少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

个仔而家2歲半多啲喇。主要係由我湊同教,佢阿爸只係一星期見1,2次,因為我地已經分開左。但我發覺我係阿仔心目中越黎越衰人,佢越黎越唔鍾意我,相反就越黎越鍾意佢阿爸,因為佢阿爸只會縱佢而我唔會!

頭先阿仔飲奶,我叫佢阿爸唔好餵佢要佢自己揸杯飲,跟本平時都係阿仔自己飲而工人只係隔離作出提點。阿仔聽倒我話佢阿爸又唔俾餵要佢自己飲就不爽,用大叫黎向我抗議!之後佢阿爸又要同我爭拗左幾句,阿仔對我更加不滿!阿仔飲完後竟然不滿到走黎打左我心口一下,我當時嬲加傷心,然後喊住咁罰阿仔,喊住咁打左阿仔手板一下。

我好憎佢阿爸只縱不教都算,仲要對我既湊法多多聲氣!我好憎佢阿爸成日攪到我係阿仔面前情緒失控,然後係个仔心目中永遠都係我係衰人!我好憎佢阿爸破壞我地兩母子之間既感情!我好憎佢阿爸可以坐享其成輕易得到阿仔既愛!我好心痛阿仔咁對我!我辛辛苦苦既付出竟然得到“衰人”既回報!

頭先同佢阿爸爭論時,我見到阿仔受驚了打冷顫,我好內疚好心痛!點解我唔可以好好咁控制情緒!其實我都好憎我自己!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

佢阿爸=你老公, 你地有冇好好地傾育兒方式?

響子女面前鬧交係大忌。

大宅

回覆:俾个仔攪到好傷心,訓唔著……

唔好太傷心。你可以當佢爸爸係幫你湊仔的6299 (唔話得既),反正又唔係成日見,小朋友都好識認人,知喺邊個面前可以點。佢始終都係小朋友的爸爸,又少見緊會唔係好識教。如果之後小朋友唔肯自己飲奶,咁到時你先教佢,因為你愛佢,想佢成長,等佢返學都有得食,無人餵。否則只有捱餓...
我成日同個仔講:媽媽咁愛你,乜都就你比晒你好容易,但say no 先最難。佢好聽,好明。

子爵府

除左必要時做衰人之外,其餘時間有無多d笑容,攬呀錫呀,玩? 我對我個兩歲仔好兇的,佢錯我就大聲罵,啤住佢,會罰會打,我eq都幾低,好易忟,相反爸爸就對住個仔千依百順,但我個仔痴我痴到不得了,痴到我有時發忟憎,我去個廁所都要揸住玩具跟入黎。

我仔做錯我先會變到勁惡,其餘時間正常我係成日攬佢,錫佢,又對住佢係咁笑,久而久之我仔呢家成日玩玩下玩具會無啦啦走黎錫我,攬我,仲會望住我傻笑。

摸下頭仔,拖手手,呢d都好sweet, 表達多d你對佢嘅愛,咁細個小朋友應該好受落^_^

P.s 樓主你好高eq 咖啦,如果我仔咁樣走埋黎打我心口一下,我個仔個下場會悲慘好多(當然我唔鼓勵人咁狠,係我脾氣差而已)

水晶宮

其實兩公婆嘅教育方式唔同真係好難教好個仔~~
或者你同C6商量下~~
你明白佢縱小朋友係覺得少係一齊嘅內疚~~
但係對小朋友嘅教育一啲都唔好~~
該嚴時就要嚴~~

珍珠宮

開心吸收勳章

男人係咁,加上小朋友可能掛住爸爸,以我仔為例,我c6鬧完我仔,喊住都要痴住c6. 可能仔仔始終都鍾意爸爸。你仔可能想嗲他爸爸,所以做一些倒退行為,如果唔係太離譜就算。

男爵府

先同囝囝爸爸私底下傾下先,睇下可唔可以達成統一嘅教育方式,如果實在唔得,自己都要好好控制下情緒,唔好係個仔面前嘈,咁樣對佢影響會好大,或者無計就乾脆讓他們獨自見面,見完面後再接返個仔

cat1028  讚同fai_ling 做法,無共識, 不如叫爸爸帶走幾粒鐘,自己出去輕鬆下.  發表於 14-4-21 16:52

大宅

我唔知你同你老公係點分開, 如果唔係再見亦是朋友果種, 我估你話個仔阿爸想你係阿囝心目中係衰人, 自己係好人, 等阿囝鍾意自己多D呢種私心唔係無可能.. 不過你越係响阿囝面前嬲同阿仔爸爸嘈就中哂計~~

其實如果下次你明明教開, 阿囝識做的, 例如自己拎住杯黎飲奶, 阿仔爸想餵時, 你咪笑笑口咁話: 阿囝好叻架! 識自己拎杯飲架!! 不如俾佢表演俾你睇???

或者你咁講, 阿囝聽到會受落D, 仲好開心咁响爸爸面前"表演"呢!!

伯爵府

兩公婆教仔點都會有少少分歧既。我同c6都會。 阿女細個果時我會扮睇唔到,由得爸爸、婆婆、麻麻若干人寵飽佢,但如果阿女知道我知道我就一定會出聲,咁先可以從一而終。 而家大左,明白事理我會直頭同佢講明,淨係爸爸會俾你咁架,我唔俾架,就唔會成為佢生活中既習慣。

同埋好讚成樓上,其實良好親子關係先係關鍵。 其實小朋友唔係需要人縱,而係需要愛。 佢感覺到你愛佢,其實點樣最後都係聽你講架。 唔好俾對c6既怨恨投射左去小朋友相處果度。

首頁

尾頁

跳至