論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

D, 但第一次請工人, 遇著佢真係夠晒經典!

9 Apr朝早食左個面包, 中午帶左飯返公司食, 食完lunch, 係公司係咁嘔, 返到屋企又疴, 又發燒, 行去睇醫生時成程拎住個膠袋嘔, 醫生都問我食過乜野. 懷疑工人加料, 因為平時食完晚飯, 我地會分餸帶返公司食, 但因為果日我地忙住湊阿B, 叫佢分. 佢平時係客廳分, 果日拎左D餸入廚房分, 我就出事.

夜晚睇完醫生, 返黎見到佢又係屋企播popmusic, 叫左佢十次以上唔可以播pop music 俾阿b, (我地一早set d 兒歌, classical musicbb). 我問佢點解講左十次以上都唔聽, 係咪有咩difficulty. 點解今日下午我打左三次俾你, 我老公打左兩次俾你, 你都唔聽電話. 我仲whatsapp, 見你過左五分鐘就睇左, 但都唔覆. 佢話: 唔知道有missed call. 我同佢講: 你知唔知我地屋企個cam有咪, 我聽到你係度傾緊電話, 但就唔聽我地電話. 你覺唔覺得你花太多時間做私人野. 佢居然答我: no… 我話: 你成日十問九唔應, 你要應人先知你聽唔聽到, 你咁既attitude 唔得….佢答我: if you don’t like my attitude, you can terminate me….

第二日我話我地一齊去agent, 佢毫無懼色話好. 一路行仲一路講電話. Agent隔黎係我auntie間舖頭, 我入去打個招呼, auntie話佢眼濕濕. 去到agent, 開頭agent D人話佢好緊張, 成身震晒 (攪到好似我係D刻薄僱主咁)….之後agent問佢有咩問題, agent: 我問左你四次, 你都唔答我….agent問佢仲想唔想work for them, 佢話想, 咁叫佢會唔會改善佢既態度, 佢唔出聲….之後agent單獨同我講, 佢係搏炒, 如果你單獨俾new born baby同佢一齊, 我係你唔會安心, 建議我炒左佢跟住叫佢入黎agent話你個employerterminate, 佢即刻笑晒口….agent: 好開心呀? 但呢個唔係right attitude….佢先收儉一下….

<< 待續 >>

洋房

俾完錢佢, 簽收好後, 我一個帶佢搭mtr返屋企執行李, 我先醒起佢影左好多阿B既相, 我問佢攞電話delete, 佢都俾我….搭緊車時, 我delete 相時, 發現佢有好多同男人既親密照(係香港影既, 但佢本身有老公, 有兩個十碎八碎既仔), 同有應該幾百張既自拍照…仲發現佢叫我炒佢當晚, 佢攞D contract出黎影左相, 同朝早我未叫佢出去agent前, 佢影晒我cook book D recipe…

佢可能見到我見到呢D, 問我攞返部電話, 我話: 我未delete晒D BB相. 跟住佢用另一部電話影我相…. (佢有兩部, 一部由菲律賓帶過黎, 一部係係香港新買既) 我話: 你唔可以影我相, 我地下個站去差館. 佢話: 好丫…跟住出站時, 我出先, 佢”了”左去…我打俾agent, 話佢唔知去左邊, agent叫我自己返屋企等佢…返到屋企, 我唸住call 管理員上黎, 想叫多個男人上黎睇住佢執野, 但管理處話呢D係私人”豆”紛, 唔會派人上黎. 我打俾我老公, 我老公即刻搭的士返黎, 佢一見我老公係度喊, 又係lift 度勁say sorry….

我老公同佢一齊上黎, 我先開門俾佢入黎, 佢喊晒咁執行李…我老公係咁鬧佢, 叫佢唔想扮野, 我知你係演戲同扮野, 佢即時目無表情收拾….我地先發現, 佢偷左我三封銀行信, 其中一封仲要有新提款卡係裡面….我話要執警, 我老公話快快脆趕佢走算….(因為當時我阿媽係度照顧BB, 佢想我阿媽可以快D返去休息)…

佢走左之後, 我老公拖地, 一拎個地拖出黎, 我隻狗即刻好驚咁入左龍. 平時我隻狗剩係去廁所先入龍, 佢唔鍾意入龍, 因為覺得個龍好污joe. 所以事後我唸佢有用地拖打過我隻狗..

<< 待續 >>

洋房

好後悔當時無即時報警…..><
其實佢之前仲有好多衰野, 真係炒得佢遲!

