跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 1114 於 08-2-15 11:42 發表
I_wingwing

妳好:恭: , 我都係住翠豐壹, 囡囡 15個月, 有時都有去會所玩.

以前我都有請中點, 妳0個個中點好嗎? 可否介紹給我

我之前o個個覺得麻麻地,而家搵左一個新下星期返,好既再話你知

大宅

多謝報料呀. 我都打算買定架手推車去買送, 去買重野, 下下執$500送貨, 都麻煩, 我都頭痕緊行去福來邨街市買送都遠. 一程起碼20分鐘.
等我搵日都試下行先, 之前在麗城睇樓, 都望到翠豐臺. 行到去麗城, 仲多野可以買到.

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 klwy 於 08-2-18 14:42 發表
多謝報料呀. 我都打算買定架手推車去買送, 去買重野, 下下執$500送貨, 都麻煩, 我都頭痕緊行去福來邨街市買送都遠. 一程起碼20分鐘.
等我搵日都試下行先, 之前在麗城睇樓, 都望到翠豐臺. 行到去麗城, 仲多野可以買到 ...

福來村街巿....係咪即係香車街o個個?

大宅

我都成日去麗城買嘢, 飲茶等, 開0左條新路真的十分之方便.

大宅

原文章由 l_wingwing 於 08-2-18 17:22 發表

福來村街巿....係咪即係香車街o個個?

我唔知街名, 只知由彩虹小巴去到福來邨下車就見街市, 跟住行過天橋就係愉景新城, 再由愉景行去翠豐臺, 足足20分鐘.
我媽話果個街市都算平, 平過街市街, 果度超貴. 小數怕長計.
而家發現可以行去麗城, 仲近仲方便, 我都要試下.

大宅

請問各位媽咪, 有冇送外賣資料? 我見有送外賣, 但唔知佢係咩店.

大宅

其實都有好幾間, 其他暫時無電話(在屋企), 我一般叫呢間, 覺得較好味 24900978, 但唔記得個名. 妳試下.

原文章由 klwy 於 08-2-20 10:17 發表
請問各位媽咪, 有冇送外賣資料? 我見有送外賣, 但唔知佢係咩店.

大宅

原文章由 1114 於 08-2-20 14:48 發表
其實都有好幾間, 其他暫時無電話(在屋企), 我一般叫呢間, 覺得較好味 24900978, 但唔記得個名. 妳試下.

唔該哂. 請問麗城有冇實惠或日本城? 想買小小家品.

大宅

唔洗客氣

有日本城, 不過好似無實惠.

原文章由 klwy 於 08-2-20 17:12 發表

唔該哂. 請問麗城有冇實惠或日本城? 想買小小家品.

洋房

我是翠豐台的未來爸爸,想今年生bb,但係由於父母住得遠,屋企又唔係大,太太和我都要上班,所以都不知如何是好。

你們可以分享一下揍bb的安排心得嗎?你們是請工人?請媬母?還是有其他方法?

謝謝。

大宅

好媽媽勳章

請問翠豐台好住嗎? 有咩意見呀? 而家租金約幾錢? 謝謝 ! !

請問翠豐台好住嗎? 可否提供一些意見給我. 另現在租金約幾錢? 個會所有什麼設施呀 ? ? (因我老公一定要有報紙;雜誌等等嘅書睇.請問是否有網球場 ? 至於合適BB嘅設施又有什麼呀 ? 謝謝 ! !
有否那一座較好呀 ?
有時人哋睇唔起你,反而會推動你做到一啲你認為自己做唔到嘅事。
"People putting you down
can drive you to do things
you didn't even think
you could do yourself."

~ 吳枳欣 / IrisNg ~ 是07年02月11日嘅小豬女

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 a.c. 於 08-3-2 22:40 發表
我是翠豐台的未來爸爸,想今年生bb,但係由於父母住得遠,屋企又唔係大,太太和我都要上班,所以都不知如何是好。

你們可以分享一下揍bb的安排心得嗎?你們是請工人?請媬母?還是有其他方法?

謝謝。 ...

我地兩公婆初初都有咁既問題, 初時俾我媽咪湊,後黎決定辭左份工,我自己湊返...因為唔想請外傭...但就請左個鐘點幫手做家務...

我住緊兩房,都唔大架,而家間書房唯有遲d讓俾bb...再過一兩年,睇吓有無機會換大d啦..

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 IrisSarahJohn 於 08-3-4 00:40 發表
請問翠豐台好住嗎? 可否提供一些意見給我. 另現在租金約幾錢? 個會所有什麼設施呀 ? ? (因我老公一定要有報紙;雜誌等等嘅書睇.請問是否有網球場 ? 至於合適BB嘅設施又有什麼呀 ? 謝謝 ! !
有否那一 ...

我搬左黎四年了,我老公有個朋友,佢上過黎我度好鍾意,而家住緊我樓下...

