網購天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我知咁講有啲harsh,但我真係咁諗但,其實點解咁多人上來問人點淘寶?點集運?上網search下有齊晒,自己用了一個下午由開淘寶a/c到自學埋集運,人地邊可以三言兩語教你,點解唔自己睇?自己讀書時很多科愛自己鑽研,唔識好大問題先針性某些問題問老師,有些同學咩功夫都唔做就問老師可唔可以由第一堂開始講起,我真係唔明點解問得出但呢度jm好好人,係有人答,我覺得佢地耐性好好

mott  你醒你勁,讀書自己鑽研就識  發表於 14-4-23 11:38

象牙宮

pw_113 發表於 14-4-23 00:04
我知咁講有啲harsh,但我真係咁諗但,其實點解咁多人上來問人點淘寶?點集運?上網search下有齊晒,自己用 ...

1/ 懶是人的天性.
2/ 唔識 自學. 唔識"方法".. 唔識 上網 search
3/ 問是最易方法, 不用腦, 所以記憶也不會深, 同時好快, 忘掉. 又再來問.
4/ 有d, 真看了也不太明, .... 要明, 須投時間, 多看几回... 慢慢消化.

社會形象是.
宁願 PM 要link? 也不願意自己 搜索
+ 基本產品資料也不看. 遇上貨不對版, 賴別人先.... 百分率高.
時下的人, 懶, 唔想用腦 + 張口 有飯食. 基本人的本能都不想用. 對吧?

----------------------
學識... 是要累積下來.. 多動腦筋 令自己聰明.

懶 動腦筋.... 永不會進步.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆:pw_113 的帖子

如果你咁講全部人發問任何野都係唔應該!例如問路,上網search 就得啦!!!

有時d人無時間上網問咪快d,你唔鍾意答咪唔好回應,無人逼你睇,逼你回應

markbrother  Agree  發表於 14-4-25 00:43

男爵府

引用:如果你咁講全部人發問任何野都係唔應該!例

原帖由 mott 於 14-04-23 發表
如果你咁講全部人發問任何野都係唔應該!例如問路,上網search 就得啦!!!

有時d人無時間上網問咪快d, ...
這個平台問人野好正常,我都有成日問人,都有答人,但係針對某些問題問,而唔係問點淘寶,點集運,我只係覺得大家很好耐性回答,呢位jm,唔好咁激動,我唔係話你,我都冇話自己勁而係我唔好意思叫人哋教曬而自己唔付出,這裡禮貌是必要的,請注意

mott  呢到係討論區,每個人都有權發問,你亦有權唔睇唔答,但問物問題唔洗任何人批准,除非板主覺得有問題。重有讚人都話無禮貌,真係  發表於 14-4-23 14:37

男爵府

回覆:點解成日有人問點淘寶?可能會插我

咁即係所有問題都唔應該問?

男爵府

引用:咁即係所有問題都唔應該問?

原帖由 細菌人 於 14-04-23 發表
當然不是,唔好誤會呀,我成日問人都答人架,我意思係大家很好耐性肯由頭教起,我就只答針對性問題,呢度好多jm真係好好,但有時有些很容易激動

別墅

同意呀,呢個平台係俾大家分享/問一d針對性嘅問題
唔知點淘/唔識淘呢d網上大把教學step by step教

男爵府

引用:我知咁講有啲harsh,但我真係咁諗但,其實

原帖由 pw_113 於 14-04-23 發表
我知咁講有啲harsh,但我真係咁諗但,其實點解咁多人上來問人點淘寶?點集運?上網search下有齊晒,自己用 ...
你唔洗明架,你唔答大把人答,人地都有權問,你都唔洗用呢個公仔話人。唔俾人無得上網揾資料?

