跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

mowmow2569,

我上次係在佢食奶前半小時試糊,我諗咁佢有小小肚餓就容易d掛,食完就飲奶。佢今日試,開頭都係用"飲奶咀"的咀形食糊,跟住都ok, 唔知我開糊係唔係杰左d,隔一陣佢就大喊,最後用媽媽奶迷暈左佢

你的大頭相裡你個仔個頭抬得好好呢! 我個女剛識返身,返完頭只能抬小小(平時扶住佢坐佢都可以抬頭,但係個頭會輕微遙下遙下,好似文具店賣那些靠太陽能發電的點頭公仔咁 ),跟住佢就食拳頭 ...............

上次打完四合一針,我個女發了兩日燒,面珠縮左水:-( !

原文章由 mowmow2569 於 07-9-28 22:40 發表
welcome,

你就好啦, 囡囡食米糊食得咁滋味! 我兩星期前試過餵阿b, 佢完全唔識吞, 今日再試, 唔知係唔係餵米糊既timing唔好, 佢太肚餓冇耐性, 食了兩啖就大喊, 要食番奶. 你幾點餵佢食糊仔, 駛唔駛比平時餵奶時間提 ...

[ 本文章最後由 welcome 於 07-10-1 23:14 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

jadeleejk,

你個仔好叻叻喎。識得捉住你隻手話要食,你咪可以趁住佢鍾意食,每日都比一d, "曹"肥佢 !

星期六,日係扭計d, 可能見我地放假................., 這幾天訓緊覺會蓋著眼喊得好犀利,好似發惡夢咁,拍唔醒,要成個抱起打直佢先醒,醒左又好似無事發生。係咪要食d保嬰丹呢?

原文章由 jadeleejk 於 07-9-29 15:09 發表

又係既, 都係食同一隻好d , 同埋姑娘都真係話5個半月-6個月先啦...但係我有d心急, 覺得可以試下...
隔左成個week, 今日再試, 終於有進步喇 , 可能加左奶蕉, 香d甜d啦 , bb無再喊lu, 食左一半到啦(其實 ...

[ 本文章最後由 welcome 於 07-10-1 23:32 編輯 ]

別墅

原文章由 welcome 於 07-10-1 23:23 發表
jadeleejk,

你個仔好叻叻喎。識得捉住你隻手話要食,你咪可以趁住佢鍾意食,每日都比一d, "曹"肥佢 !

星期六,日係扭計d, 可能見我地放假................., 這幾天訓緊覺會蓋著眼喊得好犀利,好似發惡夢咁,拍唔醒,要成個 ...

我bb都剛剛食左保嬰丹, 佢肚仔痛呢, 扭左兩日計
呢兩日無食糊仔呀, 可能食左奶蕉, 第一次食生果唔多消化, 今日先有便便...

複式洋房

welcome,

我在長假期再試餵阿b食米糊, 今次佢開始識得吞:-P . 尋日我地就餵左d蘋果泥俾佢食, 開頭兩啖佢無乜反應, 之後就追住食. 不過, 今日發覺佢d便便就比平時臭好多:tongue: , 可能始終係細, 腸胃唔適應, 所以今晚俾番米糊佢食, 諗住遲d先再俾佢食水果.

我阿b條頸都是最近兩星期先開始夠力, 健康院姑娘叫我唔好抱咁埋身訓練佢自己抬頭, 於是我就同佢玩扮飛遊戲, 將佢向外抱, 兩隻手只攬住佢個身, 然後在屋內跑來跑去, 佢好自然用個屁股頂住我個肚, 兩隻手自然將開, 條頸向上昂. 玩左幾日, 佢條頸就有力左好多, 我就攰到傻左:tongue:

睇你個女張飛天紅豬俠相, 應該好快就好夠力:-P

原文章由 welcome 於 07-10-1 22:54 發表
mowmow2569,

我上次係在佢食奶前半小時試糊,我諗咁佢有小小肚餓就容易d掛,食完就飲奶。佢今日試,開頭都係用"飲奶咀"的咀形食糊,跟住都ok, 唔知我開糊係唔係杰左d,隔一陣佢就大喊,最後用媽媽奶迷暈左佢

你的大頭相 ...

