自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

抑鬱症係好辛苦,但照顧者亦好辛苦!3年幾了,說話要小心,唔可以講d唔啱佢聽既說話,明明佢係錯都要話係啱,逆佢意就會心情唔好又發作又癲左咁喊,叫生叫死又自殺!!!3年幾每晚都瞓唔好,佢一whatsapp我唔覆就話冇人理佢,自覺生存冇意義又尋死!叫我點敢瞓林?但我都有頭家要照顧,要照顧媽同兩個幼小朋友!這幾天佢又發作,其實冇乜大件事,佢就攞黎煩,又話自己為左呢件食左好多藥都瞓唔到係咁喊,我已電話不離身,不停開解,叫佢唔使理我去解決,佢仲要話我不是,未盡心盡力幫助解決件事!我都好想喊,我覺得自己頂唔順嘞! 剛又whatsapp我,我已不懂回應,我也躺在床上喊起來,但怕嚇醒d小朋友及老公,即出廳,上網分散注意力打左呢篇野!我都怕自己快有抑鬱症

大宅

回覆:ETworld 的帖子

加油呀,自已一定要找方法去减壓。

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆:好想呻!照顧人,照顧到好辛苦

加油呀,佢肯睇醫生食藥嗎?

大宅

回覆:XXJESTTEXX 的帖子

係,所以第一時間諗到上bk搵jm掃苦

大宅

引用:加油呀,佢肯睇醫生食藥嗎?

原帖由 falalala 於 14-04-24 發表
加油呀,佢肯睇醫生食藥嗎?
一路有睇,keep住有食,有時醫生見佢好
D就叫佢減藥,但佢份人太鑽牛角尖,變左又好易出事!最大問題係佢接受唔到批評,超善意批評都唔得!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

抑鬱症會搵人呻就唔係抑鬱症囉。
佢似其他多d。

不知所謂的乙陸!!!

大宅

引用:抑鬱症會搵人呻就唔係抑鬱症囉。佢似其他多

原帖由 chowqv 於 14-04-24 發表
抑鬱症會搵人呻就唔係抑鬱症囉。
佢似其他多d。
佢話自己係喎! 睇親醫生每星期千幾二千蚊,所以一定要返工,但又接受唔到boss對佢既命令,但邊個boss唔會無理取鬧架?! 同佢講無一份工唔受氣冇壓力架,咁佢又發晒癲話我唔幫佢幫外人,又沖出馬路!!!!總之小小事就講到要自殺,又無端白事離家出走,要成村人通宵搵佢,我都唔識分佢係咪有病!我真係比佢攪到精神錯亂

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

親戚定朋友?

郁D就起晒鋼, o係論壇好難生存架, 學下大方d接受人地建議, 唔好咁小家!

大宅

回覆:sharonhwyc 的帖子

屋企人 所以唔可以唔理

stepchk  無奈  發表於 14-4-24 13:54

珍珠宮

sharonhwyc 發表於 14-4-24 04:51
親戚定朋友?
係啦!佢係你貴親?

大宅

其實不如你都搵社工幫下你手啦,我怕你遲早都比佢攪到有壓力,同埋你有冇得同其他屋企人商量下傾下呀

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

.

男爵府

引用:Quote:原帖由 chowqv 於 14-04-24 發表抑鬱

原帖由 ETworld 於 14-04-24 發表
佢話自己係喎! 睇親醫生每星期千幾二千蚊,所以一定要返工,但又接受唔到boss對佢既命令,但邊個boss唔會無 ...
似係attention seeking

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+chowqv+於+14-04-24+發表抑鬱

佢話自己係喎! 睇親醫生每星期千幾二千蚊,所以一定要返工,但又接受唔到boss對佢既命令,但邊個boss唔會無 ...
即係完全係私家症?除咗醫生同佢,仲有邊個了解實際病情?

侯爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+falalala+於+14-04-24+發表加

一路有睇,keep住有食,有時醫生見佢好
D就叫佢減藥,但佢份人太鑽牛角尖,變左又好易出事!最大問題係佢接 ...
似係佢自己性格問題攪到自己抑鬱多d

侯爵府

陪月勳章

引用:Quote:原帖由+ETworld+於+14-04-24+發表抑

原帖由 hitomi322 於 14-04-24 發表
我所識既抑鬱症病人反而係連同人傾訴既心情都無,好多時都收埋自己唔想同人接觸…你屋企人會唔會係利用呢個 ...
我識人抑鬱,同你講既一樣唔想理人成日唔出家收賣自己,連飯都可以唔食。樓人親人咁勁仲番到工又識四圍搵人講,真係抑鬱?

侯爵府

如果真係有病,加上係親人,這三年你也盡了你的能力、責任;但對方病程未有好轉甚至變本加厲,加上自己又身心疲倦,我會給自己休息一下,免自己太大壓力。最怕有人是恃病為由(病情未至於佢表現得咁嚴重)只是要身邊人圍住佢轉,以佢為中心,

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我親人有抑鬱係直頭唔出街...咩都唔想做..咩事都放晌心..
但有時都會好少事大吵中鬧..

你家人好勁..仲可以返工..
樓主你都已經仁至義盡...
自己有頭家...真係唔好為左你呢位親人..攪到你自己都有問題..

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

有些人,喜歡要脅旁人滿足自己。你若上心,一生會被纏擾。這種人,不會真自殺的。

eggcarol  Agree  發表於 14-4-24 14:12
偷懶喵星人    發表於 14-4-24 13:53

首頁

尾頁

跳至