母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 BIWOOBI 的帖子

我呀!!!! 我阿B啱啱個半月大,都係呢個星期先成功埋身餵。阿B初出世時埋身,佢太細唔太識食,又或者食到訓著覺,見佢咁辛苦,也就決定泵出來用樽餵。由全泵變做埋身,真係好好,慳時間和功夫。之前又要泵,泵完又要餵,又要花時間洗樽和泵,真係夾夾埋埋都要成個鐘。宜家埋身,真係十五分鐘內乜都搞掂,輕鬆好多同多左時間休息。

你阿B幾大呀? 你試下搵日朝早,你谷到好多奶,再加上阿B又肚餓,佢一埋身就會勁吸。我就係係毫無計劃下成功左。個朝佢訓醒扭食,我的雪奶又清哂倉,泵又未洗,焗住埋身餵,點知就咁得左。個朝早得左,我就keep住全日埋身餵,越來越順。即使你唔能一次過成功,都唔好咁易放棄呀。等阿B大少少,又再試。阿B肚餓要食嘢係本能,只要你肯堅持,一定會成功的。加油呀!!!

男爵府

回覆 spiderjoey 的帖子

看來你仲未夠奶。你有冇勁飲水,多食飯和食上奶食物,如魚湯,黑豆水? 你半夜有無起身泵奶?

男爵府

其實,我係成功全埋身前,我都試過數次失敗。我覺得要轉mode, 事前係要有些部署。例如你可能要儲定些雪奶,以備行新mode時唔夠食可以頂上,增加成功的機會, 也減輕你的心理壓力。你有雪奶作後備,同時用盡方法上奶,揀個合適時間去開始如早上訓醒肚餓,也有心理準備同佢鬥磨,盡量maximise所有條件,你應該好快成功的。你宜家離成功只係一步之遙,俾心機呀!!!

男爵府

看來你都已經做到盡的了喎。我未成功埋身前,我都係三個鐘共得三安奶左右,同你一樣的。我覺得奶量多少應全日計。如果全日有約至少八百毫升也就算正常。我直覺覺得你個仔未必係唔夠食而喊。埋身位的奶量一定多過你泵出來好多的。不如你搵日全日埋身餵,唔好泵,佢食得多密你都照埋食。密集式咁食,應該好快上奶。你唔駛驚佢餓親,大自然好神奇,乳腺每刻都在造奶的。我就係咁堅持左兩日,係好煩好攰,但真係堅上奶,我後來三個鐘可以泵到五至六安奶的了。另外,放鬆心情好緊要,有豁出去的態度奉陪到底。

男爵府

另外,你試下用手擠奶呀,比用泵泵多不少的。我用開spectra m1, 我覺得個泵好好用,也算泵得好清,但一用手俾少少時間去擠,就發現奶係較想像中多不少的。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