別墅

华,一排没上来,您们已经试糊仔啦??

我还没有试。。。刚开始的话,是不是只是当小吃给他试的??1-2 spoon is okay?? 不会减他的奶吧??

原文章由 mowmow2569 於 07-10-2 22:33 發表
welcome,

我在長假期再試餵阿b食米糊, 今次佢開始識得吞:-P . 尋日我地就餵左d蘋果泥俾佢食, 開頭兩啖佢無乜反應, 之後就追住食. 不過, 今日發覺佢d便便就比平時臭好多:tongue: , 可能始終係細, 腸胃唔適應, 所以今 ...

複式洋房

係呀, 一開始餵一/兩 spoons, 睇下佢識唔識吞, 同埋消化有冇問題. 我跟米糊包裝盒上指示, 最初開得很稀, 之後逐餐加杰d. 因為bb有時肯食多d, 有時只食幾啖, 所以我沒有減奶量, 等阿b食慣了先再算.

原文章由 super8 於 07-10-3 00:49 發表
华,一排没上来,您们已经试糊仔啦??

我还没有试。。。刚开始的话,是不是只是当小吃给他试的??1-2 spoon is okay?? 不会减他的奶吧??

大宅

我諗住聽日開始比bb試食米糊, 可想問吓係咪由 1 匙開始, 開 1 oz(30ml)奶, 然后攪至糊狀 ??
我BB 食開日本奶, 飲開180ml, 咁我係咪應該開40ml奶同1匙米糊mix together (用bowl), 然之后比bb飲140ml奶(用bottle) ??

請指教 thank you

大宅

慘啦:cry: 失敗咗呀:-( :-( :-(
我今日同bb沖完涼2.30pm比佢試食糊仔, 頭一啖佢好疑惑, 唔係好like, 之后再比多幾匙,都唔党有セ野問題, 之后有少少喊以為佢想爭住食肚餓, 點知食到約第十啖佢已經大喊, 所以既刻開番奶比佢飲, 飲完就瞓咗.
約4.50pm佢開始有"cut" 吓 "cut" 吓, 之后就嘔, 再隔一陣就嘔晒差不多之前飲既所有奶, 再之后嘔水,之后嘔咗D黃痰出黎(唔知佢點解有咁多痰, 因之前冇聽到咁"cut"同D痰聲), 真係比佢嚇死 , 怕佢口干, 嘔到肚空, 老公既刻去買D葡萄糖開水比佢飲, 佢又唔肯飲, 見到佢"牛牛"哋好似好累想瞓, 所以就"tum"佢瞓,等佢半夢半醒嗰時比佢飲咗2oz葡萄糖水.
等到剛剛7.45pm再比奶佢食, 點知佢又唔肯, 又係度喊, 又鵝鵝, "tum"咗好耐, 已經l粒鐘, D奶要倒.

唔知點算好, 我怕佢夜D又唔飲, 咁就餓死佢啦:-( :-( :-(

其實對上兩次飲米水開奶佢已經嘔過, 不過今次係最勁. 唔知點解佢飲過有7,8次米水開奶係無問題, 點知最后個兩次就嘔, 所以我無比佢飲好耐, 點知今次食米糊又係咁 會唔會bb對米有敏感 若果唔試米糊, 有冇第二樣野可以比佢試食 我諗我要問多D人兼遲D先至比佢再試啦 見到佢咁辛苦我都好唔開心:cry:

複式洋房

你個bb咁大反應, 你不如等多一兩個星期先再試啦. 其實我問過健康院d姑娘幾時俾糊仔bb食, 佢都話等到六個月大先至食, 係我自己心急啫. 我都發現阿b食了幾日糊仔後, 有d滯滯地, 唔係幾開胃, 食奶量少了, 所以呢幾日都冇再俾佢食.

原文章由 J.Kong 於 07-10-7 21:42 發表
我今日同bb沖完涼2.30pm比佢試食糊仔, 頭一啖佢好疑惑, 唔係好like, 之后再比多幾匙,都唔党有セ野問題, 之后有少少喊以為佢想爭住食肚餓, 點知食到約第十啖佢已經大喊, 所以既刻開番 ...