好唔好真係見仁見智...我覺得唯一缺點係,要駁腳,真係好煩,因為我出入都帶住bb,一個人又好難推車上小巴,下下都要推佢去愉景新城or麗城...附近最近要上樓梯到港安醫院先有茶餐廳, 或者去荃德...但唔知有無magazine賣喎...but club house個閱讀室有書報睇..

但好處係呢度夠靜,因為無商場,人流一d都唔雜...而且呢度好多都係兩口子或年輕家庭,唔會話好複雜...

我覺得如果唔洗成日買野or買餸,呢度係幾好住...

呢度有club house, 設施都多,有tennis / 壁球 court, 桌球室,泳池,琴室,麻將室,閱讀室,ping-pong球室,藍球/羽我球場,小朋友室內and室外遊樂場,桑拿等,都ok,club house仲定期會有活動/興趣班搞..

5座坐向最好,呎價貴幾百蚊, 1座就最平
租約7,8千啦 (兩房)
買就3千幾蚊呎,average就3千中啦

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 klwy 於 08-2-20 10:17 發表

喜樂福24150415同泰景24121377/24121366

洋房

回覆 #32 l_wingwing 的文章

WingWing 妳辭了份工,投資都算大了。

可惜在下恐怕未能仿傚了,所以很是煩惱。

大宅

好媽媽勳章

Dear l_wingwing,

謝謝你 ! ! 希望我老公會喜歡.

(其實都是為了BB. 因我到時返工放工都只需幾分鐘。不過也要等我層樓賣出再講 :cry:.我現在住深井。)

Sarah

原文章由 l_wingwing 於 08-3-5 04:12 PM 發表

我搬左黎四年了,我老公有個朋友,佢上過黎我度好鍾意,而家住緊我樓下...

好唔好真係見仁見智...我覺得唯一缺點係,要駁腳,真係好煩,因為我出入都帶住bb,一個人又好難推車上小巴,下下都要推佢去愉景新城or麗城...附 ...
有時人哋睇唔起你,反而會推動你做到一啲你認為自己做唔到嘅事。
"People putting you down
can drive you to do things
you didn't even think
you could do yourself."

~ 吳枳欣 / IrisNg ~ 是07年02月11日嘅小豬女

大宅

原文章由 l_wingwing 於 08-3-5 16:15 發表

喜樂福24150415同泰景24121377/24121366

thank you for your further information.
我住左未夠1星期, 除駁車不便外, 的士站不是常有的士亦係缺點之一, 急起來想坐都要等好耐先有車. 可以點好呢? call 的士太近未必肯到. 我有時帶住個仔出街, 坐的士較方便. 呢樣都係煩惱之一.
另外, 好彩行去麗城都唔係太遠, 買小小野或食野都叫方便.
我工人唔掂, 今個星期炒左佢, 新的也要5月中至到, 我都心思思想辭工, 但咁樣停左收入, 又會失預算. 都係要繼續捱囉.

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

我都call過的士,都肯到呀,因為收多五蚊,所以都唔難call...
我辭工都掙扎左一段時間,因為我幾鍾意份工架...但人工又唔係太高, 加上我不是大洗的人,我地計過如果請工人,都要支出+燈油火蠟, 間屋又唔係大...所以咪辭工lor...咁當然少左份收入,少左儲錢...但so far我都覺得ok值既...只係我老公一個人供樓,吃力d..

我都諗過搬返入屯門近我媽咪,但我老公唔想,同埋早排我睇過屯門的樓,一係舊,一係細,一係交通不便,所以都係算..

大宅

原文章由 l_wingwing 於 08-3-6 16:23 發表
我都call過的士,都肯到呀,因為收多五蚊,所以都唔難call...
我辭工都掙扎左一段時間,因為我幾鍾意份工架...但人工又唔係太高, 加上我不是大洗的人,我地計過如果請工人,都要支出+燈油火蠟, 間屋又唔係大...所以咪辭工l ...

我搬入荃灣, 都係為左近我媽, 方便睇實工人+仔仔.係, 養個工人唔平, 又要勞氣, 不過, 我媽唔想太困身, 朝8晚8, 所以, 我都係要請, 佢係監督囉.
hey , 可唔可以比的士call 台電話我呀. 我上次坐的士, 叫個司機比call 台電話我, 佢話冇喎. 玩野. 朋友話而家日頭的士唔憂做, 不用接call 客. thank you.

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 klwy 於 08-3-6 16:41 發表

我搬入荃灣, 都係為左近我媽, 方便睇實工人+仔仔.係, 養個工人唔平, 又要勞氣, 不過, 我媽唔想太困身, 朝8晚8, 所以, 我都係要請, 佢係監督囉.
hey , 可唔可以比的士call 台電話我呀. 我上次坐的士, 叫個司機比cal ...

hey,唔駛架,樓下護衛可以幫你call架....
你下次call的士時,預早少少打電話落樓下護衛個reception度,個護衛會幫你打電話去的士台,你落到樓下之後問個護衛,佢會話你知個車牌..好方便...

首頁

尾頁

跳至