母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

我已經餵左近十個月人奶,但咁耐以來都感覺是我自己在堅持...每當bb喊扭計(唔係病)老公便責罵我係咪你d奶有問題呀我想講其實餵哺母乳是很累不是汽水機一禁就有.點解我要咁辛苦都冇人明冇人支持下..

希望大家支持下我..申完多謝收看

男爵府

開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

回覆:餵左近十個月老公同屋企人都不支持母乳餵哺

唔支持但妳都挨到十個月
媽媽妳真係好勁!!!
bb第時會好錫妳架!!

別墅

回覆 bugibugi_bear 的帖子

人奶对BB好,絶对support

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

支持你!

別墅

我真係唔明點解有人會唔支持,餵母乳係對bb最好的,而媽媽係最辛苦嗰個都無放棄,其他人有咩資格嘈呢?由其是老公更加應該支持太太,為左自己個bb付出咁多,要更加錫老婆先啱!

ckyannie  講得好啱  發表於 14-4-21 23:56
wchakman  agree !!  發表於 14-4-21 05:19

別墅

你好厲害, 好堅持。好欣賞你呀!
我生B第一星期已要加奶粉, (醫院話BB飲唔夠所以黃胆)
初時係未上奶, 之後上左奶, 成日谷,
但BB仍然主要飲奶粉, 有時我谷奶就要用手擠出黎,
放落奶樽加奶粉當母乳係水咁沖奶粉俾BB飲,
而D老人家見我初時未有奶, 就一直以為我一直都會冇咩奶,
成日煲魚湯我飲, 但有奶粉, 我又成日谷奶, 成日擠奶,
會眼痛(望住個奶樽擠, 成日有奶滴唔到入奶樽個口又要抹)手痛腰痛,
而初時冇咩奶我跟唔到醫院方法擠, 要用個好近乳頭既方法擠到乳頭側近瘀晒,
由初時得一兩濟奶, 慢慢每個鐘0.2ML, 之後果日0.7ML, 再之後10ML, 然後20ML, 30ML, 50ML, 我先可以俾自己放鬆, 擠半個鐘算, 都有35ML,
有一次我擠到好痛, 只擠左幾分鐘,
咁ARM果次老爺上黎見到奶樽得10ML咁, (因為只擠左幾分鐘)
佢以為我擠好耐都只得10ML, 但其實當時我可以1個鐘擠60ML...
咁一直都被逼食木瓜魚湯, 魚骨又要用好多眼力黎揀...
不過有奶粉都有奶粉既好,
起碼有男性家族成員上屋企既時候, 唔使為餵奶而關埋度門,
可以好大方咁開奶粉俾BB飲。
我就只可以咁樣安慰自己。

我成日要擠奶因為乳房唔夠大, 乳頭唔夠長, 用唔到奶泵

大宅

引用:你好厲害, 好堅持。好欣賞你呀!我生B第一星

原帖由 mrsf2013 於 14-04-19 發表

你好厲害, 好堅持。好欣賞你呀!
我生完頭一個月老公返左工時我埋身.佢向屋企BB就飲泵奶扮奶粉
我叫工人餵奶我就向房繼續泵

我第一個泵係medela mini ...又嘈又慢..BB介左夜奶之後我半夜都會泵兩三次..我因為怕嘈所以向x房(kitchen ) 泵..個時夏天熱到暈..真係好辛苦..

不過都過左去Lu..多謝大家支持.

男爵府

我支持你!加油!大家繼續努力!

大宅

我都覺得餵母乳係好受罪㗎!小朋友一有少少嘢就會俾身邊人,甚至三唔識七嘅人話咗係我有問題先,話我唔夠營養,話我飲食如何如何,我就唔信如果俾小朋友食奶粉有咩事佢哋會衝去搵隻牛理論!

ilg1314  good point!  發表於 14-4-22 13:55
gogogo~  睇完衝去搵隻牛呢句笑左!!  發表於 14-4-22 00:57
ctsang1006    發表於 14-4-21 08:37
KLDC  哈哈!衝去揾隻牛理論   發表於 14-4-20 13:27

