3歲或以上

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

回覆:sickbanana 的帖子

飲加營素試下

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

真系幾奀下,但應該唔會系最奀果個。有冇去睇下營養師。

男爵府

回覆:5歲2個月14.3kg 99cm我嗰個係咪全港最奀呀

我大女五歲有21kg,114cm…但睇落好瘦不喜歡食飯,飲湯…每次食果幾啖飯食成個鐘,飲湯要氹又餵先飲半碗,早晚飲四安奶,有時飲五曬!但她好鐘意食肉…

男爵府

引用:我大女五歲有21kg,114cm…但睇落好瘦不喜

原帖由 kathyyu312 於 14-05-25 發表
我大女五歲有21kg,114cm…但睇落好瘦不喜歡食飯,飲湯…每次食果幾啖飯食成個鐘,飲湯要氹又餵先 ...
5歲有21kg,114cm其實一D都唔瘦唔矮

大宅

我e生女個口好細食得好慢但阿e好有耐性喂佢出世五磅,一歲二十磅,當時保母照顧,後尾阿e睇宜家兩歲八個月細粒85cm但追到35磅,反而我認為太肥!我認為食奶同食足正餐

別墅

我又加入,我仔四歲,未夠30磅,高95cm
我又係咩方法都試過,而家定期返醫院見營養師同醫生觀察

為你既首飾換新裝啦~~~

公爵府

你都系跟健康院指示,去睇下医生好d。

我家姐朋友个女,小三都好細粒,几年冇高过,check 完先知,完来佢有唔知咩,唔会再長高咁話。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

大宅

好媽媽勳章

我個囡小二,下個月8歲啦
130cm高 重17.5kg

每次出街俾人望住,成日出街俾人問點解瘦得可憐,我真係想

大宅

引用:一年前磅14kg+96cm,+成年重咗0.3kg,+好得人

原帖由 sickbanana 於 14-04-22 發表
一年前磅14kg 96cm, 成年重咗0.3kg, 好得人驚, 我舊年冇買奶粉之後開始冇乜點重, 睇嚟要即刻買返比佢飲, 坐 ...
我果個5歳1個月13.9kg+103cm,佢食野快,份量吾少,營養師都話我俾既食物非常均衡,只係話有d人本身係油浸都吾肥

洋房

不如你們試下我奶奶的方法:每餐飯仔用足料煲的湯,如魚湯,雞湯,有時就什菜湯去煮熟D飯仔,超級有營養又好味。我而家仔仔23個月,29磅,有90cm高。

子爵府

睛靈勳章

無意中中入黎呢度, 發覺好多同道中人~~ 我個女五歲半, 又係得個高字, 成碌竹咁~~ 唔肯食嘢, 就算佢話好肚餓都好, 食兩啖就會話飽~~ 一餐飯唔催佢可以食我兩~三個鐘, 含住啖飯唔吞都唔知做乜~~ 零食係會食得多少少同快但都唔太好~~ 我真係未見過有小朋友係食雪糕都要哄先食得曬一杯(雀巢嗰啲細杯雪糕)~~ 我都真係投曬降~~ 平時都算乖, 但一到食飯真係想打死佢~~

學校老師都話佢體重控得得好好, 可以兩年都無重過

而家返學都唔會食茶點, 因為佢一食就嘔~~ 真係驚佢有厭食症~~

meee  我仔都係食幾啖雪糕就   發表於 14-8-22 23:24

男爵府

引用:我又加入,我仔四歲,未夠30磅,高95cm我又

原帖由 phoebe_pig 於 14-06-25 發表
我又加入,我仔四歲,未夠30磅,高95cm
我又係咩方法都試過,而家定期返醫院見營養師同醫生觀察
我仔用你仔一樣年紀一樣size, 請問你幾時開始同佢去醫院check? 點樣開始?係咪揾健康院轉介?見完醫生同營養師,情況有冇改善?

大宅

回覆:KYCHOW1231 的帖子

3.5歲,102cm,14kg超級瘦,食野ok,唔長肉肉,成9個月無重,净係長高

子爵府

回覆:Mrs.Kangaroo 的帖子

唔再高咁點算呀

大宅

回覆:波蘿包1 的帖子

複式洋房

大宅

畀面勳章

我仔5歲,出世8磅,而家42磅,112cm

大宅

畀面勳章

我仔日日訓晏覺的,而家仲有食奶

複式洋房

我仔4歲得91cm, 體重大約13kg, 都唔知點算好

http://hk.myblog.yahoo.com/littlekkk

複式洋房

引用:我仔4歲得91cm, 體重大約13kg, 都唔知點算

原帖由 mskay 於 14-08-19 發表
我仔4歲得91cm, 體重大約13kg, 都唔知點算好
帶仔仔睇下中西醫吧!

首頁
23456...7

尾頁

跳至