佢經常工作時間傾私人電話, 玩電話, 玩電腦….
係廚房傾電話, 仲要大聲過我同我阿媽係客廳傾偈….
沖完涼唔著衫, 包住條毛巾出黎, 入房先著衫….
經常開住skype video call, 就算煮飯都要一路望住D friend一路傾一路煮
經常開住skype video call, 自己行左去做野都照開, 攪到我行入去睇BB時入左鏡都唔知!
半夜兩點幾, 可以有電話打俾佢! 成日半夜閂埋房門傾電話, 第二朝訓到十點幾, 十二點先起身都試過!
話完佢唔可以半夜傾電話後, 佢係我面前用BB黎發脾氣, 幫BB洗頭時, 潑D有沐浴露既沖涼水落BB塊面同眼….

叫佢放BB係high chair度要用seat belt, 成日唔聽…
BB紗巾上發現有體毛
三文治上發現有頭髮…

BB未出世時佢日日閂門訓, 我入醫院生阿B果幾日, 得佢同我老公係屋企, 佢就打開門訓…(我老公同我講)
我老公日日係醫院陪我, 唯一有日打電話話佢知下午會返去整BB床, 一月尾冬天, 佢著條豹紋熱褲係屋企. 唔知想點!

總之, 你有你講, 佢有佢鍾意點做就點做! 我地第一次請工人湊new born baby, 唸住你對佢好, 佢會對BB好, 真係炒得佢遲!

<< 完 >>

別墅

回覆:judynzoe 的帖子

你真係應該一早炒,佢咩年紀,賓定印,超過份喎

洋房

菲律賓,三十三碎,有老公有兩個仔都好似仲想搵男人咁!真係唔明咩心態!

WaiLun  我同事話比我知灣仔好多賓賓做Sunday job(出嚟做揾外快)  發表於 14-4-29 22:42

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:搏炒菲傭AguXX Geralyn FiguXX各宗罪

好彩掃把咗個瘟神,成日話僱主克薄外傭,唔知依D叫乜嘢

大宅

回覆:judynzoe 的帖子

整信比入境處,快D fax 去,但佢D動作可能已有人order 左。其實要報police la.
新例做法,断约工人,如出吾到境,新VISA 吾会批。如call 左police , 有case 在身,出吾到境。

男爵府

你竟然俾佢一個湊初生BB?我一定唔俾!

洋房

stephen07leung: 今日先去差館備案,連同備案號碼一齊fax去入境處。好後悔無即時報警!
goodpoooh: 咁我都要返工架,就係坐月期間果兩個月,要睇佢點湊阿B。如果唔係有BB,又何需請工人呢……

洋房

此斷約工人應該還在搵工,push一下……

洋房

此斷約工人應該還在搵工,push一下……

洋房

push

大宅

push

男爵府

回覆 judynzoe 的帖子

早幾年前,我請咗個又係叫AguXX既菲傭,不過唔同名,但係又係搏炒搏到出晒面。

洋房

Utor: 英文名係咪叫Gema? 因為此人有個妹係香港做左幾年,我相信係佢阿妹教佢路既……

洋房

Push…

男爵府

No. AguXX係佢個夫姓,有可能都係大家識既,因為d搏炒手段好似。我o個個仲借落唔同財務公司錢、買智能電話又未比錢第,一次過走晒數。

洋房

Utor: 點似法? 我都好驚有人上黎追數,因為我懷疑佢已借錢!佢林走之前,可能驚我會攞左佢張contract,佢用手機時影定左張contract。好驚……

洋房

push…

男爵府

3年前既事。又係打極電話都唔聽,話聽唔到。問佢野唔應唔啋。成日拎住佢個智能電話。久唔久話唔做,叫terminate佢。我地屋企冇安cam,所以唔知佢做乜。佢初初黎o個時係好好既,幾個月就變o左樣。

佢走o左之後發現佢借o左幾間財務,仲有個智能手機未比錢,全用佢家姐做擔保。後來發現佢有用Facebook,uploaded o左d著住吊帶背心仔相,全部o係我屋企影既!仲有我小朋友d相!upload 同寫野時間全部係佢working hours! 我唔知佢寫乜,問過依家個姐姐,佢都係明小小,不過好似係計劃點走人,仲有鬧我地係老鼠甴曱。我地成日都返工,又冇鬧佢,都可以咁衰。

我地faxed o左immigration dept 封termination letter 比財務公司,佢地冇騷擾我地。

首頁

尾頁

跳至