少年成長

跳至

首頁

尾頁

子爵府

如果你個囝成績是絕對可進入很好的大學及學科

但佢同你講佢只想讀教育學院, 或RELEVANT SUBJECT, 將來教小學 (SORRY我 對讀EDUCATION 的人士是絕對無任何貶意, 我自己也曾做代課)
但佢想教小學絕對不是有甚麼宏大的意向將來要作育英才, 要教好下一代(如佢是為下一代的教育有這宏大的志向, 我絕對會充心支持)。

我覺得佢想教小學係因為佢LAZY, 是想做一些唔洗咁大壓力又可以生活到的工,佢覺得做教書有一定的人工 , 夠自己洗就得, 覺得屋企會BACKUP , 這只是佢一廂情願的想法)
第二, 佢唔中意STRESSFUL 的生活, 佢覺得D小學老師,會好似以前佢的老師咁, 4-5點放學
第三, 最大原因係, 佢覺得份工相對上優閒, 佢可以SPEND多D時間去entertain, 如上網打機,睇TVSHOW, ETC. 並無宏大的人生目標。

如佢個志向係咁, 我是否應支持佢這人生的優閒目標呢??

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:我是否應支持這人生目標呢?

伯爵府

好媽媽勳章

今時唔同往日,而家教師行業,一樣好大壓力,你要教育佢,真真世界係點樣。

大宅

回覆:我是否應支持這人生目標呢

都已經成人了,請問仲有咩理由唔支持佢既選擇? 有崇高志向都需要一步一步實踐,會唔會你太心急要佢一步登天? 香港做教學絕不容易,真正懶工我覺得係入政府部門做,所以先咁多人爭。

男爵府

同佢講第時佢要backup屋企,唔係屋企backup佢。

用戶要求終止服務

回覆:我是否應支持這人生目標呢

關鍵不在是否可上一層樓,而是出發點有問題,如果沒有教育熱誠,只當打份工,請不要誤人子弟。

相信不少家長曾遇到做又36,唔做又36的老師,是否很無奈?總不希望自己的子女也是其中一員吧!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

joys2334 發表於 14-4-20 19:42
如果你個囝成績是絕對可進入很好的大學及學科

但佢同你講佢只想讀教育學院, 或RELEVANT SUBJECT, 將來教小 ...

同佢講讀完大學後, 就可以教書, 不用讀教育學院架!
做老師除了教書外, 也要做其他行政工作, 不是他想的那麼優閒.
開心過每一天吧!

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至