網購天地

跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:pw_113 的帖子

正如anytime都有人問去旅遊要咩證件一樣~
問人,簡化咗嘛

大宅

引用:我知咁講有啲harsh,但我真係咁諗但,其實

原帖由 pw_113 於 14-04-23 發表
我知咁講有啲harsh,但我真係咁諗但,其實點解咁多人上來問人點淘寶?點集運?上網search下有齊晒,自己用 ...
我明喎,樓主嘅意思係有人完全唔去試下揾下點淘,就要人教。而唔係揾下d淘寶教學,遇到問題再上嚟問。
等如有人會開post: 有冇淘過xxx
有冇xxx推介
但就唔會打xxx去search,再睇下寶貝描述,睇下comments,比較下決定買咩。

大宅

回覆:點解成日有人問點淘寶?可能會插我

如果話有時d人無時間上網問咪快d,咁都冇時間上網,又點淘寶呢?!

ava_va  一針見血  發表於 14-4-23 20:01

公爵府

lcip 發表於 14-4-23 17:42
我明喎,樓主嘅意思係有人完全唔去試下揾下點淘,就要人教。而唔係揾下d淘寶教學,遇到問題再上嚟問。
等如 ...
兩睇 , 上黎問都唔去搵教學 , 上黎問淘寶貨都唔信評價 , 即係大家覺得 BK JM 比較靠得住

男爵府

2024年龍年勳章

回覆:MiuMiuLi 的帖子

我係自己睇教學,唔明先問,不過,對於新手,啲教學真係唔多易明,我最初知咩叫國際轉運同集運,係唔知比錢嗰part,啲錢原來會hold 住喺支付寶!
另外,我買嘢有睇評論但又會問BK咩款好,我覺得評論有啲都假,所以會問埋BK先,雖然都中伏過,但都好過comments

大宅

衣度論壇來,唔黎問黎做乜,唔鐘意咪唔好答

水晶宮

hashtag影視迷勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

引用:如果你咁講全部人發問任何野都係唔應該!例

原帖由 mott 於 14-04-23 發表
如果你咁講全部人發問任何野都係唔應該!例如問路,上網search 就得啦!!!

有時d人無時間上網問咪快d, ...
同意!吾明點解吾問得!

如在自由嗰邊,可能係hit post

子爵府

畀面勳章

回覆:點解成日有人問點淘寶?可能會插我

我prefer自己/其他人溫過下書,先上黎問,唔好要人地由頭教到尾,好似飯來張口咁既款,其實等得人地答,自己上網問會仲快同詳細
但有d比較特別/唔常見既問題,我覺得應該要係度問,除左可以幫到自己,仲可以令其他jm識多d

男爵府

引用:我prefer自己/其他人溫過下書,先上黎問,

原帖由 ava_va 於 14-04-23 發表
我prefer自己/其他人溫過下書,先上黎問,唔好要人地由頭教到尾,好似飯來張口咁既款,其實等得人地答,自 ...
我就是你這個意思

大宅

其實可以把教學文章置頂, 那新手就不用開POST再問一樣的問題, 如有問題也可在同一個POST問就可以了.

男爵府

引用:其實可以把教學文章置頂,+那新手就不用開PO

原帖由 carrielam_2000 於 14-04-24 發表
其實可以把教學文章置頂, 那新手就不用開POST再問一樣的問題, 如有問題也可在同一個POST問就可以了. ...
好主意

大宅

要唔要以後問野前都要加句 "我已經google過了, 但都找不到 / 看不明, 可以教 / 答我嗎?"

樓主又點判斷問問題既人問之前冇自己study過呢?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

pw_113 發表於 14-4-23 00:04
我知咁講有啲harsh,但我真係咁諗但,其實點解咁多人上來問人點淘寶?點集運?上網search下有齊晒,自己用 ...

我有少少認同妳,
其實依家資訊咁發達,
只要肯多花啲時間,
多數會搵到答案,
搵唔到嘅, 再問都可以.

但我相信有啲人真係"懶惰" 囉!!

男爵府

日日都有小朋友出生, 故時時有新人囉..
如是簡單..

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實我明樓主講乜, 討論區當然係比人問野, 互相交流
但有心學淘寶/集運既, 都應該花少少時間自己搵下料/爬下舊post
如果話睇完都唔明, 當然可以再問, 但係會係針對唔明白既point去問, 而唔係咁空泛咁「點樣淘寶? 點樣集運?」
以上兩條問題, 淨係bk都大把舊post問過(可以話係月經post), search下舊post都唔洗一分鐘
如果話因為要湊仔/做其他野, 連少少學習時間都抽唔出, 咁不如簡單d, 幫襯代購仲簡單快捷
淘寶既樂趣就係自己慢慢搵, 慢慢格價, 從而買到平靚正野而得來既滿足感吧?
我無意冒犯任何jm的, 希望大家都開開心心交流

複式洋房

引用:我知咁講有啲harsh,但我真係咁諗但,其實

原帖由 pw_113 於 14-04-23 發表
Yes!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+pw_113+於+14-04-23+發表我知

原帖由 LeungBeeB 於 14-04-24 發表
Yes!
所以我唔明JM做咩仲應佢地!

男爵府

引用:其實我明樓主講乜,+討論區當然係比人問野,+

原帖由 瑤瑤~ 於 14-04-24 發表
其實我明樓主講乜, 討論區當然係比人問野, 互相交流
但有心學淘寶/集運既, 都應該花少少時間自己搵下料/爬 ...
只有你明白我,有睇我post的人應該知道我平時係咩人所以真係有唔開心

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

pw_113 發表於 14-4-24 22:26
只有你明白我,有睇我post的人應該知道我平時係咩人所以真係有唔開心

...

樓主唔洗唔開心, 我覺得你只係講得直左D, 但相信你唔係有惡意既
但因為大家互不相識, 齋睇文字有誤會唔出奇既

大宅

回覆:pw_113 的帖子

淘寶集運既資料在網上search真係好齊全,但有時候都會有疑問,有疑問咁當然最好係問啲熟悉既人,咁樣會清楚啲嘛~

好似讀書時,功課或課堂上有咩問題唔明都會識得問同學問老師⋯

首頁

尾頁

跳至