婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

由細到大,我爸對我唔多好,惟一佢係顧家呢度好,但對佢無乜感情

佢病,唔會睇醫生,係咁係屋企周圍咳不掩口,叫佢睇醫生,唔聽,叫我媽叫,話我媽(睇咩je睇左都係咁啦),要我忍唔住同佢講,(唔該你我求你睇醫生,痰唔好周圍lur,咳要掩口,你病可以係屋企訓可以抖,我無㗎,我重要返工無得休息㗎,你咁介意病,都體諒下我唔好傳染我啦)我認我有d晦氣,但佢惹到我同住祖母嚴重肺炎留院一星期我勁嬲

任何時間係屋企,霸住電視睇馬,賽馬我不了解,但唔明點解咁多馬睇,英文台又有,乜台都有,全家就佢一個睇馬,枱就坦開晒報紙,係咁劃劃劃馬仔,就算夜深,我收工買野返屋企食完諗住訓,佢都係一樣,霸住個廳勁大聲睇馬,我想安樂搵個位食野都無,要自己拎住係手係咁食,枱都俾佢坦開晒馬經

成日塞住耳仔聽馬,人地同佢講野聽唔到十問九唔應,係屋企係咁同親戚飲茶食飯都係咁,重要開到勁大聲,塞住耳都聽到佢聽緊馬

屋企疴屎唔沖廁,一入廁所見到堆屎,問佢做乜唔沖,話無水,但明明就有水。頂,屋企唔係公廁,疴左屎無水都打水沖先啦

唉,重有好多好多,而家我年紀都大左,明白我忍佢,其實佢都忍緊我,我重有幾個月搬,忍埋佢。

8-)

男爵府

回覆:我想講我阿爸

唉!登你辛苦。

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我好憎賭馬既人

侯爵府

引用:我好憎賭馬既人

原帖由 bkteapot 於 14-04-21 發表
我好憎賭馬既人
我都好憎人賭馬,但係佢得呢個嗜好,我唔想管住佢咁,但我又唔想佢影响到我

8-)

侯爵府

引用:由細到大,我爸對我唔多好,惟一佢係顧家呢

原帖由 二小姐 於 14-04-21 發表
由細到大,我爸對我唔多好,惟一佢係顧家呢度好,但對佢無乜感情

佢病,唔會睇醫生,係咁係屋企周圍咳不掩 ...
賭馬唔緊要,唔好咁冇品囉

珍珠宮

無衛生常識真係好難頂不過佢咁多年日賭夜賭都無輸到成身債累人累物,已經好好仲有幾個月,加油忍埋佢

大宅

我爸都係咁,但我唔覺係問題,長輩佢有佢娛樂,無電視睇未搵其他野做!
佢病唔睇醫生未幫佢買藥,如果佢唔食要咳死都無方拉,
反而樓主日日覺得阿爸唔好未令你仲唔開心,其實你好錫你阿爸同家人,唔想佢病咁辛苦,又唔想家人無電視睇,所以未唔開心!

放鬆d,介紹下其他活動畀你阿爸或得閒一家講下八卦野,開開心心又一日,

不喜勿插,我真心覺得樓主孝順!

侯爵府

引用:我爸都係咁,但我唔覺係問題,長輩佢有佢娛

原帖由 傻C 於 14-04-21 發表
我爸都係咁,但我唔覺係問題,長輩佢有佢娛樂,無電視睇未搵其他野做!
佢病唔睇醫生未幫佢買藥,如果佢唔 ...
佢病,已自行買成葯,唔work,叫佢睇醫生,不要惹人,佢就發爛,卒之惹病成家人,佢阿媽我阿麻入埋院,都重話(無呀,無呀)

我唔想干涉佢賭馬,但大前提唔好影响到其他人,唔好迫我地睇馬,唔睇馬就個個各自返房。賭馬係佢個人喜好,而家變相佢迫我地全家睇馬,個個都唔鐘意,叫佢返房睇,佢就借左聾耳陳隻耳。

佢唔影响到我,我不會理佢的,亦理不到。

8-)

大宅

回覆 二小姐 的帖子

睇落最無希望係你呀媽, 你起碼都就離開了, 理唔到就唔好再浪費精神, 要改的始終係佢自己識唔識諗, 一個人唔識諗, 其他人無謂再花神, 不如諗自己點避開好過.

翡翠宮

講嚟講去都講唔聽真係冇辦法,可憐你媽媽仲要有排忍,忍埋呢幾個月喇

侯爵府

引用:講嚟講去都講唔聽真係冇辦法,可憐你媽媽仲

原帖由 wahiuma 於 14-04-21 發表
講嚟講去都講唔聽真係冇辦法,可憐你媽媽仲要有排忍,忍埋呢幾個月喇
2夫妻相處就要忍讓,我老豆又好多時傻傻下但又要認叻,激到阿媽好嬲。我媽成日話佢,但我老豆行街以前一支箭標左去,但而家起碼會等埋阿媽,會企係度等下,有位坐會讓阿媽,出街會無啦啦拎住水出來話帶左水俾佢飲。

我媽就好易燥,成日樣樣都話老豆,反而我就叫佢冷靜d,叫阿媽欣賞下老豆,同阿媽講道理,之後我媽就會唔出聲。咁我就知我媽其實聽緊我講。

但係,我唔係佢老婆吖嘛

lemonon  即係呀爸都知呀媽呢個方向唔可以亂黎,  即係佢地自己有默契就ok .  發表於 14-4-21 21:58
8-)

禁止訪問

伯爵府

點解唔搬走

侯爵府

引用:點解唔搬走

原帖由 ivycwl 於 14-04-23 發表
點解唔搬走
我父母得我一個囡係香港,點忍心搬走?搬走又要成日返去食飯探佢地,同同住有乜分別?個個係我父母,唔係6299,唔可以郁d就話搬,又唔係發生家暴。

來緊我係結婚搬,唔係不滿自己父母而搬

8-)

首頁

尾頁

跳至