別墅

原文章由 J.Kong 於 07-10-7 21:42 發表
我今日同bb沖完涼2.30pm比佢試食糊仔, 頭一啖佢好疑惑, 唔係好like, 之后再比多幾匙,都唔党有セ野問題, 之后有少少喊以為佢想爭住食肚餓, 點知食到約第十啖佢已經大喊, 所以既刻開番 ...

J.Kong,
嘩, 而家有無好番呀咁? 我bb初初都係喊, 食唔到十啖咁多tim, 所以停左一個week, 轉試食baby food, 即係4個月可以食既fruit mash, 就好好多喇, 唔喊, 可以食到半樽(好細樽啦:mrgreen: )...其實可能米都係heavy左dd, 難消化d都未定 ....

大宅

Hi mowmow2569 & jadeleejk,

BB無再嘔啦, 不過食奶真係食少左, 有時2oz,3oz, 有時又食得到全部180ml. 可能真係食"濟"左 食咗少少啫,估唔到有咁大反應
唯有過多一,兩個星期至比BB再試食第二種baby food la.

jadeleejk, 可唔可以介紹下你bb食边隻呀, 係边度買??

多謝大家關心同分享

J.Kong

大宅

J.Kong,

我阿B有類似情況, 佢食左米糊之後肚仔痛, 夜晚玩玩下突然大喊收唔到聲, 跟住嘔左D 奶出嚟. 後來同兒科護士傾開, 佢話有可能係肚仔仲未成熟, 對糊仔敏感, 於是我從2個禮拜前停住餵糊仔. 不過, 護士話可以俾粥仔食, 米係最低敏食物, 我99煮到D粥好晞, 只係俾幾粒佢試下. 其餘粥水沖奶飲(only once per day, 99% breastfeeding). 奶奶話粥雖然好, 不過唔可以太涷, 涷左食會搞肚風, 涷左就唔好餵阿b.

別墅

原文章由 J.Kong 於 07-10-8 22:44 發表
Hi mowmow2569 & jadeleejk,

BB無再嘔啦, 不過食奶真係食少左, 有時2oz,3oz, 有時又食得到全部180ml. 可能真係食"濟"左 食咗少少啫,估唔到有咁大反應
唯有過多一,兩個星期至比BB再試食第二種baby food la ...

heinz同gerber, supermarket買咋 ...不過bb呢個week便秘呀, 好擔心..雖然話人奶會可能咁樣既..

大宅

原文章由 yuenru 於 9/10/07 10:58 AM 發表
J.Kong,

我阿B有類似情況, 佢食左米糊之後肚仔痛, 夜晚玩玩下突然大喊收唔到聲, 跟住嘔左D 奶出嚟. 後來同兒科護士傾開, 佢話有可能係肚仔仲未成熟, 對糊仔敏感, 於是我從2個禮拜前停住餵糊仔. 不過, 護士話可以俾 ...

我真係怕咗d米水,米糊呀:cry: , 或者再遲多1or2weeks至再試

大宅

原文章由 jadeleejk 於 9/10/07 05:35 PM 發表

heinz同gerber, supermarket買咋 ...不過bb呢個week便秘呀, 好擔心..雖然話人奶會可能咁樣既..

我見到taste有得賣呀, 不過老公話自己整新鮮D好D. 但係我就覺得買1瓶比佢試吓先, ok至再煮都無壞吖, 因為佢開始只係比佢試一啖之嗎:tongue: 我今個weekend会整apple puree 比亞女食呀, 希望今次ok啦

別墅

原文章由 J.Kong 於 07-10-13 00:46 發表

我見到taste有得賣呀, 不過老公話自己整新鮮D好D. 但係我就覺得買1瓶比佢試吓先, ok至再煮都無壞吖, 因為佢開始只係比佢試一啖之嗎:tongue: 我今個weekend会整apple puree 比亞女食呀, 希望今次ok啦 ...

其實我都係買黎試下, 遲d會自己整囉 , bb鍾意甜甜地好似蕃薯同南瓜囉, 今個week我再試米糊, 我見MYPPBB個bb食得幾好, 所以買黎試下, bb又真係幾鍾意, 但係其實佢唔想食哂(罐上寫3匙加2安奶), 而且佢好似飽到唔可以即刻飲埋奶... .

首頁

尾頁

跳至