在職全職

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

緊係鐵粉碗啦~~
起碼可以多啲時間陪bb~~

公爵府

depends if you want career more or family more la

公爵府

引用:依家份工上司好,教到我點做野,又比機會我

原帖由 Queen_Cythia 於 14-04-22 發表
依家份工上司好,教到我點做野,又比機會我上位(公司培訓+進修,極可能在2-3年內上管理層)。只係工作時間超 ...
sounds like you are an Auditor.

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

公爵府

回覆:Queen_Cythia 的帖子

有返工,冇放工,比我一早已經resigned.

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

子爵府

好難想像日日做到夜晚11-12點先可以返到屋企既工.. 即使係冇B, 呢D工都應該quit.. 太辛苦了...

E家你份工, 平日完全冇時間陪到BB, 俗D講句.. BB可能真係"阿媽都唔認得"..

梗係做鐵飯碗啦..

子爵府

未有小朋友一定係工作機會.

有左小朋友一定係鐵飯碗。 親子時間好重要. 比你做到高層咁有點? 有錢都買唔返時間. 追唔返.!!!
童年得一個.

rachel_ching  X2  發表於 14-4-29 01:09

水晶宮

引用:有返工,冇放工,比我一早已經resigned.

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 14-04-24 發表
有返工,冇放工,比我一早已經resigned.
我以前那份工就是有番工,無收工

大宅

我是公務員,其實公務員都要OT的,只是看你是那個職位那個職系。我自己都有OT的,但只可以公務員始終有佢的文化,OT極都有個譜,放假不用收EMAIL(很高級的是要的)及盡量除非真係會死人無人會CALL你。

老實說,我都喜歡有野學有挑戰的工作,你說人工,我的人工比同期大學畢業或同年資的,真是比上不足比下有餘,但是我覺得我真係無後悔選呢條路,特別是有小朋友之後,因為你會發現原來好多人7:30同屋企人坐底食飯係好難的,每晚同小朋友有精神有時間說故事是很難得的,但公務員工作的穩定帶俾我多了時間休息,多時間陪小朋友,工餘做自己想做的事,這才是生活。不論升不升職,只要望住自己人工跳PT,你可以大約PLAN到可以點用你的錢。

另外,我未入政府之前覺得政府工好悶,但入左去才發現其實有好多野係出面不會學到同試到的,所以你說有沒有野學,真是見仁見志。

洋房

rosebb 發表於 14-4-25 00:05
我是公務員,其實公務員都要OT的,只是看你是那個職位那個職系。我自己都有OT的,但只可以公務員始終有佢的 ...
謝謝你的分享。我也是因為這些好處而選擇投考 (相信不少人也是這樣)。其實已經跟上面提出要走。他們挽留我,覺得喺career黎講唔系好既選擇(他們按我的認識,覺得我依家考得的職位成功感唔大,挑戰性唔高,制度唔會變或者完全被取締。。。雖然我個新職位屬於督導級), 覺得我走系因為時間同平衡生活問題。教左我一d 平衡既方法,等我可以早d 放工。不過,我好清楚除了時間以外,政府工的優勢同節奏系私人市場無可能比到。即使比到,都可能系夕陽崗位,隨時玩完。政府的job security實在吸引

大宅

一定轉,其實過去1年你已經miss 咗好多

rachel_ching  X2  發表於 14-4-29 01:12

男爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 14-4-24 10:16
sounds like you are an Auditor.
我本身係senior auditor,放完產假即辭職,值得ge

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:rosebb 發表於 14-4-25 00:05 我是公

原帖由 Queen_Cythia 於 14-04-28 發表
謝謝你的分享。我也是因為這些好處而選擇投考 (相信不少人也是這樣)。其實已經跟上面提出要走。他們挽留 ...

我三年前正正經歷你同一困局。等我又分享下,睇下幫唔幫到你。

當時小朋友一歲,做梗一份自己dream job,工作具挑戰,公司名係人聽到都覺得有型,但當然工作量好金,隔朝就開八點call,一日三五個會閒閒地。雖然自己handle到六點半前走,但做到五勞七傷,成日要睇頸椎,手又麻痹,只因要長期磨打手先可以630收工。

喺遇然機會,有人引薦我見份鐵飯碗工,本住咁多年無見過工就去玩下嘅心情,我竟然過晒五關六障得offer,嗰時可能份Dream Job入咗死胡同,有點心灰,我竟然無細想下resign咗去咗鐵碗度。。。

點知做開高挑戰同高度自主嘅工嘅我轉唔到型,政府工太黑板同要求文字記錄,我當時後悔到極點,頂咗四個月,決定跳番出私人公司(當然唔再係dream job但個pay 俾到)。

