論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

(雖然只係小事一宗,但加加埋埋其他衰嘢就好多,且就嚟完約搵工,所以不得不再次開佢名,各位bk媽唔好請佢呀!)
我哋規定工人手洗自己衫。剛才在ip cam見到佢攞自己蘿衫去廚房,之後攞番個吉籃出嚟。我哋今朝出街時同佢講話下晝先返去。

其實之前都估到佢係咁,最近我哋出街實問我哋幾時返,我哋一出門佢就lock門(如果我哋有人同佢一齊在家佢喺唔會走去lock的)。試過見到洗衣機內濕嘅,但當日冇洗我哋嘅衫。原本我哋叫佢每日清洗自己嘅衫,唔好留埋幾日,而最近有時見佢留咗兩三套衫未洗。又發覺佢晾啲衫唔似用手洗咁濕。

我宜家叫老公即刻返去斷正佢,又可以出多封警告信俾佢了。但老公同咗奶奶講,奶奶又婦人之仁話驚踢爆佢佢會更加玩嘢。

大宅

回覆:衰印WartXnX偷用洗衣機洗自己衫

點解唔俾工人集齊一機衫洗?

禁止訪問

大宅

lovebb003 發表於 14-4-20 13:58
點解唔俾工人集齊一機衫洗?
我覺得沒有必要研究每個家庭嘅規矩,家有家規,國有國法。僱主無講就無得好講,有講就要遵守。等於我地香港人打工,老闆話點做就點做,想知原因可以問,唔代表唔知點解就可以陽奉陰違!

珍珠宮

畀面勳章

點解唔俾工人用洗衣機洗

wongjoetabo    發表於 14-4-21 00:50

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

哎,我都係唔鐘意工人姐姐用我地部洗衣機嫁,不過冇辦法啦,洗小小衫係咁用你幾盆水,又湊住亞囝,又怕佢d衫洗得吾乾淨,所以我令願佢乾淨d好過,我叫佢d衫集齊一機就洗。

男爵府

回覆 ioi 的帖子

哎!我都覺得唔比工人用洗衣機唔係好合理。宜家尼個年代,仲邊有人用手洗,除非你OK無洗衣機,工人要洗細全屋衣服姐。

lemonon  咁的話,  我懷疑會一世都請唔到人做,  咁落後的僱主  發表於 14-4-21 00:09

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

反而佢唔鍾意用洗衣機,
因為我比佢一星期只用一次!
而我地嘅天氣太反常!!
姐姐,幾時得閒就手洗!

妳既然唔續 lu !
唔好為小事傷神!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

比工人用洗衣機無乜問題. 問題係佢地懶得好緊要, 仲不知所謂, 血淋淋底褲亦放落機洗. 仲撈埋細路D衫.

wcpcelia  血淋淋  發表於 14-4-20 19:31

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

樓主可以講清楚, 叫佢個人衣服毎日用手洗...
唔可以比佢開洗衣機...無問題的

禁止訪問

大宅

回覆:ioi 的帖子

同我個工人一樣,其實初頭我比佢1星期洗2次,但佢开完機洗見我一出門又用手洗其它,我問佢点解禁多嘢洗,最後我唔準佢用

大宅

PrettyWife2013 發表於 14-4-20 18:16
回覆 ioi 的帖子

哎!我都覺得唔比工人用洗衣機唔係好合理。宜家尼個年代,仲邊有人用手洗,除非你OK無洗 ...
樓主係話工人啲衫,唔係話全屋啲衫都要工人手洗。我個工人佢自己要求佢自己啲衫搵手洗,因為喺菲律賓慣咗!呢啲年代,無錯,喺香港可能無人用手洗。不過,菲律賓同印尼仍然大部分人習慣手洗!
就算比工人機洗,都一定要規定內衣褲手洗,呢個係衛生問題。

珍珠宮

冇錯,認同家有家規,但出左門仲要睇實工人,然後仆返屋企捉,其實咁樣生活好辛苦。我自己就比工人用洗衣機,手洗衫浪費水浪費時間浪費人力,掛廁所滴水又up嗅,搞到一屋濕氣。你可以每次加少許消毒劑洗衫,勤啲浸洗機膽,如果要完全衛生,應該全家手洗內褲,洗衣機入面先係最多菌。

大宅

引用:比工人用洗衣機無乜問題. 問題係佢地懶得

原帖由 lily-of-valley 於 14-04-20 發表

比工人用洗衣機無乜問題. 問題係佢地懶得好緊要, 仲 ...
同意,更係la, 你估你工人M到,会用D水冲一冲才放落機?天真

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

stephen07leung 發表於 14-4-20 23:29
同意,更係la, 你估你工人M到,会用D水冲一冲才放落機?天真
乜你M到, 血淋淋, 都只係冲一冲就放落機洗架?

大宅

引用:冇錯,認同家有家規,但出左門仲要睇實工人

原帖由 小紅梅 於 14-04-20 發表
冇錯,認同家有家規,但出左門仲要睇實工人,然後仆返屋企捉,其實咁樣生活好辛苦。我自己就比工人用洗衣機 ...
今時今曰,知吾知,好多工人,亂有男女關係,又有D女同女,又有D女同男,如多工人係tom boy,有D工人放假去bar 識D遊客,撈外快,做乜個隻,到左港才中性病吾得加?
如大家是一家人是冇得計的,中國人傳統關係好贴身,不可計較。但工人是外人,生活習慣,性觀念,不能只用信佢一句,就能可以吾理衛生。
例子,如果,你知你(就算是)某一位家人,性觀念亂,佢D衫和你小朋友D衫会否仍放在一超冼,記住有D病菌,一中左就一世,冇得100percent好番

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 小紅梅 於 14-04-20 發表冇錯

原帖由 stephen07leung 於 14-04-20 發表
今時今曰,知吾知,好多工人,亂有男女關係,又有D女同女,又有D女同男,如多工人係tom boy,有D工人放假去b ...
咁屋企要有2個洗手間,工人私家1個,全家仔女入房用套廁,一係工人房有套廁,比較安全

lemonon  講真,  咁驚,  不如唔好請工人, 傳染方法何其多.  發表於 14-4-21 00:14

禁止訪問

大宅

小紅梅 發表於 14-4-20 23:54
咁屋企要有2個洗手間,工人私家1個,全家仔女入房用套廁,一係工人房有套廁,比較安全

...
我屋企的確係咁!我有朋友個工人入醫院,後來發現佢有性病,之後炒咗個工人,驚足一年!
工人始終都唔係屋企人,小心D好!工人姐,唔係過人世,有事後悔就一世喇!

首頁

尾頁

跳至