論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

有冇人可以幫我翻譯菲律賓文?

工人老公寫左第一段mzg俾我工人後

我工人就將我屋企英文地址俾佢老公

之後佢老公就回覆第二段mzg

我驚佢做D非法野…唔該晒...

第一段:

Gud amma, txt p jken name nu employer muaya kn address t klangan q du pds kuaya, mnamzcol m yken t twagan qymu t klangan qna.

第二段:

Ari qnan dposit pera aw as n2ng2ng q ns 8k pyan 30k, lugar 10k pdgdgen qw am mahap kmips paray as 2ruh q pnchi d joy2 500 aw..bye! gudnyt., luv u!

大宅

回覆:有冇人可以幫我翻譯菲律賓文

you can use Google translate

洋房

試過了,但應該中間包含英文同簡寫,翻譯唔到。請各位幫忙!

男爵府

回覆:judynzoe 的帖子

我工人話唔係菲文

洋房

下?我知道有部份係英文同英文簡寫,請問唔係菲律賓文,會唔會係菲律賓拼音?因為我工人係菲傭。

洋房

anyone can help?

男爵府

judynzoe 發表於 14-4-21 13:38
下?我知道有部份係英文同英文簡寫,請問唔係菲律賓文,會唔會係菲律賓拼音?因為我工人係菲傭。
...
其實好多菲傭係會用D鄉下話寫D嘢,唔同地方D方言,所以有D菲姐姐唔同地方係會睇唔明寫D乜嘢,你用翻譯菲律賓文睇係會估到大楖D意思

洋房

Joanma03: 我用Google translate 試過,唔得,好驚佢唔知用我地個地址做D乜!

洋房

push…

洋房

push…

子爵府

回覆:judynzoe 的帖子

靠估

第一段:
Gud amma, (gd morning 之類)txt p jken name (名)nu employer muaya kn address (僱主地址)t klangan q du pds kuaya, mnamzcol m yken t twagan qymu t klangan qna.
第二段:
Ari qnan dposit (入錢,deposit) pera aw as n2ng2ng q ns 8k pyan 30k, lugar 10k (8k,30k, 10k 係錢碼)pdgdgen qw am mahap kmips paray as 2ruh q pnchi d joy2 500 aw..bye! gudnyt., luv u!

我估係同借錢又或者買機票有關。(聲明,真係靠估)

洋房

soright: 唔該晒你,應該係講入錢果D。但我唔明點解要俾我地個地址佢係菲律賓個老公。

就算係借錢都應該係香港借啦,因為聽聞菲律賓借錢利息好高,所以好多菲傭成日想係香港搵一舊錢,俾老公係菲律賓放貴利。買機票應該唔關個地址事,我唸。

男爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章

尋晚幫你問過我工人姐姐,佢識睇...

第一段意思:
叫你工人俾個僱主名同地址佢老公,等佢可以喺菲律賓借錢

第二段意思:
大概話已經借左8000喇,想借多D,又話TEACH一個叫JOYJOY嘅人收500

我記得咁多咋,希望幫到你:)

別墅

引用:有冇人可以幫我翻譯菲律賓文?工人老公寫左

原帖由 judynzoe 於 14-04-21 發表
有冇人可以幫我翻譯菲律賓文?工人老公寫左第一段mzg俾我工人後我工人就將我屋企英文地址俾佢老公之後佢老公 ...
Property qnan (姓氏)dposit (deposit) money as n2ng2ng q aw ns pyan (姓氏) 8k 30k, 10k area pdgdgen qw am mahap kmips Paray as 2ruh pnchi q d joy2 500 aw .. bye! gudnyt., (good nite) luv u!} (love u).

洋房

Yvoone0618hk: 超唔該你,但想再問一下,係佢問人借錢,剩佢借錢俾人?因為見到有好多8k, 30k, 10k

thankyoutina: 唔該你

男爵府

2023年兔年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 judynzoe 的帖子

佢問人借錢....

至於8K,30K,10K,,,你想再清楚D,一係我再問多次工人姐姐吖....

侯爵府

引用:尋晚幫你問過我工人姐姐,佢識睇...第一段意

原帖由 yvonne0618hk 於 14-04-23 發表
尋晚幫你問過我工人姐姐,佢識睇...

第一段意思:
哇………………呢個工人咁衰既…………樓主要唔要考慮唔用佢,留佢係度真係好危險。

洋房

Yvoone0618hk: 好呀,唔該晒你^^

男爵府

我工人姐姐話

你工人借左8k,仲想借多10k至30k

就係咁多喇,希望幫到你!

洋房

Yvoone0618hk: 超唔該你,知唔知係港紙剩pht? 係佢老公係菲律賓借?

首頁

尾頁

跳至