母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

亞囝埋身食得一般,想泵,但長遠都係想埋身!

有冇人可以分享下經驗!

別墅

我都想知

別墅

回覆:有冇媽媽未滿月時泵用樽鍡之後成功埋番身,分享下!!

我bb出世係醫院一直用樽餵,之後係屋企用過幾次奶粉,之後全埋身到而家3個月,有試過損曬同真菌感染,唯一支撐既係bb既健康,加油!

大宅

我囝囝出世前兩個星期因為傷口痛坐唔到,加上埋身恢復唔到出生時體重,於是我就泵出來睇下佢食几多,去完健康院夠重,我又轉翻埋身,一直到而家13個月!

大宅

我阿B頭三個月都埋吾到身,突然有一日試埋身,飲到喎,而家返工,只在晚上11時後要飲奶,就埋身瞓低餵,老公可以吾駛起身,我又可以一路瞓一路餵,舒服好多,不過逢埋身都要三小時吃一次,用樽就可以4小時一次.

別墅

我BB,2个月大先埋身,而家我番工都係用撙

子爵府

我囝初生時只食左邊,另一邊就泵,到左3個月大時又可以食埋右邊,不過我都只限一兩餐埋身,其實都係泵,所以應該都可以架,加油。

子爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 趣教勳章 有「營」勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我兩胎都係頭兩個月全泵,最後都埋到身。第一胎因為孖,住NICU加唔夠奶,也唔夠力啜。第二胎因為黃唔肯啜。兩胎我都無用仿母奶樽,所以我覺得唔洗擔心食左樽埋唔到身。

成功埋身,最緊要唔好俾壓力自己,間中就抱埋身試下,唔得咪照用樽餵住,最緊要食到寶貴母乳。埋身其實先係最舒服,嘆多幾次好嘢就識貨。

男爵府

回覆 BIWOOBI 的帖子

我呀!!!! 我阿B啱啱個半月大,都係呢個星期先成功埋身餵。阿B初出世時埋身,佢太細唔太識食,又或者食到訓著覺,見佢咁辛苦,也就決定泵出來用樽餵。由全泵變做埋身,真係好好,慳時間和功夫。之前又要泵,泵完又要餵,又要花時間洗樽和泵,真係夾夾埋埋都要成個鐘。宜家埋身,真係十五分鐘內乜都搞掂,輕鬆好多同多左時間休息。

你阿B幾大呀? 你試下搵日朝早,你谷到好多奶,再加上阿B又肚餓,佢一埋身就會勁吸。我就係係毫無計劃下成功左。個朝佢訓醒扭食,我的雪奶又清哂倉,泵又未洗,焗住埋身餵,點知就咁得左。個朝早得左,我就keep住全日埋身餵,越來越順。即使你唔能一次過成功,都唔好咁易放棄呀。等阿B大少少,又再試。阿B肚餓要食嘢係本能,只要你肯堅持,一定會成功的。加油呀!!!

別墅

引用:回覆+BIWOOBI+的帖子我呀!!!!+我阿B啱啱個

原帖由 galaxyjen 於 14-04-25 發表
回覆 BIWOOBI 的帖子

我呀!!!! 我阿B啱啱個半月大,都係呢個星期先成功埋身餵。阿B初出世時埋身,佢太細唔 ...
好想請教你成功埋身既經驗,我囝囝今日個半月大了,我依舊間中埋身同三小時泵一次,但奶量依然很少,一次泵二邊加埋才80ml-100ml, 我囝囝平時一餐食100-150ml, 如果我埋身,通常隔半小時就要食,原全唔飽(因為平均三小時一邊先得果40-50ml奶)食得大密,根本就無乜奶)我可以怎様做?

男爵府

回覆 spiderjoey 的帖子

看來你仲未夠奶。你有冇勁飲水,多食飯和食上奶食物,如魚湯,黑豆水? 你半夜有無起身泵奶?

男爵府

其實,我係成功全埋身前,我都試過數次失敗。我覺得要轉mode, 事前係要有些部署。例如你可能要儲定些雪奶,以備行新mode時唔夠食可以頂上,增加成功的機會, 也減輕你的心理壓力。你有雪奶作後備,同時用盡方法上奶,揀個合適時間去開始如早上訓醒肚餓,也有心理準備同佢鬥磨,盡量maximise所有條件,你應該好快成功的。你宜家離成功只係一步之遙,俾心機呀!!!

別墅

引用:回覆+spiderjoey+的帖子看來你仲未夠奶。你

原帖由 galaxyjen 於 14-04-28 發表

看來你仲未夠奶。你有冇勁飲水,多食飯和食上奶食物,如魚湯,黑豆水? 你半夜有無 ...
我已經飲好多湯,食好多飯,亦有半夜泵,可能曾真菌感染,奶量又跌,本身少奶,追得更辛苦,來來去去都係二邊先有100ml, 我現在嘗試每以埋身二邊(每邊15mins~其實佢會自己離囗),之後再泵清二邊15mins,BB會把泵清既奶飲埋,佢仲杻食就加粉⋯⋯唔知我現既做法是否正確?

男爵府

看來你都已經做到盡的了喎。我未成功埋身前,我都係三個鐘共得三安奶左右,同你一樣的。我覺得奶量多少應全日計。如果全日有約至少八百毫升也就算正常。我直覺覺得你個仔未必係唔夠食而喊。埋身位的奶量一定多過你泵出來好多的。不如你搵日全日埋身餵,唔好泵,佢食得多密你都照埋食。密集式咁食,應該好快上奶。你唔駛驚佢餓親,大自然好神奇,乳腺每刻都在造奶的。我就係咁堅持左兩日,係好煩好攰,但真係堅上奶,我後來三個鐘可以泵到五至六安奶的了。另外,放鬆心情好緊要,有豁出去的態度奉陪到底。

男爵府

另外,你試下用手擠奶呀,比用泵泵多不少的。我用開spectra m1, 我覺得個泵好好用,也算泵得好清,但一用手俾少少時間去擠,就發現奶係較想像中多不少的。

別墅

引用:回覆+spiderjoey+的帖子看來你都已經做到盡

原帖由 galaxyjen 於 14-04-28 發表

看來你都已經做到盡的了喎。我未成功埋身前,我都係三個鐘共得三安奶左右,同你一 ...
好多謝你既意見!我會繼續努力的!

複式洋房

無埋身幾個月,六個月大BB有可能再埋身嗎?
其實已經試左幾次,但不成功

別墅

引用:Quote:原帖由+galaxyjen+於+14-04-25+發表

原帖由 spiderjoey 於 14-04-25 發表
好想請教你成功埋身既經驗,我囝囝今日個半月大了,我依舊間中埋身同三小時泵一次,但奶量依然很少,一次泵 ...
同你一樣,泵極都得100ml,要補奶粉。過左1個月,現在先泵密得有人嗎?

別墅

引用:Quote:原帖由+spiderjoey+於+14-04-25+發表

原帖由 Balmain1234 於 14-04-29 發表
同你一樣,泵極都得100ml,要補奶粉。過左1個月,現在先泵密得有人嗎?
泵密D一定有幫助,我現在都係俾BB啜多D~

別墅

我開完刀之後因為要食藥,所以無埋身,泵左出來都倒左。之後三個星期後停左藥可以餵母乳,但囡囡都唔係好肯埋身食。

有次佢餓d我比佢埋身啜,自從個次之後就開始肯埋身啦!而家仲鍾意埋身多過樽!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