跳至

首頁

尾頁

別墅

畀bb試左幾日糊仔, 原先食日本既, 每日好少咋, 不過幾日佢都唔多鐘意, 今日試埋babynat, 仲大喊tim...放棄!!

別墅

噤快就可以食糊仔...?噤飲左果汁未呀 ?

別墅

姑娘話先食米糊,然後果汁

別墅

我仲以為先果汁, 後糊仔tim...

大宅

原文章由 jadeleejk 於 07-9-20 00:09 發表
畀bb試左幾日糊仔, 原先食日本既, 每日好少咋, 不過幾日佢都唔多鐘意, 今日試埋babynat, 仲大喊tim...放棄!!

我尋日都畀bb試左食糊仔, 佢都係唔多鐘意, 今日再試 ...加油!!
天生一對大電眼,仲有立體 4D 勁長鬈捷毛 HAHA  ~
Welcome to PY's Blog      

大宅

我覺得糊仔好似好難食咁...

大宅

99從上個禮拜開始每日餵少少米糊俾加人奶阿B食, 直至尋日為止阿B可以食到2/3宛啦, 不過阿B前日開始晚上8-9點玩玩下突然大喊 :-( :-( , 好似個肚痛咁, 我唸佢腸胃仲未好適應, 我地決定暫時停餵.

ps. 我自己試過D米糊既味道, 好甜而且好rich, 我食兩啖就想飲水

大宅

嘩,yuenru你bb咁快食到咁多米糊嘅~好叻喎~我都係剛剛呢個星期六開始餵bb食米糊,不過我唔敢咁快加比佢,每日都是用10ml至20ml奶開比佢到,大概一湯匙到啦~諗住佢食咗一星期後,適應到才再加比佢,其實我都係想佢試下奶以外的食物~未必咁快代一餐奶,可能都是六個月先正式食一餐糊仔~

其他媽咪,你地係咪買米糊開比bb食呢?唔好買奶糊,因為米糊可以用食開的奶開糊仔,如果直接用奶糊,bb可能會食出唔同味,會唔食~大家一齊加油,比心機呀!
原文章由 yuenru 於 07-9-20 10:21 發表
99從上個禮拜開始每日餵少少米糊俾加人奶阿B食, 直至尋日為止阿B可以食到2/3宛啦, 不過阿B前日開始晚上8-9點玩玩下突然大喊 :-( :-( , 好似個肚痛咁, 我唸佢腸胃仲未好適應, 我地決定暫時停餵.

ps. 我自己試過D米 ...
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

男爵府

昨晚比bb食奶糊(雀巢),佢無抗拒都鍾意食喎!:D 不過初初唔敢比佢食咁多,比咗兩匙佢。佢仲嘗試(梅下梅下)呢!

男爵府

我都係比亞囡食雀巢,但係食米糊個隻。頭一次用佢平時飲開嘅奶開比佢,食咗1/3 碗。第二次開始就用水開,食咗1湯匙份量左右 + 5oz 奶。第三次食時已經食咗一碗 (24g 嘅米糊 + 90ml 水)。我已經用米糊代一餐奶啦.......會唔會急咗d 呢?

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

Ling_piglet

Oh I C ! 多謝你提醒呀!

[quote]原文章由 ling_piglet 於 07-9-20 12:03 發表

其他媽咪,你地係咪買米糊開比bb食呢?唔好買奶糊,因為米糊可以用食開的奶開糊仔,如果直接用奶糊,bb可能會食出唔同味,會唔食~大家一齊加油,比心機呀!

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

loching

好勁呀!但真係好似快咗D喎

原文章由 loching 於 07-9-20 12:50 發表
我都係比亞囡食雀巢,但係食米糊個隻。頭一次用佢平時飲開嘅奶開比佢,食咗1/3 碗。第二次開始就用水開,食咗1湯匙份量左右 + 5oz 奶。第三次食時已經食咗一碗 (24g 嘅米糊 + 90ml 水)。我已經用米糊代一餐奶啦.......會唔 ...

別墅

原文章由 lokjudy 於 07-9-20 12:31 發表
昨晚比bb食奶糊(雀巢),佢無抗拒都鍾意食喎!:D 不過初初唔敢比佢食咁多,比咗兩匙佢。佢仲嘗試(梅下梅下)呢!

你就好啦, bb鐘意仲識得梅梅下...我都唔知bb係唔鐘意用spoon呢?定唔鐘意食糊口既野.....

