自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

【本報訊】去年在旺角行人專用區涉製造噪音獲撤控的街頭樂隊SMS,成員之一雷若天(圖)不滿運輸署署長宣佈縮減該行人專區開放時間,日前向高院申請司法覆核。雷在入稟狀指,署長沒考慮交通及途人安全,沒作妥當公眾諮詢,有關決定也與諮詢結果不符,更令他收到的途人打賞銳減,財政陷入困境。

指諮詢問卷設計誤導

有關的行人專區位於西洋菜南街、奶路臣街及豉油街,原本每日開放。運輸署應油尖旺區議會建議,於今年1月將開放時間,縮減至周六、周日及公眾假期的指定時間。
入稟狀指,油尖旺區議會於去年7月接獲噪音投訴,向旺角居民、商戶及大廈法團等發諮詢函件,又委託樹仁大學進行街頭問卷調查。而區議會發出共745封諮詢函件,120個回覆中,有93個支持縮短開放時間,僅佔發出函件的9.36%,反而街頭問卷調查有600人,逾六成支持維持現狀。
入稟狀又批評,諮詢函件及問卷的設計誤導,如只讓市民選擇維持現狀或將開放時間由七日減至兩日及公眾假期,又對易拉架或無牌小販阻街及滋擾隻字不提。於02年開始街頭表演的雷,2010年起與妻轉戰旺角行人專用區,獲律師義助打官司。
前SMS成員、有「旺角John Lennon」之稱的劉偉能表示,署方的決定對街頭表演者不公平。
案件編號:HCAL42/14

-------------------------------

原來佢都係為錢,扮晒為咩音樂文化藝術,

住旺角既市民就慘啦。

rachel_ching    發表於 14-4-23 14:22
shirleyhon  我住旺角不過唔係嗰頭,我都覺得慘!!  發表於 14-4-23 14:19
cherrycwy  係啦!搞到無位行  發表於 14-4-23 14:05

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

申報:我唔係住個度....
但我每次經過都覺得好煩厭,住係個度D人真係好慘....
加上佢地全部都係搵錢,唔係為藝術囉!

ac917  Agree  發表於 14-4-23 17:39
jpangel  agree  發表於 14-4-23 16:27
丫雅  agree  發表於 14-4-23 15:16
liaosee  Agree  發表於 14-4-23 14:45
wcpcelia    發表於 14-4-23 14:36
DonnieBB  agree, 咁噪住係個度D人真係好慘!  發表於 14-4-23 14:32
rachel_ching  Agree  發表於 14-4-23 14:22
柏架山莊    發表於 14-4-23 14:18
濛查查  完全同意  發表於 14-4-23 14:11

伯爵府

回覆:原來都係為錢....

跟本就係無牌小販

rachel_ching  Yes  發表於 14-4-23 14:23
HamiBB    發表於 14-4-23 14:08

男爵府

自從有唔多人擺買後, 我已經甚少行MK
呢D咁既無牌小販, 真係好自私, 完全無視樓上既住客同埋真係要行路既行人

珍珠宮

行人專區,原意係疏導人流。
呢啲街頭賣藝者直頭阻街。

baby_chu  Agree  發表於 14-4-23 15:42
MARCHYAN    發表於 14-4-23 15:42
liaosee  Agree  發表於 14-4-23 14:47
sfmeow  Agree!  發表於 14-4-23 14:43
shirleyhon    發表於 14-4-23 14:21

子爵府

Is normal,有乜唔係為$ ?

水晶宮

引用:行人專區,原意係疏導人流。呢啲街頭賣藝者

原帖由 咖央 於 14-04-23 發表

侯爵府

開心吸收勳章 好媽媽勳章

引用:行人專區,原意係疏導人流。呢啲街頭賣藝者

原帖由 咖央 於 14-04-23 發表

琥珀宮

開心吸收勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:申報:我唔係住個度....但我每次經過都覺得

原帖由 MARCHYAN 於 14-04-23 發表
加上佢地全部都係搵錢,唔係為藝 ...

simple is the best~

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

水晶宮

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

呢D咪係路霸LAW

子爵府

引用:申報:我唔係住個度....但我每次經過都覺得

原帖由 MARCHYAN 於 14-04-23 發表
加上佢地全部都係搵錢,唔係為藝 ...
agree. 我樓下間唔鐘都有呢d人。 我住19樓都聽到。 真係好嘈好煩

男爵府

其實,真係好嘈

侯爵府

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

無錢洗就正正經經搵份工啦, 係度嘈嘈嘈賴死都無用

大宅

如果係為藝術就唔好拎人地比O既錢....

你拎人錢好明顯就係一個交易....

佢地日日都係咁嘈,住個條街O既人日日冇得好好休息.....
條街迫到咩咁....仲衰行街市....

http://www.baby-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=1044297&do=album&picid=1454091

伯爵府

畀面勳章

藝術家喎偽術家咋化咁清高咪要打賞啦,收得錢咪又係街霸一名難為旺角啲住客日日聽嘈音,俾我就連六日都唔俾擺街啦,一句玩音樂搞藝術就大晒咩!!仲有街頭音樂呀,鍾意既人咪覺得好聽囉,對於唔鍾意既人咪嘈音囉,自己覺得好聽都可以迫人同你分享囉!!呢啲咪自私鬼囉!!

不好點評我,我睇唔到架!!Thx~~

珍珠宮

02年開始街頭表演的雷,2010年起與妻轉戰旺角行人專用區,獲律師義助打官司--------D律師真係好得閒......

嗰D所謂街頭藝人,口口聲聲話自己係街頭藝術家,只係想有個唔洗俾租錢既旺舖去做生意之嘛....
之前睇電視時事節目(唔記得係星期X檔案定鏗鏘集之類),住嗰度個阿婆就講得好啱喇,佢話呢D人係街頭賣藝,唔係藝術家!如果佢地唔拎個兜出黎收錢就係藝術家喇~

我都好buy阿婆呢句!唔係為搵錢,佢地洗咁肉緊要人開放地方俾佢擺檔???
佢地D喇叭仲鬧大聲,一檔勁過一檔,真係影響到人地住戶既生活架嘛.....
節錄自: 戲班小子歌詞
禍福得失睇開啲 人生好比一齣戲
幸福不一定由天賜 成功半人事
儘管今天不開心 誰保他朝不得意
暫短的好運誰可恃 贏得幾多次
滄桑多變 世事傳奇 只要努力肯衝刺
一翻跟斗幾個際遇 時來運到即沖天飛

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我真係好同情住嗰度d居民

水晶宮

好媽媽勳章

我地間唔時去吓都覺得又嘈又迫,樓上住客重慘,又要忍受光污染

我見到所謂藝術吸引咗唔少大陸人黎“表演”

中間位置個幾個帶住7彩假髮既大嬸,係度fing晒手,唔知跳咩舞,我完全睇唔出係出自邊門藝術

之前有個住樓上街坊話唔想佢地走,原因係唔想有車行返

原因係………………大塵

首頁

尾頁

跳至