係咪以為故事完結?唔係,當我做咗私人公司一年,我就發覺離開政府工係賴咗嘢。。。。隨著小朋友越大,開始入學,你就越感受到工作穩定同假期多嘅重要性,我會開始唸而家我喺私人市場仲揾到,但到五十歲呢?公司如果四五十歲一腳伸開我,原來我嘅market value 可能即時變零喎,但我有小朋友,而家讀書隨時要錢(直資等),我玩唔起經濟有大變動,又或者倒轉講,經濟穩定對我成個family planning 變得異常重要,就算老公突然失業,我做政府工都可以養得起佢做full time dad(我身邊真係有男仕之前喺獅子行一球球幫客買嘢,四五十歲一夜失業後原來無出路,因為大行唔要人,細行請你唔起。。)。

而且我成日要參與學校活動,今年未去過旅行,只係學校活動半日半日咁搣我都用咗十日假,政府工廿幾日假一年同私人公司一般唔過廿日,嗰十日差別你遲D就會treasure,仲未計小朋友大咗要請考試假呢?唸唸下就知假期對媽媽嚟講係幾咁重要。

我後悔當年放棄dream job,但更後悔自己入咗政府工唔去調節返工心態,白白就錯過咗一個對成個家庭環境有利嘅工。。。樓主你要唸清楚,生咗小朋友,究竟係咪仲要衝。。。你而家份工莫講話有小朋友,就算單身都做唔過。。。日日十一二點,你唔唸細路都唸下個老公丫。

如果你真係入政府,我俾你嘅advcie係要調節心態,唔好比較以前點衝點自由(政府工相對低好多,我成日話我當時係由國際學校直倒退入番卜卜齋),難頂時就望下個升point表,仲另計每年加薪,同埋年假表,我唸半年一年一定適應到,唔好好似我咁衝動。。。

第一次打咁長篇上BK,因為我真係想你三思,唔好白白錯失一個有利小朋友同家庭發展的機會

Queen_Cythia  good sharing  發表於 14-4-30 12:59
snownik  gd sharing  發表於 14-4-29 08:27
snownik  gd sharing  發表於 14-4-29 08:27
rachel_ching  Thx  發表於 14-4-29 01:09
floofy  Good sharing!  發表於 14-4-28 21:20

禁止訪問

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大宅

子女成長最重要,工作再有成功感都比不上孩子一句,媽媽,我好鍾意妳!

你返工付出與收入成正比,親子關係也是,你付出得多,收入才多的!

希望你轉入政府後,家人關係更親密呀!

Queen_Cythia  空間, 甚至犧牲了小朋友, 那便是本末倒置  發表於 14-4-30 12:58

水晶宮

畀面勳章

引用:子女成長最重要,工作再有成功感都比不上孩

原帖由 setyawan 於 14-04-29 發表
子女成長最重要,工作再有成功感都比不上孩子一句,媽媽,我好鍾意妳!

你返工付出與收入成正比,親子關係 ...

大宅

回覆:極佳工作機會VS鐵飯碗

錢同小朋友既成長,我不會猶豫揀後者!到你升到管理層,小朋友開始同你關係疏離,想回頭也更難了!

水晶宮

引用:錢同小朋友既成長,我不會猶豫揀後者!到你

原帖由 yannietimb 於 14-04-29 發表
錢同小朋友既成長,我不會猶豫揀後者!到你升到管理層,小朋友開始同你關係疏離,想回頭也更難了!

...
agree..thats true

大宅

很同意上面JM說,調節心態,老實說,就算是督導級,所有的實權其實不大,同埋點係固有的程序,而彈性處理問題,其實是有技考同挑戰性。工作永遠是正作,人生不只是錢同工作,活在當下同為小朋友的付出只值得的。

侯爵府

回覆:極佳工作機會VS鐵飯碗

政府工既好係:假多、子女有事(小至係學校嘔)都可以即時請假、請大假唔會有說話聽、大部份都準時收工、即使OT,補錢補時制度明確、有上司玩野、一定時間可以申請調、唔使對一世、收工後、大多數可以唔需要再係家中處理公務、而且政府供强積金%比私人工多三倍、退休係一定有筆錢、而最重要係、只要你唔犯咩極大錯或刑事罪(ICAC,殺人放火類別),你hea爆都可以做到60歲、對家庭既安稳性是好重要。

小朋友好需要父母、母親角色更重要、每日晚餐一起談笑、同佢地學習、係好重要既時間!

水晶宮

鐵飯碗。.u need to spend more time with your kid..

首頁

尾頁

跳至