烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教各位JM 6吋"圚"模轉9吋"方"模應剩大幾多的份量?
以及入爐是否用返佢所提供的160度? 時間又要爐幾耐呢?

珍珠宮

回覆:6吋模轉9吋模的計算方法

為左避免誤導左大家,我delete呢個
post,正確計法(圓型轉圓型)請參考樓下Andyman提供的計算方法。
非常抱歉。

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

9寸蛋糕咁大個,160度咁低溫,如果焗8寸戚風蛋風都起碼要用45-60mins(視乎各人既焗爐,我要焗超過一小時以上),如果一般蛋糕(無中間煙通位)仲難熟透,可能要焗更長時間。

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

別墅

引用:6x6:9x9=36:81=1:2.256寸食譜份量x2.25就

原帖由 ipodbaby_123 於 14-04-20 發表
6x6:9x9
=36:81
=1:2.25
原來係咁計, 好有用!多謝分享!

ipodbaby_123  原來我記錯埋公式,你參考番樓下Andyman果條公式,我我太大意啦  發表於 14-4-21 18:03
ipodbaby_123  圓型轉圓型先係咁計,我睇左大標題就以為樓主想6寸圓型轉9寸圓型,特此更正  發表於 14-4-21 17:56

大宅

回覆 ipodbaby_123 的帖子

唔咳晒

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

型狀都唔同,唔可以咁換算喎

圓柱型的體績是,,半徑×半徑×圓周率×高

而方型是長x寬x高

ipodbaby_123  我睇左大標題,無細心留意係圓轉方,以為樓主係想問6寸圓轉9寸圓,好在你細心睇到,希望樓主未開始動工啦!  發表於 14-4-21 17:59
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

引用:型狀都唔同,唔可以咁換算喎圓柱型的體績是

原帖由 andyman 於 14-04-21 發表
型狀都唔同,唔可以咁換算喎

圓柱型的體績是,,半徑×半徑×圓周率×高
我眼細睇錯左佢係圓轉圓添

珍珠宮

回覆:peggywaiming 的帖子

樓主,同你講聲sorry我睇錯左以為你係想6寸圓轉9寸圓,非常抱歉

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ipodbaby_123 發表於 14-4-21 17:52
樓主,同你講聲sorry我睇錯左以為你係想6寸圓轉9寸圓,非常抱歉

...
應該唔差得幾多掛, 少左做矮啲啦, 多左就分開兩個啦,

好彈性,唔怕啦...........
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

引用:Quote:ipodbaby_123 發表於 14-4-21 17:52

原帖由 andyman 於 14-04-21 發表
應該唔差得幾多掛, 少左做矮啲啦, 多左就分開兩個啦,

好彈性,唔怕啦...........

最弊係原來我連公式都記錯左我宜家要去面璧思過

我delete左上面個post避免再誤導新入黎既JM(以免佢地睇左上面既帖無追落去睇下面既回帖又中招)

多謝你既更正,你真好。

翡翠宮

ipodbaby_123 發表於 14-4-21 18:15
最弊係原來我連公式都記錯左我宜家要去面璧思過

我delete左上面個post避免再誤導 ...
小問題啫, 唔使介意啦

ipodbaby_123  謝謝你的安慰  發表於 14-4-21 20:05

大宅

唔洗唔好意思喎,多謝你咁有心答我都嚟唔切啦。因為我囡生日開party所以整個大餅比小朋友食啫,
我都知你睇錯咗模型,不過我諗住按你比我嘅2.25再
加多小小份量,不過我想知6轉9吋圓模係咪即係剩2.25
呢?

珍珠宮

引用:回覆 ipodbaby_123 的帖子唔洗唔好意思喎,

原帖由 peggywaiming 於 14-04-21 發表

唔洗唔好意思喎,多謝你咁有心答我都嚟唔切啦。因為我囡生日開party所以整個大 ...
http://www.leisure-cat.com/frm_5013.htm

幸好你知道我個計算方式有問題,否則我會好內咎

假設6寸圓同9寸圓既高度一樣既話,6轉9按公式計,係份量乘2.25。

P.S. 預祝你囡囡生日快樂,生日會一切順利

大宅

多謝你

侯爵府

9吋方模係邊長9吋還是對角9吋?三能d方模係用對角計算,如對角長9吋,邊長約為6吋多d

首頁

尾頁

跳至