在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實都唔可以話無錢儲,因為c6之前幫個仔買咗份教育基金,每月要儲5000。不過依家就好手緊。

大宅

回覆 cocokan2004 的帖子

我覺得佢係小魔怪多過似小天使。不過每次鬧完佢自己又好心痛。生之前希望佢好似史廸仔咁得意,如願以償,真係好似史迪仔咁曳。

大宅

回覆 kelserie 的帖子

當小朋友返學你更加唔想返工呀.因為日日湊佢返學放學,
可第一時間知道佢地係學校係點.都係最開心架.
努力呀!!

大宅

可唔可以慳啲駛?我每日煮足三餐ga,老公嘅lunch都係帶飯,只有週末會出街食一兩餐。咁已經慳好多,我哋多數食有機蔬果,都平過出面食。宜家買少咗嘢,有需要至買,老公知我睇數,買嘢前會一齊商量先,當然我通常ok,但如果銀碼大,我就會諗吓點拉上補下。要做ftm就要想想辦法,好難用返過去生活模式,錢的確係少咗嘛,點可能一樣。返返工都好嘅,如果真係冇其他辦法。

大宅

回覆 麻辣媽咪 的帖子

我已經好慳,一樣一日三餐喺屋企煮,隔周末先外出食一餐,仲要唔係m記就大家X。阿仔學費4900,興趣班1600-2000。希望阿仔考到好嘅津小,唔使涯貴學費。

大宅

回覆:09bobo 的帖子

不要後悔,試過咪知唔work, 未試過就會成日恨做ftm, 而家可以下定決心努力工作。

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:好後悔

我媽幫手照顧個仔,但在對孩子日常生活習慣or態度方面有沖实時,我丫媽就話叫我另外找人照顧個仔,我都考慮緊FTM or 請工人。唉…好灰,家家有本難念的經。

詩篇32:7
你是我藏身之處,你必保佑我脫離苦難,以得救的樂歌四面環繞我。

26/10/2014 5W4D 0.6cm 胎襄
16/09/2014 Bingo

08/06/2013 出世拉
28/11/2012 11W4D 4.99cm Oscar 1.98mm
23/11/2012 10W6D 3.95cm BB跳杻腰舞
10/

複式洋房

很想留一言:我最愛的婆婆,臨終時説過,無論什麼情況,不要做家庭主婦,要一直工作。或者我當時只有廿二歳不太明白,現在三十頭了,十分讚成了。

男爵府

回覆 chiyalin 的帖子

既然不願意照顧孩子和家庭, 為什麼要結婚生孩子呢?

大宅

回覆 Tobbyy 的帖子

我都係做到管理層。最近寄咗幾封求職信,冇回音,覚得好似被社會遺棄,覺得自己好冇用,最近好down, 一瞓醒就好擔心,有時甚至有作嘔嘅感覺。

複式洋房

係喎!無理由五萬夠囉!有d人一家四口都無咁多。

禁止訪問

叻叻勳章 畀面勳章

複式洋房

回覆 bby0602 的帖子

我同你情況差不多,所以我當時請了一個姐姐幫手(因媽本身有病,身體唔好),好景不常⋯姐姐做左唔夠一星期,我媽就經常針對佢、投訴佢,一返屋企就見到2個都黑面、唔開心,經過同老公分析後,結論係:媽怕姐姐做左佢嘅嘢,而且做得好過自己,而且bb又好鐘意姐姐,佢怕冇左地位!媽仲叫我抄左佢,叫我自己湊返bb係最好,當時我真係冇辨法,一來唔想影響媽病情,二來唔想抄姐姐,我好滿意佢,做嘢快靚正、主動、bb又like佢,好難得!
最終我做左ftm

公爵府

09bobo 發表於 14-4-26 15:02

我都係做到管理層。最近寄咗幾封求職信,冇回音,覚得好似被社會遺棄,覺得自己好冇用 ...
你太大壓力啦,放鬆d。我諗我明白你。不能回到過去,唯有努力面前,我係由一個小職員捱上去的,縱使我無辦法好似以前咁,起碼我試過唔後悔。人生太平坦就無野值得懷念架啦,你咪當係一個小小磨鍊囉。
我一負面就諗下非洲無嘢食d小朋友,再望下個女,心情会舒暢好多.

大宅

冇錯,依家個仔好需要媽媽。但佢將來長大了,有自己嘅世界,咁我到時可以點?

別墅

引用:回覆+Tobbyy+的帖子我都係做到管理層。最近

原帖由 09bobo 於 14-04-26 發表

我都係做到管理層。最近寄咗幾封求職信,冇回音,覚得好似被社會遺棄,覺得自己好冇用 ...
Ai ... 你同我處境一樣.... 我依家都想揾返份工

大宅

引用:其實都唔可以話無錢儲,因為c6之前幫個仔買

原帖由 09bobo 於 14-04-24 發表
其實都唔可以話無錢儲,因為c6之前幫個仔買咗份教育基金,每月要儲5000。不過依家就好手緊。 ...
5000買教育基金不如自己儲
你去理財個版睇下有關基金的comment, 我自己cut左兩份,有多好多cash flow

cocokan2004    發表於 14-4-27 02:41

別墅

我做ftm都係唔開心c6成日覺得我做得唔好
有時又會對我發脾氣
佢工作辛苦
難道我又沒壓力嗎
我又覺得自己同職場脫節
女女又扭計個時就忍唔住喊

大宅

我一直都好想做FTM, 不過十五十六, 怕得老公份糧搞唔掂,所以一拖再拖繼續喺公司捱驢仔, 雖然依傢媽媽幫我湊BB, 但因為佢成日呻辛苦,而且講明唔准再生亦唔會再幫湊, 所以我每次一聽到呢d就好想馬上辭職唔做, ai, 好煩, 好想生多個

洋房

我都係FTM,每個月老公俾幾千蚊我炸…仲要包水電煤同生活必須品…我仲平過啲賓賓

首頁

尾頁

跳至