在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

好後悔辭咗份工做全職媽媽。
雖然可以好全面咁照顧個仔,但c6份糧月月清,
仲要用埋儲蓄,每月憂柴憂米,個人好唔開心。
唔通真係貧賤夫妻百事哀?

Jaydonbb1126  唉... 家家有本難唸的經呢..  發表於 14-4-23 16:03

別墅

09bobo 發表於 14-4-22 12:21
仲要用埋儲蓄,每月憂柴憂米,個 ...

如果有人幫手照顧個仔, 咪搵返工, 我自己都係都咁PARTTIME

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你做FTM前無計畫下開支先GA?

如果有人幚手湊小朋友,或者去返工.

翡翠宮

通常做得ftm都係經濟條件允許先會做,唔係個個月都憂柴憂米都好辛苦

大宅

當初淨係諗個仔,冇諗過一家三口會咁多開支。
以前公一份婆一份,從冇計開支呢樣嘢。

大宅

C6月入五萬,我都唔明點解唔夠

Jaydonbb1126  wow  發表於 14-4-23 16:04

禁止訪問

引用:C6月入五萬,我都唔明點解唔夠

大宅

噚日就係為咗呢件事同c6嘈,我話點計都有幾千淨,佢淨係笑下就算。
當初諗我哋都算中產,而c6又剛升職,人工仲每年有得加,加上阿仔成日病,冇人幫手湊,先毅然辭職。
依家每日用幾多錢都入賬,以前從未試過要咁,鍾意買乜俾個仔都得。
我知香港有好多家庭嘅收入冇我哋咁多,我哋算比上不足比下有餘。
但唔知點解,辭職後好似乜都加價,貴咗好多,連去茶餐廳食個早餐都好貴,唔捨得。係唔係以前慳慣咗。

男爵府

回覆 09bobo 的帖子

係咪供樓養車同四大長老開支大?如果你唸住繼續做ftm, 就要多數起屋企煮,去街市買餸,買野要格價。因為5萬收入已經多過勁多人,重新分配c6同自己使費,或者你列出開支,等我地比下意見,同c6講錢真係傷感情的

大宅

回覆:好後悔

月入咁多都唔夠,真係唔知你地點用??我地養兩個小朋友都冇你咁多收入

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有冇嘗試去節流? 去開源?

憂柴憂米都還可以, 冇柴冇米就不得了. 如果開源節流後都係唔掂, 咁返工好d.

大宅

其實最大嘅開支係供樓,冇車,其次係阿仔嘅學費,c6仲請工人睇住6299。
最激氣係工人最主要嘅工作係陪62睇電視。
依家叫個工人一星期嚟我家兩日,學下照顧個仔,等揾到嘢做就返工,叫工人幫我。

Jaydonbb1126  學費真喺好恐怖呢..  發表於 14-4-23 16:07

子爵府

好媽媽勳章

5萬有無計埋年尾交稅果筆?

我之前都做左差不多一年FTM,老公都搵好多,但都月月清,因為我地要供樓養車,又要比屋企,小朋友學費同出面學嘢,自己用慣左錢,當時個心都好不安架,因為無錢儲嘛。最後我怕自己抑䖇,都係出返來做嘢,但個心就成日都掛住個仔。

男爵府

回覆:好後悔

我同老公兩個人大概每月7萬,都係無咩$儲,供樓,養車,工人,家用比兩家長佬,阿女幼稚園加學野,自己都無咩做facial , 消費甘,洗$都倒水甘,剩係星期6日出街食下飯行行地都幾百蚊一餐,都唔好講食buffet 個d, 最近因為工作好大壓力,仲想轉full time mum, 但好驚無左我個份,全家面臨困境,自己入息佔家一半,無左呢一半,我驚樓都供唔掂,自己阿媽又好睇$, 我估佢一知我唔做野一定日我夜我,驚扣家用,甘我唔做野又邊有能力比返以前甘多,真係煩,我都想找人開解下

大宅

回覆 suki224 的帖子

Suki224, 我勸你唔好辭職,免得好似我依家咁。原來係香港呢個社會生活真不容易,就算係我哋呢d叫中產都係咁話。
一個女人有賺錢能力好緊要,自信心都高d。
當初我都係工作不太愉快,加上想照顧個仔,又想c6專心工作(佢啱啱升職),先辭職。依家覺得自己好任性,好後悔。
你要供樓、養車,我諗你冇可能唔做。唯有加油!

大宅

09bobo 發表於 14-4-23 10:47
回覆 suki224 的帖子

Suki224, 我勸你唔好辭職,免得好似我依家咁。原來係香港呢個社會生活真不容易,就算 ...
有乜唔開心,上嚟呻下傾下。唔好咁易辭職。啱啱又同c6嘈。唉!真是貧賤夫妻百事哀。

Jaydonbb1126  家和萬事興.. 大家忍下啦.. 唔好事事嘈.. 好傷和氣呢...  發表於 14-4-23 16:09

大宅

回覆 阿早! 的帖子

你搵到嘢做就好啦!寄咗幾封信,有面試過,仍冇回音。每日都祈禱,希望快d揾到工,否則我諗遲早婚變。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 遊學勳章

引用:好後悔辭咗份工做全職媽媽。雖然可以好全面

原帖由 09bobo 於 14-04-22 發表
仲要用埋儲蓄,每月憂柴憂米,個 ...
i have same feeling, 但你老公有5萬,比著我一定夠有凸,仲有閑錢,而家我地剛剛好,冇saving

禁止訪問

回覆:09bobo 的帖子

別墅

回覆 09bobo 的帖子

我老公做二份工都係得果2萬到, 一個人做五個人用又要供樓, 我有時都係好後悔為何不給我媽媽照顧, 至少唔洗用老本先,

首頁

尾頁

跳至