論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

公爵府

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140421/18695855 入境處做得好,千6個懷疑個案,先reject 170個,我唔覺得入境處濫用,應該重可以reject多D衰人

公爵府

回覆:幸福黃太太 的帖子

【本報訊】入境處去年中打擊外傭「博炒」轉工,至今約有170人因此不獲發簽證。惟香港亞洲家務工工會聯會指,當中有人有合理原因才多次轉工,斥入境處未查清就拒發簽證屬濫權。

工會斥入境處濫權

泰籍女傭阿瀝(化名)至今共轉工兩次。她與首任僱主「和平分手」;次任僱主家中有患病人士,因她不懂照顧,雙方協議免通知期解除僱傭關係。第三任僱主要求阿瀝負責逾3,200呎家居全部家務,每日工作逾18小時。她請辭被拒,數日後體力不支送院,僱主將她解僱。此後阿瀝再申請來港工作被拒,去年11月去信入境處查詢,至今仍未獲覆具體原因。工會指外傭是否「博炒」屬勞資糾紛,應交由勞資審裁機制處理,非由入境處判斷。工會促入境處給被拒發簽證的外傭交代,並停止有關政策。入境處稱,截至今年2月共接獲近1,600宗懷疑「跳工」申請,當中170多宗被拒。 

象牙宮

幸福黃太太 發表於 14-4-21 07:55
【本報訊】入境處去年中打擊外傭「博炒」轉工,至今約有170人因此不獲發簽證。惟香港亞洲家務工工會聯會指 ...

你說的全對呀.
外傭30万+ 截至今年2月共接獲近1,600宗, 懷疑「跳工」申請,當中170多宗被拒。數字 未包括:
1. 雇主 知情 而不报
2. 雇主 忙而 忘了
3. 雇主 懶而 不报
4. 报料 唔清晰, 無法跟蹤 <---- (中老年/長者/太年輕雇主) 自己 mud 都不知. 唔想知. 怎填呀, 怎报呀?
(我老媽, 家姐 ...) E+ 唔再說 我點唔架, 我唔想知. agent lol. 全靠別人, 死得. 人还是自己靠自己吧!
5. 不懂 怎么报 入境處 <--------- 靠大家伸手幫身邊友人!

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

入境處絕對有權力唔批一個簽證, 撐入境處

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

一定要多多留言各大報章撐入境處, 有用過工人就好明白, 冇用過果D真係當僱主刻薄成性

男爵府

回覆:外傭頻轉工 簽證遭拒

嘅然咁無辜同三個僱主都完唔到約,咁即係勞工處都幫佢解決唔到佢嘅勞資糾紛啦,咁香港入境處又濫權,比我就永遠都唔想再踏足香港喇!

男爵府

拒佢入境就要交代,仲要停止有關政策,咁入境處咪好唔得閒。

大宅

呢d case, 入境處會搵前僱主做reference check, 如check 到係博炒工人,一定唔批visa。最賤都係d agent,interview 時死都唔肯比個工人passport睇,等人請左個斷約慣犯

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

入境處卒之做吓野啦

大宅

引用:入境處卒之做吓野啦

原帖由 lily-of-valley 於 14-04-21 發表
入境處卒之做吓野啦
push

公爵府

引用:入境處卒之做吓野啦

原帖由 lily-of-valley 於 14-04-21 發表
入境處卒之做吓野啦
希望政府會幫下手,我們要比成萬銀,仲要等三個月,真係忍無可忍,仲要賠機票加多4千去炒d玩野嘅工人,又有老亂在她們手中,都好慘架

大宅

無良AGT 與死印夾埋騙中介費及機票,我一定會去有關當局投訴,之後製作文件範本,供各僱主參考。

男爵府

引用:無良AGT+與死印夾埋騙中介費及機票,我一定

原帖由 AHGU 於 14-04-21 發表
無良AGT 與死印夾埋騙中介費及機票,我一定會去有關當局投訴,之後製作文件範本,供各僱主參考。
...
最好將範本置於天書,讓各受害僱主參考舉報

男爵府

引用:Quote:原帖由+lily-of-valley+於+14-04-21+

原帖由 Gmama 於 14-04-21 發表
希望政府會幫下手,我們要比成萬銀,仲要等三個月,真係忍無可忍,仲要賠機票加多4千去炒d玩野嘅工人,又有 ...
無錯!僱主用成萬銀又機票又時間去等,點知換個博炒/旅遊的來,但工人就可袋多個月+機票折現,轉頭又可搵過份,對僱主一d保障都無、入境處今次做得好

伯爵府

畀面勳章

入境處終於做啱了一件事

大宅

撐入境處

禁止訪問

大宅

引用:Quote:原帖由+Gmama+於+14-04-21+發表希望

原帖由 vivienfong 於 14-04-21 發表
無錯!僱主用成萬銀又機票又時間去等,點知換個博炒/旅遊的來,但工人就可袋多個月+機票折現,轉頭又可搵過 ...
機票,死都唔折現,要買廉航,冇行李託運,冇飛機餐,冇劃位,多停站,要2日才回到老家,仲要在&#164717;機的機場瞓一晚!

大宅

引用:【本報訊】入境處去年中打擊外傭「博炒」轉

原帖由 幸福黃太太 於 14-04-21 發表
【本報訊】入境處去年中打擊外傭「博炒」轉工,至今約有170人因此不獲發簽證。惟香港亞洲家務工工會聯會指 ...
辭職被佢?一個月通知,冇得被佢,有内情la, 低能工会,大話連偏,作文吾用腦,政府做批文,有指引,乱來,有内部audit 加

大宅

引用:無良AGT 與死印夾埋騙中介費及機票,我一定

原帖由 AHGU 於 14-04-21 發表
...
post 個名出來,小心用x 代D字,比大家知la

首頁

尾頁

跳至