子爵府

玩具勳章 睛靈勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:咁即係所有問題都唔應該問

原帖由 細菌人 於 14-04-23 發表
係囉!就係互相交流,坦白講就算search 完爬完文都未必完全做得好,因當中可能初學者會疏忽,未知當中竅門,上網問下,學下,點解會有問題呢上網最好,鍾意問或鍾意答,自己話哂事

象牙宮

睇完都唔明嘛,咪問人囉,問下都唔比咩

Waib  係呀,就係睇完有d細節唔太明,所以咪問下囉!  發表於 14-4-24 02:17
yuen1818  咪就係!!  發表於 14-4-23 19:04
細菌人  agree  發表於 14-4-23 16:34

男爵府

引用:睇完都唔明嘛,咪問人囉,問下都唔比咩

原帖由 無話可說 於 14-04-23 發表
睇完都唔明嘛,咪問人囉,問下都唔比咩
睇完唔明問好正常,我都係咁,例如會問下邊間集運好好正常,有些會話我完全唔識,大家可以由頭教起嗎,我只係有些奇怪

男爵府

引用:Quote:原帖由+細菌人+於+14-04-23+發表咁即

原帖由 daisykkqq 於 14-04-23 發表
係囉!就係互相交流,坦白講就算search 完爬完文都未必完全做得好,因當中可能初學者會疏忽,未知當中竅門 ...
樓主有時要體諒下有d jm又要湊小朋友又要家務, 要小朋友睡午覺先可以坐埋部腦得二十分鐘限時, 有時真係search 唔到甘多, 自己有經驗, 識答咪答下人, 好似比喻自己有錢買私樓, 就叫政苦唔好起公屋, 係d 人無勤力揾錢, 點解要起呀? 大家交留下啫

大宅

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 細菌人 於 14-04-23 發表咁即

原帖由 daisykkqq 於 14-04-23 發表
係囉!就係互相交流,坦白講就算search 完爬完文都未必完全做得好,因當中可能初學者會疏忽,未知當中竅門 ...
我很認同你的講法,就好似我個人來講咁,我都嘗試過睇左好多淘寶既教學,呢到都搜尋左好多有關既post 學習,但自己係初學者,始終都係有d 細節野唔太明,所以都喺到請教下高手解答,鐘唔鐘意答都係個人決定,大家交流下,教識嗰嗰又開心,學識嗰嗰又開心,好少事者 我都係比呢到d jm 既淘寶分享感引到,先去學淘寶

winifredwin  x2  發表於 14-4-23 14:20

大宅

引用:Quote:原帖由 mott 於 14-04-23 發表如果你

這個平台問人野好正常,我都有成日問人,都有答人,但係針對某些問題問,而唔係問點淘寶,點集運,我只係覺 ...
產前產後果邊日日都有人問邊間醫院生仔好,邊個醫生接生好,夠唔夠針對性?要唔要叫人唔好問?

yiu_fire  ^_^  發表於 14-4-23 15:26

侯爵府

好似學校讀書咁, 有人翻學唔洗聽書自己睇書就得… 有人要聽書先明… 有人要再出去上補習班先得… 有人要搵一對一補習…

happywangbb    發表於 14-4-24 14:33
mott  應同  發表於 14-4-23 14:25

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

TB hit post

複式洋房

有好多教學寫得唔好, 捉唔到新手心理, 似係一篇寫俾已經識得淘寶既人睇多D. 所以好多人會問. 我唔睇任何教學, 自己搞掂, 睇完覺得仲唔明.

一篇文寫俾新人睇, 要淺入深出. 一開始用簡單方式(introduction), 介紹重點和解釋 concept. 最後先 detail 一張張圖, 一個個 procedure 講 operation 點做. 一開始就深入, 新手唔明又唔想睇, 係好正常.

男爵府

引用:Quote:原帖由+無話可說+於+14-04-23+發表睇

睇完唔明問好正常,我都係咁,例如會問下邊間集運好好正常,有些會話我完全唔識,大家可以由頭教起嗎,我只 ...
你唔教咪算囉,呢度好多jm肯問,亦肯答,先會令個板咁多人交流,如果人人好似你咁諗,要人自己搞唔掂先問,點會有人上大講嘢

男爵府

大家誤會我意思,可看我舊post,我經常問人及答人。

男爵府

引用:Quote:原帖由+daisykkqq+於+14-04-23+發表

原帖由 lilylily988 於 14-04-23 發表
我很認同你的講法,就好似我個人來講咁,我都嘗試過睇左好多淘寶既教學,呢到都搜尋左好多有關既post 學習 ...
你這些jm當然正常啦,但睇都未睇就叫人由開A/C開始講起我會覺得唔好意思,真的,你看我之前回覆的舊post,有心人士問我懂的東西我他一一回覆,不懂的當然不覆啦,我覺得互相幫忙問同答很好的交流。

首頁

尾頁

跳至