在職全職

跳至

首頁

尾頁

洋房

依家份工上司好,教到我點做野,又比機會我上位(公司培訓+進修,極可能在2-3年內上管理層)。只係工作時間超長,平均每日12至15個鐘,每晚11-12點翻倒屋企,星期六日放假,但因為超累,連同阿B玩都累到訓左係地......。不過因為工作極具挑戰性、滿足感強,能夠達到個人成長,有助將來事業發展,所以一直忍住。本來一直這樣做下去,打算辛苦d為BB日後爭取多一點生活保障。可是最近得到一個鐵飯碗職位(很多年前申請),起薪點同依家分工一樣(之後跳Point),工作時間及性質相對穩定,表面上開鐵飯碗工作性質平淡一點。

大家覺得點?

P.S. BB差不多1歲,無請工人,平日比老人家照顧

洋房

回覆 clemencebaby 的帖子

係. 之前無得揀,唔做屋企就無錢,轉工又唔擔保有好一點的工作時間。既然有機會,只可以繼續搏。最怕係當自己成功了,卻敗了小朋友的成長。依家有得揀,所以考慮離開。希望鐵飯碗的工作及時間是真的穩定。

洋房

heily123 發表於 14-4-22 21:51
難得你enjoy做管理階層,襯有機會當然上。而我性格不愛做管理,曾經有經會但我都覺醒太大壓力頂唔順拒絕了 ...
開始feel 到個種壓力湧緊埋身

洋房

jlam 發表於 14-4-22 23:27
要做比較,先要知道多一點「鐵飯碗」有幾好,工作內容,工時,晉升機會之類。而家呢份,係真係份工需要咁長 ...
唔喺自我ot,喺整個部門既工作範圍喺兩三年內以幾何級數增加, headcount無多到, 同事又成日走,請完人又教過, 所以我既要做部門既新野+舊野+教人做新舊野。。。

洋房

rosebb 發表於 14-4-25 00:05
我是公務員,其實公務員都要OT的,只是看你是那個職位那個職系。我自己都有OT的,但只可以公務員始終有佢的 ...
謝謝你的分享。我也是因為這些好處而選擇投考 (相信不少人也是這樣)。其實已經跟上面提出要走。他們挽留我,覺得喺career黎講唔系好既選擇(他們按我的認識,覺得我依家考得的職位成功感唔大,挑戰性唔高,制度唔會變或者完全被取締。。。雖然我個新職位屬於督導級), 覺得我走系因為時間同平衡生活問題。教左我一d 平衡既方法,等我可以早d 放工。不過,我好清楚除了時間以外,政府工的優勢同節奏系私人市場無可能比到。即使比到,都可能系夕陽崗位,隨時玩完。政府的job security實在吸引

洋房

謝謝各位的分享及意見. 這裡有同路人, 感覺真好.

其實已經決定離開. 一直在理性與感性之間徘徊, 想了不少時間. 有時候自己也迷失了. 自問我係咪真係夠姜唔要鐵飯碗先. 也問過不少懂我的人, .... 畢竟這是影響我同bb以致整個家庭將來的決定

大約半個月前跟上司講左, 他極力挽留. 這些日子, 為了讓我相信可以改善情況, 提供左好多建議, 甚至日日陪我一齊早放工, 一齊放低未做完而又唔死得人既工作, 分析career path (因為他始終覺得我個政府崗位唔夠挑戰性, 有發展的侷限.....), 進修完到了另一個層次看到其他機會...等等. 有這樣的上司, 夫復何求. 無獨有偶, 這兩個星期突然無urgent task係其他部門飄過黎 (平時好多...)

坦白講, 如果個offer 唔係鐵飯碗, 我唔會走, 繼續跟著這位伯樂. 因為今時今日周圍都係甘上下, 有能力, 要搏要上, 先可以換取一個相對安全的山頭. 要捱到65歲退休都仲可以係安全/ 中上層位置而不被淘汰, 這幾年(BB童年階段)平衡前進速度及日後如何重新發力, 都很關鍵. 我亦考慮過如果政府的機會沒有出現, 我要如何調整自己及突破能力界限

我知道政府比到既待遇, 工作時間/ 節奏係私人機構比唔到, 而且政府的崗位不是隨時輕易得到. 過去多次投考, 已經知道好多野都講天時地利人和. 就算依家係私人市場捱得住有位上, 不代表四五十歲個陣捱到. 即使穩到政府工, 都唔會係依家呢個offer. 前面幾位媽媽講得好有道理

雖然我唔捨得這位伯樂, 共事了差不多十年的同伴, 一路建立的部門及漸漸明朗的Career..., 但我相信人生總有取捨. 既然我從小追求的是家庭, 無理由因為現在的引誘而背棄一路而來所追求的東西.

這幾天假期, 跟BB相處好開心, 玩了幾日, 我們親密了不少. 雖然我仍覺得自己在媽媽的角色上有很多學習的空間, 但能夠直接與BB溝通, 建立互信, 是最基本的. 昨晚雷電交加, BB睡不著, 都伸手找的是我(他仍未懂得叫媽媽), 不是爸爸

Jan2010  替你和 bb 開心~~  發表於 14-5-5 15:33
Jan2010    發表於 14-5-5 15:32

洋房

回覆 shadowrainbow 的帖子

公司好多人流失, 不過我公司turn over rate 喺好高。三五年已經好多, 十年已經算喺老師傅, 做到二三十年真喺當你活化石。有人翻一兩日已經頂唔順, 因為d 野對唔少人黎講難學,人手又少,好難得有人抽到時間教你,或重複教。又急住完成。真喺木人行

首頁

尾頁

跳至