母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

而家阿仔20個月,仲餵緊人奶,不過今日確定又有咗B,係咪一定要停餵呀?我唔想停住呀……thx!

大宅

引用:而家阿仔20個月,仲餵緊人奶,不過今日確定又

原帖由 lammaangel 於 14-04-22 發表
而家阿仔20個月,仲餵緊人奶,不過今日確定又有咗B,係咪一定要停餵呀?我唔想停住呀……thx!

...
我係有左先慢慢停,嗰時大既都差唔多2歲。佢飲飲下話冇奶奶,所以我知唔夠(點解知唔夠?因為我本身係夠奶之人!)之後慢慢介。到第二個奶又會自然上

大宅

回覆:有咗第二胎,一定要停餵人奶嗎

想問下你初頭個幾次來經每個月準唔準時?
我第一次來係仔仔15個月個時來左2~3日,跟住第二個月來得正常都有4~5日,但第三個月又唔同日期仲要遲成兩個星期,今個月到而家都未來!

大宅

回覆:曚查查 的帖子

大概幾時開始收奶架,我剛5w,昨天開始阿女好似食吾飽,啜左2粒中玩到我謝,最後死死氣補奶佢飲。

雖然阿女15m但我知佢未ready, 如果冇痛冇啡,吾知可以頂到幾耐

大宅

回覆:mikibo 的帖子

我6m開始來,頭2~3cycle都未定,過多排就穩定有返個譜架啦

大宅

絕對可以繼續餵的,懷第二胎期間有一段日子D奶會少左(好些人第12-15wk會最少,得番幾滴),有點變味(因為荷爾蒙分泌唔同左),但可以繼續餵(如果BB不會因為奶流量少左而唔耐煩,肯繼續食)。

第二胎出世後就兩個一齊餵,好温馨的。外國而家好流行,你GOOGLE一下"breastfeeding in tandem" (如果唔想睇太多英文資料,都可以GOOGLE 圖片望下幾多人咁做,好好好開心架!!!)

我看過很多很專業的外國網站(有些專門講母乳餵哺的),都話"nursing during pregnancy" 以及"breastfeeding in tandem"對懷孕沒有問題。例如:

http://www.breastfeedingbasics.c ... -and-tandem-nursing

http://www.babycenter.com/404_is ... g-pregnancy_8935.bc

(重要註明: 不過中國傳統話唔好,會"危及"個胎WOR,但現代醫學己證明無關。當然,過去歷史總有一些人第二胎流左產而又賴係因為繼續餵人奶,但其實繼續不繼續餵奶,以正常機會率看都總會有部份人流產的。)

男爵府

我剛有左細b,都仲餵緊大女,依家已經餵左31個月,我妹有左第3胎快6個月,仲餵緊個女,不過我妹都話少左好多奶,有時係啜幾啖就唔要嘞,我諗應該係心引,我個女就瞓覺前同瞓醒就一定要啜,我覺得我仲有奶奶比佢啜,但遲d細b再大,可能都無咩奶再比佢啜嘞...

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:有咗第二胎,一定要停餵人奶嗎?

無問題!我響大女兩歲半果陣有左細女,keep 住有餵!midwife話如果餵既時候無痛、流啡/紅就可以繼續!細女5個月大喇,好健康

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

翡翠宮

畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:有咗第二胎,一定要停餵人奶嗎?

補充我餵大女餵到細女臨出世兩個月,自然離乳

任何地方同樣的你,
有人把你抬得很高,
有人把你眨得很低,
有價值的東西,
只有在懂價值的人面前才有價值!
不要管別人怎麼看,
關鍵是自己怎樣看自己~

男爵府

引用:絕對可以繼續餵的,懷第二胎期間有一段日子

原帖由 firsttimemom 於 14-04-23 發表
絕對可以繼續餵的,懷第二胎期間有一段日子D奶會少左(好些人第12-15wk會最少,得番幾滴),有點變味(因為荷 ...
多謝你嘅資訊
陀 B 會有一段時間少咗奶,
即係如果唔放棄繼續有埋身,
奶量會就回復水平嗎?

大宅

大仔1歲,細b 12wk, 努力繼續餵緊,但長輩話我面色好差,大仔半夜仲要起身啜啜,休息唔夠,好怕影響細b。

有經驗媽媽可否分享下,有冇食d咩補充營養?細b出世健康會差d嗎?

大宅

引用:我剛有左細b,都仲餵緊大女,依家已經餵左3

原帖由 szesze821 於 14-04-23 發表
我剛有左細b,都仲餵緊大女,依家已經餵左31個月,我妹有左第3胎快6個月,仲餵緊個女,不過我妹都話少左好 ...
我都覺得係癮嚟嘅,其實我都冇乜奶俾個仔,但佢成日話要奶奶,我有咗16w。

大宅

咁就好喇……多謝哂咁多位媽媽呀!我會繼續餵阿仔架!thx..

大宅

firsttimemom 發表於 14-4-23 13:57
絕對可以繼續餵的,懷第二胎期間有一段日子D奶會少左(好些人第12-15wk會最少,得番幾滴),有點變味(因為荷 ...
好多謝你的 sharing,令我放心了一點。你自己都係陀住 bb 餵人奶嗎? 細 b 出世健康如何? 你的身體又如何? 我同家人都擔心,因為想繼續餵大b 而影響細 b,甚至自己健康 ...
大 b 只係剛滿一歲,仲好鍾意好鍾意食媽媽奶,原本一直打算自然離乳的,剛剛在公司泵奶,少咗好多好多,而家睇怕做唔到了

大宅

KLDC 發表於 14-4-23 18:23
多謝你嘅資訊
陀 B 會有一段時間少咗奶,
即係如果唔放棄繼續有埋身,
我都好想知呀 !! 係咪過咗o個段時間就無事架喇???

大宅

回覆 viffy 的帖子

對不起,我自己沒有這個經驗。只是為了母乳餵哺查過很多書籍和網上資料(包括許多媽媽分享),實在很慚愧。

容我再根據讀過的資料說三道四: 哺乳類動物(包括人類)在懷孕/哺乳時的營養會優先供給胎兒/嬰兒,甚至會在媽媽體上動用儲備去供給胎兒/嬰兒。(所以就算在非洲中度營養不良的媽媽,母乳的營養和在歐洲發達國家的媽媽相若)。而你作為一個健康成年人,身體上已有很多營養儲備。所以說,如果你沒有吸收足夠的額外營養,影響的是你本人的健康,當然這也是很重要的。另一個邊懷孕邊哺乳的問題是個媽媽會太累,這可能會間接影響自己/胎兒的健康。

另外資料說懷孕第二期開始母乳會逐變轉變為初乳,所以量會減少和味道會變。有些大B會因此而自動斷奶; 另一些B如果不"嫌棄"的話咪繼續食lor。除非你的大B會因為沒有母乳而唔夠營養,否則就順其自然毋須擔心毋須勉強啦。

大宅

引用:絕對可以繼續餵的,懷第二胎期間有一段日子

原帖由 firsttimemom 於 14-04-23 發表
咁如果繼續餵,係咪一定要埋身?泵出來得嗎?會影響子宮收縮嗎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