母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb 一出世就食人奶, 係醫院姑娘都話佢啜得啱, 但我就覺得好痛, 因為覺得bb好大力。

今日bb 5日大, 終於我俾佢食到損晒,流晒血, 點算?? 點解會咁???

Toffeeyip  我都係,不過結焦自然剝落後,就係乳頭第二代啦!到時就唔痛了  發表於 14-4-29 11:01

禁止訪問

回覆:hei85 的帖子

大宅

回覆:chrisbaby 的帖子

我b女個咀真係好細呀!有關系㗎??姑娘又唔講~~~

咁點算呀!痛到埋唔到身呀!

大宅

回覆:Bb食到我損晒

我都係咁轉左做泵媽,比佢啜到痛到流眼水呀

別墅

醫院姑娘見BB有啜就話BB啜得岩,啜得好!

佢地只係想媽媽餵人奶,都唔會理媽媽痛唔痛

大宅

引用:我都係咁轉左做泵媽,比佢啜到痛到流眼水呀

原帖由 kalam123 於 14-04-22 發表
我都係咁轉左做泵媽,比佢啜到痛到流眼水呀
我都打算買奶泵呀!你泵係全人奶,定有補奶粉?

大宅

引用:醫院姑娘見BB有啜就話BB啜得岩,啜得好!佢

原帖由 wan1221! 於 14-04-22 發表
醫院姑娘見BB有啜就話BB啜得岩,啜得好!

佢地只係想媽媽餵人奶,都唔會理媽媽痛唔痛
係呀,啲姑娘仲要話,啜得好好呀,有少少吸啜既痛係正常喎。 但佢唔明我嗰種痛囉!!!

大宅

引用:Quote:原帖由+kalam123+於+14-04-22+發表我

原帖由 hei85 於 14-04-22 發表
我都打算買奶泵呀!你泵係全人奶,定有補奶粉?
夜晚食奶粉呀,食人奶好快醒

大宅

引用:Quote:原帖由+wan1221!+於+14-04-22+發表醫

原帖由 hei85 於 14-04-22 發表
係呀,啲姑娘仲要話,啜得好好呀,有少少吸啜既痛係正常喎。 但佢唔明我嗰種痛囉!!!

...
醫院姑娘又係話啜得好,明明就痛到阿媽都唔認得埋身喂果時一到喂奶時間就想喊,仲痛過個傷口

別墅

嘴细同乳頭太長太大都好易損。
我當初係醫院都搞到損哂,仲食親都痛到標眼水,唯有次次餵完擦人奶吹乾,有時頂唔住就俾奶粉,等大家都休息吓。
回家後用 nipple shield 加冰敷乳頭,好快就唔損,但就依然食親都痛,捱到差不多一個月先至唔痛,到現在仔已经兩個大,全埋身食。

大宅

引用:Quote:原帖由+hei85+於+14-04-22+發表係呀

原帖由 kalam123 於 14-04-22 發表
醫院姑娘又係話啜得好,明明就痛到阿媽都唔認得埋身喂果時一到喂奶時間就想喊,仲痛過個傷口

...
真係痛過個傷口…
大家都要加油,堅持呀!

大宅

引用:嘴细同乳頭太長太大都好易損。我當初係醫院

原帖由 ksfhtt 於 14-04-22 發表
嘴细同乳頭太長太大都好易損。
我當初係醫院都搞到損哂,仲食親都痛到標眼水,唯有次次餵完擦人奶吹乾,有 ...
我餵完都有擦人奶呀,但都痛囉。

大宅

BK Milk勳章

好明顯嗰個姑娘唔係人奶姑娘!我都試過喺醫院就俾阿啜損,痛到頂唔順,唯有泵出嚟,唔埋身住,等好番啲先再試埋身。後尾去健康院見人奶姑娘先知,阿女埋身嗰吓個咀仔係啱嘅,但食食吓個咀會越食越細,所以就啜損。要久唔久幫佢整大個咀先得!

大宅

我一樣case, 後來轉泵,走上一條不歸路,只係勸你泵媽條路更難行。可能nipple shield有用,或者泵一陣,好返再埋身,BB一路大食得好啲!

大宅

我都係埋身好痛, 痛左兩個幾月, 一日埋身三次, 餵奶次次行刑咁, 試過痛到喊, 痛到下次唔敢再放入bb 口, 不過係入口個下激痛, 餵到順d 就無咁痛(都係痛, 不過接受到) , 見bb 食到笑笑口巧開心, 咩都抵。見左幾次母乳護士都幫唔到。。。
不過, 塞乳線bb又幫到口通返, 又幫到手上奶, 同bb 又親密d

男爵府

我覺得係nipple既皮膚唔習慣,所以初初係會痛到流血繼而結焦,當呢幾個step持續多2-3次之後,nipple適應左,就唔會再痛。我都係過來人,餵左黎緊14個月,所以樓主你唔好放棄呀!餵人奶係你同bb獨有既親子活動,c6都做冇呢個同bb既moment ga,所以要珍惜餵人奶既時間呀!

大宅

引用:我覺得係nipple既皮膚唔習慣,所以初初係會

原帖由 WKTW 於 14-04-24 發表
我覺得係nipple既皮膚唔習慣,所以初初係會痛到流血繼而結焦,當呢幾個step持續多2-3次之後,nipple適應左 ...
我頂唔順,轉左泵奶啦!
之前可能我痛,bb又冇啜清,所以好谷,第1次泵有110ml.....但最近幾次,越泵越少, 個胸已經唔谷啦....
請問食咩可以上奶呢?

男爵府

引用:Quote:原帖由+WKTW+於+14-04-24+發表我覺得

原帖由 hei85 於 14-04-24 發表
我頂唔順,轉左泵奶啦!
之前可能我痛,bb又冇啜清,所以好谷,第1次泵有110ml.....但最近幾次,越泵越少, ...
我個人食生蠔三文魚就會谷奶同埋飲多d湯水,但花膠湯就唔好飲得咁密,因為膠得制可能會塞乳腺

大宅

回覆:WKTW 的帖子

Thx...但坐月唔食得生蠔三文魚嘛??!!

男爵府

引用:Thx...但坐月唔食得生蠔三文魚嘛??!!

原帖由 hei85 於 14-04-24 發表
Thx...但坐月唔食得生蠔三文魚嘛??!!
坐緊月就唔好喇,飲多d湯水好似木瓜煲魚湯

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