在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

依家份工上司好,教到我點做野,又比機會我上位(公司培訓+進修,極可能在2-3年內上管理層)。只係工作時間超長,平均每日12至15個鐘,每晚11-12點翻倒屋企,星期六日放假,但因為超累,連同阿B玩都累到訓左係地......。不過因為工作極具挑戰性、滿足感強,能夠達到個人成長,有助將來事業發展,所以一直忍住。本來一直這樣做下去,打算辛苦d為BB日後爭取多一點生活保障。可是最近得到一個鐵飯碗職位(很多年前申請),起薪點同依家分工一樣(之後跳Point),工作時間及性質相對穩定,表面上開鐵飯碗工作性質平淡一點。

大家覺得點?

P.S. BB差不多1歲,無請工人,平日比老人家照顧

大宅

回覆:極佳工作機會VS鐵飯碗

你有無諗過每日咁夜放工,只做假日媽媽,對bb既成長同親子關係有咩負面影響?

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

轉!
唔使諗!
花花真美好!

洋房

回覆 clemencebaby 的帖子

係. 之前無得揀,唔做屋企就無錢,轉工又唔擔保有好一點的工作時間。既然有機會,只可以繼續搏。最怕係當自己成功了,卻敗了小朋友的成長。依家有得揀,所以考慮離開。希望鐵飯碗的工作及時間是真的穩定。

伯爵府

引用:回覆+clemencebaby+的帖子係.+之前無得揀,

原帖由 Queen_Cythia 於 14-04-22 發表
回覆 clemencebaby 的帖子

係. 之前無得揀,唔做屋企就無錢,轉工又唔擔保有好一點的工作時間。既然有機會 ...
難得你enjoy做管理階層,襯有機會當然上。而我性格不愛做管理,曾經有經會但我都覺醒太大壓力頂唔順拒絕了。加油!

洋房

heily123 發表於 14-4-22 21:51
難得你enjoy做管理階層,襯有機會當然上。而我性格不愛做管理,曾經有經會但我都覺醒太大壓力頂唔順拒絕了 ...
開始feel 到個種壓力湧緊埋身

子爵府

借問下, 邊行可以2年內俾你上到管理層咁好?

rachel_ching  X2  發表於 14-4-23 11:16

伯爵府

好媽媽勳章

要做比較,先要知道多一點「鐵飯碗」有幾好,工作內容,工時,晉升機會之類。而家呢份,係真係份工需要咁長時間,定係你個人問題,任何工作都放不下,所以自我OT?如果你係一個自我OT人,其實,份份工,最終,都會比你搞到double左。我就正正係自我OT人,壓力來自自己,並非別人或老闆,我好知道,轉去邊,最終都會比我搞到「好有挑戰性」,後來,我催眠自己,人工justify,就算。然後,繼續自我虐待。

洋房

jlam 發表於 14-4-22 23:27
要做比較,先要知道多一點「鐵飯碗」有幾好,工作內容,工時,晉升機會之類。而家呢份,係真係份工需要咁長 ...
唔喺自我ot,喺整個部門既工作範圍喺兩三年內以幾何級數增加, headcount無多到, 同事又成日走,請完人又教過, 所以我既要做部門既新野+舊野+教人做新舊野。。。

男爵府

引用:轉!唔使諗!

原帖由 caca8j 於 14-04-22 發表
轉!
唔使諗!
Agree !

男爵府

引用:依家份工上司好,教到我點做野,又比機會我

原帖由 Queen_Cythia 於 14-04-22 發表
依家份工上司好,教到我點做野,又比機會我上位(公司培訓+進修,極可能在2-3年內上管理層)。只係工作時間超 ...
我也是在職媽媽,工作壓力大,成日發夢都在返工。我認為你要認真考慮新工係咪一定stable, 而現在呢份工係咪真係咁好。我覺得一日要做超過12個鐘,已經不是好工。仲有,而家上司說兩年後有機會升你,但難說兩年後他是否仍健在或者你身體到時係咪仲頂得住。

rachel_ching  Agree  發表於 14-4-23 11:17
bosch  exactly  發表於 14-4-23 09:36

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你返12-15個鐘, 你既時薪係幾錢?

老闆話幾年後有機會升上管理層...佢講o者, 你間公司d 人流失率咁勁, 佢見有人肯捱, 梗係會講幾句野去留住你, 係升就而家升, 開空頭支票根本冇意思. 樓上jm 講得o岩, 1日要做多過12個鐘, 已經唔係好工. 你覺得你個上司好, 肯俾機會你上位, 但我覺得佢/你公司唔係咁掂, 工作範圍多左但headcount 不變, 同搵你苯有咩分別? 員工流失率高, 係咪反映左管理層既管治能力呢?? 當然呢個係觀點與角度既問題, 人地走係人地既事, 你enjoy 學多d 野都係好事.

鐵飯碗都可以做到好夜, 俾d 老seafood 捽到你暈, 工作量都可以比舊制同事多好多, 所以真係要睇下你果份係咪工囉...

我覺得轉工會好d. 你繼續做只係對你自己好, 你轉工對一家三口都好. 小朋友第日返左學, 有學校活動或考試前夕, 你返政府工的話, 請假唔會太難.

rachel_ching  X2………  發表於 14-4-23 11:18

男爵府

鐵飯碗

男爵府

鐵飯碗。

媽媽係家庭的角色好重要,多數是由媽媽媽(母性)去負責BB情感上的發展,而爸爸就負責體力。

如果你依家份工令你長時間不在家,又或者假日在家時,累到魂不附體,咁小朋友心靈上就得不到媽媽先給予到的慰藉。(你都無精神同心機去給予!) 會好無安全感,第時大個左可能會做出一D強烈而錯誤的行動,去取得佢想要的安全感! 到時你想教都好難教返好!

大宅

回覆 Queen_Cythia 的帖子

有無考慮第三個選擇 --> 轉過第二份工~~

講你而家呢份, 莫講有小朋友, 就算未生, 我都接受唔到每日返10幾小時, 而且工作量多又唔請人, 你公司都唔見得體恤員工同面對現實, 話2-3年升管理層啫, 真係升佐先講啦, 仲要咁樣捱兩三年喎, 身心都頂唔順, 到時佢唔升你, 你又無得追返佢. 如果有小朋友, 更加唔做啦, 都無時間精禮倍佢教佢, 第時返佐學有親子功課, 活動, 仲有無時間精力同佢做呢??

係我0既話, 我可能會轉佐份"鐵飯碗"先, 一係就盡快轉第二份工~~

男爵府

每日返咁長時間,就算冇小朋友,過多一兩年,自己身體都頂唔順呀!我都由full time 轉左part time,同bb相處時間多左,大家都開心左好多。bb成長,有時錯過左就錯過左,多多錢都補唔番。

水晶宮

引用:每日返咁長時間,就算冇小朋友,過多一兩年

原帖由 ccw1830 於 14-04-23 發表
每日返咁長時間,就算冇小朋友,過多一兩年,自己身體都頂唔順呀!我都由full time 轉左part time,同bb相 ...
Agree

翡翠宮

政府工

伯爵府

回覆 Queen_Cythia 的帖子

一聽見工時咁長, 咁夜收工, 就要轉啦, 你平日冇時間照顧bb喎!

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

梗係iron bowl la, 唔要太浪費夠.

首頁

尾頁

跳至