民房

我阿囡早兩日試食GERBER蘋果味,一食就變樣, 無:-( , 但比個樣我睇話比我知好難食!:tongue: 食到第5-6匙時仲作嘔tim ~~~

朋友比左瓶 HEINZ 既 pumpkin & Sweetcron , 今日又比阿囡試下, 結果非常喜愛, 食左1/3瓶 唔夠喉要再吃!!!!

我去屋企附近的百佳看有無得買 , 又找不到 ,
有Heinza 但只有 apple 味 , 唔知系咪百佳廣場至有呢?

我的bb 比較 愛食sweet 味 .:lol

大宅

elsacsy200,唔好咁快比有味嘅糊仔bb食呀~bb依架主要都係飲奶,唔食糊仔都無問題,最驚bb食開有味的東西,唔飲奶就幣啦~而且應該亨氏或雀巢有寫明有味的糊仔是六個月之後先食架~ 而四個月只是食米糊或奶糊~
原文章由 elsacsy2003 於 07-9-20 22:34 發表
我阿囡早兩日試食GERBER蘋果味,一食就變樣, 無:-( , 但比個樣我睇話比我知好難食!:tongue: 食到第5-6匙時仲作嘔tim ~~~

朋友比左瓶 HEINZ 既 pumpkin & Sweetcron , 今日又比阿囡試下, 結果非常喜愛, 食左1/3 ...
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

男爵府

原文章由 elsacsy2003 於 07-9-20 22:34 發表

朋友比左瓶 HEINZ 既 pumpkin & Sweetcron , 今日又比阿囡試下, 結果非常喜愛, 食左1/3 ...

昨晚係萬寧買咗支HEINZ既蘋果汁同PUMPKIN & SWEETCRON仲做特價㖭!我想問如果比BB食Baby food駛唔駛整熱先比佢食架?

別墅

原文章由 ling_piglet 於 07-9-21 09:21 發表
elsacsy200,唔好咁快比有味嘅糊仔bb食呀~bb依架主要都係飲奶,唔食糊仔都無問題,最驚bb食開有味的東西,唔飲奶就幣啦~而且應該亨氏或雀巢有寫明有味的糊仔是六個月之後先食架~ 而四個月只是食米糊或奶糊~ ...

我都買左heinz, carrot&sweet potato係4個月食架, 不過我未試

別墅

HI米糊我就未開始食住,不過,試過比嘉寶牌的蘋果蓉佢食,佢個表情都好怪架,但佢都肯吞,大約食到1/3,昨晚都係食了第2次咋,其實點解比佢食呢,因為我地食晚飯時,佢眼仔look look咁望實晒,望左好耐,然後好鬼嘈,結果開了蘋果蓉比佢食,雖然個樣怪怪地,但都好很食架,至於糊仔,我想等到佢好鐘意食蘋果蓉,先至開始比佢試糊仔,因為怕佢唔肯飲水,如果唔夠水份,有多d fiber都好丫,所以我會等到5個多月先比佢試食糊仔^o^

別墅

原文章由 Dreamy 於 07-9-21 17:22 發表
HI米糊我就未開始食住,不過,試過比嘉寶牌的蘋果蓉佢食,佢個表情都好怪架,但佢都肯吞,大約食到1/3,昨晚都係食了第2次咋,其實點解比佢食呢,因為我地食晚飯時,佢眼仔look look咁望實晒,望左好耐,然後好鬼嘈,結果開了蘋 ...

係呀係呀, 就係食飯時佢眼金金, 又口擘擘又吞哂口水咁, 先試畀糊仔佢嘛, 點知佢又唔食又喊, 點解架 ........

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

jadeleejk,

你個仔張出浴照登一陣就收埋架,你怕睇洩嗎
上次奶媽敘會,其中一張你先生抱住我個女我個女笑得好開心的那一張相,好靚呀!我 c6好妒忌呀,佢話個女比佢抱都未試過咁開心! 我一陣就用黎整大頭相先!

講開食糊仔,諗住聽日先開始試,而家正係度泵緊開糊仔的媽媽奶 ,我係書店買左一本叫"給寶寶最好的第一口食譜",有教煮生果蔬菜糊,等我試完手頭上的那幾包米糊SAMPLE 後就試下整生果糊。書店仲有一本叫"XX A+食譜"都係教整糊仔的。兩本都係中英對照。

你地買左整食物蓉的工具嗎?甚麼牌子?好用嗎?

首頁

尾頁

跳至