大宅

你好叻呀,加油!屋企人唔支持都可以捱到咁耐!我都係因為c6同99唔支持,仲用盡辦法令我餵唔到bb人奶,又泵唔到奶,我試過有一段時間係趁入洗手間就喺洗手盤擠奶,希望可以維持到俾bb飲得幾多得幾多,但最後我因為太少奶,bb唔肯再啜,所以放棄咗。一直都好唔開心,因為發覺原來身邊人可以做到咁衰,好恐怖,依家有時想起都仲會喊。

加油呀,唔好俾自己後悔。

大宅

回覆:bugibugi_bear 的帖子

加油牙,好多Jm支持妳的~只要是知道母乳对BB是最好,值得坚持,真理亦值得坚持;旁人眼光5重要,希望妳老公和妳多溝通,体谅,欣賞妳就更好~
加油,为BB值得的

大宅

你同你老公講,如果比bb你湊,你可唔可以令佢唔喊?邊個bb唔識喊架?!就算餵奶粉既bb都會喊

gogogo~  good point !  發表於 14-4-22 00:59

大宅

引用:你同你老公講,如果比bb你湊,你可唔可以令

原帖由 Kalaphone 於 14-04-20 發表
你同你老公講,如果比bb你湊,你可唔可以令佢唔喊?邊個bb唔識喊架?!就算餵奶粉既bb都會喊

...
唔知點解BB一杻計一見到我就喊得特別大x (noisy)

大宅

畀面勳章

bugibugi_bear 發表於 14-4-19 08:47
我已經餵左近十個月人奶,但咁耐以來都感覺是我自己在堅持...每當bb喊扭計(唔係病)老公便責罵我係咪你d奶有 ...
喂左十個月都仲係咁 !?

同你老公講,唔喊既就唔係 BB 啦!

大宅

畀面勳章

bugibugi_bear 發表於 14-4-20 07:35
唔知點解BB一杻計一見到我就喊得特別大x (noisy)
你埋身餵?

我個 B 都係咁, 一抱起佢, 佢知我可以比佢埋身, 所以就會扭....
其他人冇得埋身, 所以冇得扭

大宅

引用:Quote:bugibugi_bear 發表於 14-4-19 08:47

原帖由 小丸123 於 14-04-20 發表
喂左十個月都仲係咁 !?

同你老公講,唔喊既就唔係 BB 啦!

大宅

引用:Quote:bugibugi_bear 發表於 14-4-20 07:35

原帖由 小丸123 於 14-04-20 發表
你埋身餵?

我個 B 都係咁, 一抱起佢, 佢知我可以比佢埋身, 所以就會扭....
冇呀.不過BB總之見到我就好杻

複式洋房

我初時都係咁!我99一d都唔支持!未生前就係咁話喂人奶麻煩!就入院生就叫我到時問定護士飲邊隻奶粉!但我無問!因為係醫院阿b只係食過一次奶粉!個次係因為唔夠磅出院護士先喂奶粉!個時重要係加我d人奶一齊喂既!個時係我99黎接我出院佢走前特登走去問個護士喂邊隻奶粉!但唔士唔答佢
但返去既時候佢重話要去買奶粉
跟住佢奈我唔何就係咁叫我泵出黎話咁先知bb食左幾多!我又唔理佢!照埋身喂!但每次阿b一喊痾完尿啊咁就話佢肚餓!成日質疑我喂唔飽佢!我做咩都質疑我!又係咁話六個月後人奶就無營養!又話佢fd泵到六個月就無奶!我62就不停企係佢老婆個邊幫口話我!
但我完全當耳邊風咩都聽唔到
不過都的確係好難受
我宜家先喂到四個幾月!重有排捱

別墅

支持你地!

我身邊嘅朋友都因為太攰頂唔順,自己放棄左餵人奶。我好好彩,老公支持,奶奶(我地一齊住)唔知支唔支持但起碼從來都無出聲說話我聽,所以真係好感恩

大宅

引用:支持你地!我身邊嘅朋友都因為太攰頂唔順,

原帖由 jone219 於 14-04-20 發表
支持你地!

我身邊嘅朋友都因為太攰頂唔順,自己放棄左餵人奶。我好好彩,老公支持,奶奶(我地一齊住)唔知 ...
係呀.我己經夠累架啦.佢哋真係出少句聲當幫忙咯唔該..

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