3歲或以上

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

一年前磅14kg 96cm, 成年重咗0.3kg, 好得人驚, 我舊年冇買奶粉之後開始冇乜點重, 睇嚟要即刻買返比佢飲, 坐車咁耐未比過錢, 咁細粒冇人會查佢啦, 佢平時乜都好乖唔駛勞氣, 但只會因為食飯比我鬧, 一見佢佢食返就扯火, 好似要佢去死咁, 出世都唔輕3.38kg食人奶大都幾肥下, 一開始返學就越養越細粒, 好煩

禁止訪問

男爵府

回覆 sickbanana 的帖子

做阿媽0既真係好煩惱,比佢多D玩下郁動下

男爵府

bibi.tony 發表於 14-4-22 14:53
佢係食飯咩都唔肯食定係點呀?
其實佢冇乜偏食, 不過食嘢好慢, 一定要有飯有肉有菜嗰d, 唔可以食類似pizza老麥嗰d當正餐, 佢真係3啖就叫飽, 帶佢睇下中醫食下開胃中藥嗰個星期會好d, 不過冇病冇痛唔可能長期食中藥架, 比包250ml奶佢, 見佢啜好耐以為佢飲哂, 一攞起好似未飲過咁, 總之佢食嘢好似bb咁囉, 細細啖又慢, 比大啖d都作嘔架, 我以前都會好緊張買乜買乜等佢開胃d, 開胃最多幾日又打回原型, 而家都冇乜心機要放棄佢, 由佢鐘意食就食, 費事勞氣

男爵府

walinglingwa 發表於 14-4-22 15:00
回覆 sickbanana 的帖子

做阿媽0既真係好煩惱,比佢多D玩下郁動下
講到玩同郁動佢細粒但身手敏捷又跑得超快, 踏單車快到唔怕死, 早2個月去海洋公園玩100cm高嗰個過山車, 佢d同學牛高馬大唔敢玩, 有d玩完喊到cc吓, 佢相反細粒粒大膽到暈玩完又要再玩

男爵府

大廚勳章

回覆:5歲2個月14.3kg 99cm我嗰個係咪全港最奀呀

磅數都未係最大問題,佢一年高唔到4cm,返健康院要叫姑娘轉介去睇成長科。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

好嚴重吖,真係好頭痛

民房

我個女又係唔肯食飯,餐餐要餵先肯食,老婆為左咁,日日都發脾氣,又鬧又哄又打,都無變過⋯
而家4歳半,三十幾膀,108高,得個高字

lasan  你都好呀!我果個4歲兩個月,要晚晚餵,但得26,27磅,93.5高,又細粒又瘦  發表於 14-5-17 10:24

男爵府

wwc 發表於 14-4-22 16:01
磅數都未係最大問題,佢一年高唔到4cm,返健康院要叫姑娘轉介去睇成長科。

...
佢4歲去健康院驗眼時姑娘都話佢太細粒, 要寫醫生紙去轉介, 不過我99話冇病冇痛睇咩醫生唔駛睇喎

男爵府

ChrisFaiFai 發表於 14-4-23 00:14
我個女又係唔肯食飯,餐餐要餵先肯食,老婆為左咁,日日都發脾氣,又鬧又哄又打,都無變過⋯
而家4歳 ...

我覺得輕d唔緊要, 最緊要識長高, 你女4.5歲108cm算好高

男爵府

我囝同你囝有得揮,佢4歲4個月,95cm,13kg。

天山雪蓮  我個96cm得14kg,4.5歲
點算  發表於 14-7-11 22:50

男爵府

好媽媽勳章

我個仔4歲11個月33lbs, 103cm, 又係午餐晚餐食飯食成一個鐘, 食麵, 食壽司, 食pizza, 沙律就會快啲, 有無其他方法可以增高增磅呀?
][img]

男爵府

KYCHOW1231 發表於 14-4-23 10:56
我囝同你囝有得揮,佢4歲4個月,95cm,13kg。

我囝4歲時都係同囝差不多高, 有14kg, 因為之前有比奶粉佢飲又有耐唔耐睇中醫開胃吓所以都算有dd肉, 自從舊年11月病咗一場斷續成2個幾月先好返, 佢連奶都唔肯飲直到而家, 一瘦咗都未重返過, 所以佢同一年前比只高dd同冇乜點重過, 佢返全日班早午晚都學校食唔怕佢唔夠營養, 我尋日即刻開始要積極, 買返罐奶粉, 同阿仔約法咗每早晚要一杯奶, 星期六帶佢睇中醫開返d藥開胃下, 每個月食1星期藥, 唔係冇希望架, d藥都幾有效架, 食完佢真係成日叫好肚餓, 學校食完一返到屋企又要食包又要食豬扒, 只不過係我有冇咁多時間同耐性帶佢去睇

男爵府

Okaya 發表於 14-4-23 10:59
我個仔4歲11個月33lbs, 103cm, 又係午餐晚餐食飯食成一個鐘, 食麵, 食壽司, 食pizza, 沙律就會快啲, 有無其 ...
只係要另佢開胃, 我仔由bb就開始厭奶, 所以我都長期作戰, 我仔一歲開始都有比中藥佢食, 一覺得佢嗰輪冇乜胃口就帶佢睇, 通常食幾日就會好開胃, 佢呢幾年都係咁捱過來, 係呢一年真係冇乜再帶佢睇中醫, 所以成年都冇乜重過同高過, 我尋日開始積極, 大家努力啦

szeyee1999  大家努力啦!我尋日都帶阿仔睇咗中醫,希望佢可以食多D嘢。  發表於 14-4-24 10:42

大宅

試下雀巢三花柏齡高鈣奶粉,我仔都飲緊,ok喎 , 半年都高左3cm & 3kg

話就話長者50+, 但營養同鈣都好高, 而且又可以順手沖杯比自己飲 (雖然我未到50+)

lasan  妳個仔幾大?咩人介紹妳仔長者奶粉?  發表於 14-5-17 10:31

複式洋房

我個仔3歲9個月, 103CM, 36LBS.
佢晚餐得唔多半碗多飯(內加小米或黎麥)加菜, 唔食肉.(7,8成飽)
早餐(麥皮+蛋 / 麥皮+魚肉)+ 飲1包鮮奶.
LUNCH(碗幾飯+菜+魚)或肉汁.

食多D深綠色菜,幫助做血.
現在白米營養只電粉質, 所以加小米或黎麥比較好.

大宅

回覆:sickbanana 的帖子

點解吾去chk下,有政府E生跟進下都好呀!

珍珠宮

會唔會系返學壓力大丫?仲系營養唔夠?

伯爵府

魅力王子 好媽媽勳章 畀面勳章

我仔5歲6個月105cm,全班尾二矮,我都頭痛緊。

男爵府

小馬高 發表於 14-4-23 14:41
試下雀巢三花柏齡高鈣奶粉,我仔都飲緊,ok喎 , 半年都高左3cm & 3kg

話就話長者50+, 但營養同鈣都好高, 而 ...
重咗3kg咁勁, 你仔幾歲, 佢本身肥定瘦

首頁
12345...7

尾頁

跳至