夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

我和c6準備下年或後年結婚,最近都開始睇樓。初步傾過,如果甘好彩睇得岩,首期應該大部份係未來99出,小部份c6,極少部分係我。之後就應該係c6供,我俾水電煤,然後每月俾返d99當還錢及家用。
但問題係,首期大部份未來99出,我地又未正式結婚,但之後我們又會一起供層樓,甘寫邊個名好啊?
(未來99好好,未有提過呢個問題,只叫我們睇岩就告訴她。這只是我和c6私底下討論。)
各位jm有無遇過呢個問題啊?

大宅

寫3個人名

男爵府

畀面勳章

回覆:買樓,寫邊個名呢?

三個名!!

珍珠宮

寫3個人嘅名囉, 大家都有付出

子爵府

老公名,你都話首期好大部分99出,又話老公供,你比水電煤,比我連個少少首期都唔出,寫佢名佢供 自己儲黎再自己置業

picture  Yes 老公搞掂所有,寫一個名。  發表於 14-4-25 22:53
ada_fung  Agree  發表於 14-4-23 13:47
fifiger  Agree  發表於 14-4-22 23:39
cindyleung0728  X2  發表於 14-4-22 22:36

大宅

唉, 其實我好唔明點解會有呢個問題既出現? 為咩? 兩公婆結左婚基本上對方既野有一半係自己既, 除非預計一日離婚喇, 坦白講 如果plan定結左婚遲d 離婚, 你就keep好晒d 單, 比左幾多首期, 比左幾多係供樓的, 仲要叫你老公簽收番比你指明果d 係當每月供樓, 唔係當每月租佢地方住,

domotocarol  同意,預左離婚先會咁緊張要名,其實大家結婚都預了一生一世,唔洗咁計較  發表於 14-4-25 13:41

別墅

好理性去分析,我們都有傾過如果再置業,會有雙倍印花稅的問題,所以都有考慮過只落c6名。但感性上,作為一個女人,又覺得落埋自己名,係一份肯定和安全感,好矛盾!
(我絕無意思謀未來99d錢。)

大宅

結左婚佢有咩事所有野都係你 仲要咩安全感?? 奇怪

男爵府

如果報稅用利息扣稅款,落一個人名係最抵,所以我同C6第一層樓係2人名,換屋時只有落我名

公爵府

我C6結婚前層樓係佢同99名,結婚後就轉咗我和C6名,我係一毫子都冇攞出來的。但我哋都要還首期錢俾99(首期是99借,佢要求要還,e家都還清)

珍珠宮

如果你覺得冇安全感可以和C6注冊先,層樓大部分奶奶比最好寫C6名

複式洋房

回覆:Vinccy 的帖子

你唔好出錢吧,層樓當然係老公同99名啦,有錢再買用你名囉。
雖然結婚姐,人哋出錢,人哋既事,唔好加自己名,99自願俾你係另一回事。
唔好貪,唔係大把嘢你聽。

大宅

將來會同c6一齊供,緊係落你同c6個名,而你99係心甘情願拎錢比c6做手期,婚后叫c6繼續比家用99,當還首期錢。

雖然兩公婆結婚后不分彼此,但女人都要保障自己,除左要有私己錢,就係聯名物業,何況層樓你都有份供,唔落自己名,無咩保障。

我結婚前c6買樓,都寫埋我名,佢負責供同埋比半成首期,攤30年來供,99無幫過手。男人如果認定你係佢終身伴侶,是不會計較加唔加你名在物業上。

Dearkk  X2
樓主果個係男友咋
而家首期閒閒地都成一百萬,99俾晒真係唔好意思落名囉  發表於 14-4-23 16:09
Lovelovebear  重點係你老公自己出晒, 99 無幫過手, 唔涉及第三者, 無欠其他人, 點同呢  發表於 14-4-23 07:23

珊瑚宮

畀面勳章

引用:老公名,你都話首期好大部分99出,又話老公

原帖由 mimi26 於 14-04-22 發表
老公名,你都話首期好大部分99出,又話老公供,你比水電煤,比我連個少少首期都唔出,寫佢名佢供 自己儲黎 ...

男爵府

唔落名。因為嫁得比佢預會一世,我老公層樓都無落我名,但我有份供,而家大家努力再賺錢買多間第時退休可收租屋,如果落左我名,第時第二間無按到咁多,最多只有五成。當然如果唔好彩離左婚,就算無自己名,只要證名到每月有比錢供樓,如有入錢落供樓account既statement 一樣可分返的。

子爵府

我同妳曾經都係相同情況,因為未結婚所以係99同c6名,c6話等結左婚會改番我同佢名,不過結完婚有啲手緊就冇理到,到到生左bb之後先去律師樓轉名,c6話當係生仔禮物喎!

水晶宮

引用:我C6結婚前層樓係佢同99名,結婚後就轉咗我

原帖由 Miulo 於 14-04-22 發表
我C6結婚前層樓係佢同99名,結婚後就轉咗我和C6名,我係一毫子都冇攞出來的。但我哋都要還首期錢俾99(首期 ...
我覺得呢個做法ok,女人始終需要安全感,愛情不能保證長久。

水晶宮

引用:將來會同c6一齊供,緊係落你同c6個名,而你

原帖由 blythe0824 於 14-04-22 發表
將來會同c6一齊供,緊係落你同c6個名,而你99係心甘情願拎錢比c6做手期,婚后叫c6繼續比家用99,當還首期錢 ...
不能同意更多!尤其是將來生小朋友,更要考慮周詳,愛情不能當飯吃。

男爵府

回覆:paopaofish831 的帖子

講得啱

大宅

如果係睇個男人將來有機會同自己離婚同埋會離婚時會不合理分配 不嫁也吧, 99比冇話心唔心甘情願 只怪自己個仔未有本事自己攪惦 要個媽幫手

andyman  :lol:lol譾得岩  發表於 14-4-22 23:30

首頁

尾頁

跳至