懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我係熱底, 好容易熱氣, 熱氣便會頭痛, 傷風, 現在15weeks, 唔敢飲涼茶, 又冇睇開中醫, 請問有什麼週合我? (remark:懷孕8weeks 重感, 食咗好多藥, 唔想再食藥), thank you
我係熱

大宅

你而家重係懷孕初期, 真係未食得涼野住, 飲多d水, 食多d生果, 蔬菜, 唔好食煎炸野同朱古力, 咁會否好d!

原文章由 nam802 於 07-9-25 14:26 發表
我係熱底, 好容易熱氣, 熱氣便會頭痛, 傷風, 現在15weeks, 唔敢飲涼茶, 又冇睇開中醫, 請問有什麼週合我? (remark:懷孕8weeks 重感冒, 食咗好多藥, 唔想再食藥), thank you
我係熱 ...

男爵府

原文章由 emmazlo 於 07-9-25 14:34 發表
你而家重係懷孕初期, 真係未食得涼野住, 飲多d水, 食多d生果, 蔬菜, 唔好食煎炸野同朱古力, 咁會否好d!

我已經飲多d水, 食多d生果, 蔬菜, 少食煎炸野同唔食朱古力, 但冇好轉, 現在仲時常頭重重

大宅

咁你不如食下維他命C, 飲下檸蜜, 好好訓一覺, 有時初作感冒, 食維他命C增強抵抗力, 訓下覺都會好架!

原文章由 nam802 於 07-9-25 14:43 發表

我已經飲多d水, 食多d生果, 蔬菜, 少食煎炸野同唔食朱古力, 但冇好轉, 現在仲時常頭重重

男爵府

原文章由 emmazlo 於 07-9-25 14:51 發表
咁你不如食下維他命C, 飲下檸蜜, 好好訓一覺, 有時初作感冒, 食維他命C增強抵抗力, 訓下覺都會好架!

thank you, i will try

伯爵府

畀面勳章

有無試過熱檸水加’嚴’呀,可以清熱氣又天然,嚴只落大約二十粒,我都係熱底所以我都係飲呢d,又可以化痰,不過都係唔好飲咁多,因為都係怕涼.

男爵府

原文章由 nam802 於 07-9-25 14:26 發表
我係熱底, 好容易熱氣, 熱氣便會頭痛, 傷風, 現在15weeks, 唔敢飲涼茶, 又冇睇開中醫, 請問有什麼週合我? (remark:懷孕8weeks 重感冒, 食咗好多藥, 唔想再食藥), thank you
我係熱 ...

我懷孕初期都好似妳咁..而且去大大都辛苦先去到, 又唔敢睇中醫
之後又你傷風食了西藥..死啦..去唔到大大添...
最後我要睇中醫..食了幾劑中藥先沒事...到現在27w大大都好ok呢 :mrgreen:
不過我唔敢睇出面藥房的中醫..去了香港大學攪個d中醫藥中心睇
覺得安心及安全d..而且睇時我都會睇下個中醫是否把x已知道我有左bb

別墅

Apart from telling your 西醫, and make sure that you do not have fever (it is no good for the baby inside), I suggest you to see chinese doctor, I also go to 香港大學中醫藥中心 (because I'm more confident with their professor doctor and medicine) since before pregnant, it helps you to keep a strong body and in case you get cold or cough or whatever, the herbal tea is much safer and mild than 西藥. 15 weeks still needs lots of care and attention, be careful in taking medication...good luck and take care la!!

原文章由 subb 於 07-9-27 10:18 發表

我懷孕初期都好似妳咁..而且去大大都辛苦先去到, 又唔敢睇中醫
之後又你傷風食了西藥..死啦..去唔到大大添...
最後我要睇中醫..食了幾劑中藥先沒事...到現在27w大大都好ok呢 :mrgreen:
不過我唔敢睇出面藥房的中 ...

首頁

尾頁

跳至