2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

別墅

由5個月試到9個月都未試過代到一餐,好灰呀! 會唔會一直只飲奶架喇

大宅

回覆:固體一直唔成功

我都係…剩係食魚或白面包…我仔肯食…我有時會心心佢食一塊或半塊面包…再過1,2個鍾補奶粉…你可以試下面包……我都好灰

大宅

回覆:kaykaykay 的帖子

心心=比…打錯字

回覆 leungkarrie916 的帖子

Hello leungkarrie916, BB吾食固體,真係會令做媽媽既好煩惱! BB果刻唔食吾好太逼佢,仲要盡量等BB餓少少時先餵。嘗試將粥仔整得杰身D亦都可以吸引到BB,如果都係食得唔好或者可以試下加BB平時飲開嘅奶落D粥度。9 個月大,除左食粥仔,亦可以考慮字母粉/星星粉等等俾佢試,一開始記得要煮得好稔身先俾佢食,最重要媽媽要因應BB既吞嚥和消化能力,去衡量BB食固體食物份量呀。加油!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章

回覆:固體一直唔成功

唉…我個仔,粥,飯,粉,烏冬都試齊唔食
早排包,餅都肯食,呢2日比親都用手指了返出黎或者吐出。。。。勁灰
有咩方法可以令佢食固體

卓軒  30/8/2006

複式洋房

佢可能出牙唔舒服影響胃口。你先試吓餵糊仔先。同埋你自己都要心情好好,你越忟,佢越唔食,俾多啲耐性,加油!

首頁

尾頁

跳至