞓,自己又攰,又擔心佢唔夠瞓影響成長,長期係咁真係唔好,而且你嘅小朋友瞓得實在係太少時間喇,會唔會係大人又夜瞓,成個大環境影響咗佢

tammylemon  其實我哋本身(even未有小朋友)都23:30前瞓,應該唔算太夜吖…  發表於 14-4-21 00:36

子爵府

回覆:tammylemon 的帖子

你陪佢地早瞓啦! 燈電視全關,試每天都比昨天早少少慢慢調。。我細囡平均晚上8時半瞓著,午睡約2至3小時。如果下午只瞓1小時,佢晚上仲要7時半就瞓。。。佢現在2歲4個月。

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔係訓得少既果種,
無論幾點訓,佢都係7點左右就會醒, 唔知係咪住得低, 又近街比較嘈,
歲半時午睡都係1HR左右, 有時唔訓添
所以一直要佢早訓, 多數8點左右就放上床,

依家大左(就黎3歲)就訓得重少,
9點熄燈訓覺, 佢就係張床講野/唱歌成個鐘都唔訓, 激C

以前問過健康院, 醫生話有D BB係訓得少(唔鍾意訓), 身體無問題就OK

水晶宮

回覆:小朋友咁夜都唔瞓令人心情好煩躁!

小朋友有冇飲甜野或食糖分高的食物?這些東西令小朋友情绪高漲。

珍珠宮

引用:小朋友有冇飲甜野或食糖分高的食物?這些東

原帖由 birdbird 於 14-04-21 發表
小朋友有冇飲甜野或食糖分高的食物?這些東西令小朋友情绪高漲。
agree。仲有臨訓只有可以睇下書聽下歌仔做啲靜態嘢,等佢哋 wind down,唔好再俾電視電腦手機佢睇

子爵府

tammylemon 發表於 14-4-18 22:50
去公園放完電,再加只有半個鐘晏覺,都可以朝7晚11!想點!?我真係好攰!!小朋友咁夜都唔瞓會令人心情好 ...
其實唔瞓晏覺晚上反而更難入睡架, 小朋友同大人唔同, 佢地愈攰係愈唔願瞓, (唔記得邊到睇文章睇返嚟)!
歲半同3歲都仲可以教, 小朋友有冇自己房間瞓先, 若有外在引誘係會難瞓D, 將個時間半個鐘半個鐘咁調早, 可以9點瞓就算成功!
瞓之前最好有特定活動, 最好係刷牙, 睇圖書呢D, 入咗房上咗床就唔可以走出嚟, 一出嚟就趕番入去, 開頭係好痛苦, 但千奇唔好心軟, 趕得三五七次佢知冇數講就會投降, 正所謂邊個支持唔住就邊個輸架啦, 所以你點都要同佢地鬥過!
我大囝到而家6歲啦, 最遲10點前一定要瞓, 只有星期六晚可以夜D! 兩三歲時, 佢八點幾就要瞓架啦!

tammylemon  係!我都覺得可能係攰過籠…
好!再執過個時間表先!!
thank you so much!!  發表於 14-4-24 15:11

別墅

回覆 birdbird 的帖子

唔怪得佢呢排唔瞓啦!聽日即戒先!以前無比都無咁嚴重!!!!晚晚無得瞓,想死!

首頁

尾頁

跳至