家庭理財

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前去惠州的一個巽寮灣度假村旅行,看中了一套酒店公寓,已經交了兩萬訂金,現在好多人都說那裡的房子怕以後賣不出去,我是打算買來投資的,不是自住的。其實現在買樓適合嗎?thx

男爵府

睇怕你以為高鐵通車會有利可圖,咁你就要了解吓坐高鐵去巽寮灣嘅流程:深圳北出發,高鐵喺惠東站下車,出站後打的/公交到324國道路邊(有排先等到的士/公交)國道路邊攔截到巽寮灣大巴坐半粒鐘喺海公園落車,百里銀灘在望(你應該係睇中呢度喇)
當然可以坐高鐵半粒鐘到惠東即刻打的去百里銀灘就快好多又方便啲,不過要知道,即使平均每日有25車次,假日真係唔容易買到高鐵票,左計右計淨係交通費都幾係嘢,以內地打工族工資真係高消費,仲未計租地方渡一兩日假
惠城附近去更加唔駛住一晚啦
深圳周邊欠缺海灘,每逢國內雙休日/假期迫爆大小梅沙,有車階級都會揸車去惠東玩,通常一日來回唔駛住一晚,又或者去近大亞灣嘅南澳都有長沙灘
不過咁講啦,真係覺得嗰邊環境唔錯,當投資揸貨冇諗住出租壩補都有得諗

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

No

1. yield is extremely low.

2. complicated tenant policy in China. there's chance you can't get back your property while leasing out.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

當跌左两萬吧~

樟木頭也不是有火車到,十多年前是超级人多,現在是十室九空,死城一様~

買樓投資一定要大城市,地铁到的~

。。。

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

回覆:minidandan123 的帖子

謝謝你們的回復 那邊是叫海公園 我怕以後賣不出去,開車都需要2個小時左右到 哎 全部都是辛苦錢 omg

複式洋房

引用:當跌左两萬吧~樟木頭也不是有火車到,十多

原帖由 大力大力 於 14-04-25 發表
當跌左两萬吧~
大力 謝謝你的回復 那邊的環境也挺好 ,55萬50平方。可以跟酒店簽託管合同,可以簽三年 第一年是1800一個月 第二年可能2000 我現在就害怕以後賣不出去?又害怕酒店裝修?能否在說說你的意見?thx

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

就問你一句,你買左一年會去多少次?

我當伛比兩年租你,都係五萬,你都要比50萬,三年人仔定期5%都8.0萬啦~

你应该自己没物業吧? 投资不是這様,那麽遠誰去?

。。。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

引用:就問你一句,你買左一年會去多少次?我當伛

原帖由 大力大力 於 14-04-25 發表
就問你一句,你買左一年會去多少次?

我當伛比兩年租你,都係五萬,你都要比50萬,三年人仔定期5%都8.0萬 ...
沒有物業 這是第一次投資

子爵府

回覆:有JM給我意見嗎?萬分感激!

買樓唔好剩係睇價錢平,最緊要地點呀!

複式洋房

引用:買樓唔好剩係睇價錢平,最緊要地點呀!

原帖由 fionlo1988 於 14-04-25 發表
買樓唔好剩係睇價錢平,最緊要地點呀!
多謝你提醒

侯爵府

好媽媽勳章

引用:之前去惠州的一個巽寮灣度假村旅行,看中了

原帖由 minidandan123 於 14-04-25 發表
之前去惠州的一個巽寮灣度假村旅行,看中了一套酒店公寓,已經交了兩萬訂金,現在好多人都說那裡的房子怕以 ...
巽寮灣真係好舒服,我最近三、四年,每年暑假都帶仔女去那裹小住一星期
那裏建了幾間国際五星級知名酒店,酒店有私人沙灘,渡假配套一流,係五星級酒店裏食靚海鮮(好似龍虾仔咁大隻既瀨尿蝦,每隻接近一斤半重既海蟹、、、),平均每人不用200人仔
再入20分鐘車程,有個雙月灣(舊區),那裏每晚沙灘都變成煙花埸,可以買好大既椰子煙花自己放
我看着那些樓,由地盤開始慢慢起好,有大露台,全部向海、、、夏威夷海邊豪宅feel,但平民價。

但老實講,我吾會買。
因為我去那裏是為了渡假,使一萬幾仟,為的是買洒店的服務和享用酒店設施,如果買間屋去住,咪也都係自己做,同留係香港有乜分別?!
我揸車,由深圳落馬州/福田計,都要2個半小時車程、、、、有點遠!

複式洋房

引用:Quote:原帖由+minidandan123+於+14-04-25+

原帖由 ac321 於 14-04-25 發表
巽寮灣真係好舒服,我最近三、四年,每年暑假都帶仔女去那裹小住一星期
那裏建了幾間国際五星級知名 ...
多謝你回復 我明白了

男爵府

買大陸樓唔係一定輸,04年喺廣州買咗兩個細單位,地鐵陳家祠站一出就係,舊年放咗個,留一個閒時上去玩,好學區細單位有價有市,美國一樣係睇學區買樓

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

買大陸樓唔係一定輸,04年喺廣州買咗兩個細單位,地鐵陳家祠站一出就係,舊年放咗個,留一個閒時上去玩,好學區細單位有價有市,美國一樣係睇學區買樓

巛巛 無聽書,前面都寫左要買大城市,在地铁四周,廣州樓近五年當然升到洪洪聲~

。。。

nelson8  99 10年前係廣州都買咗層30萬既單位..以家地铁都可以到, D樓價真係勁升  發表於 14-4-28 15:39

買基金真係好傷

男爵府

大力大力 發表於 14-4-26 00:16
買大陸樓唔係一定輸,04年喺廣州買咗兩個細單位,地鐵陳家祠站一出就係,舊年放咗個,留一個閒時上去玩,好學區 ...
我無聽書,你有冇撐大眼睇貼呀大力叔
咪同開鋪嗰個樓主講咗佢買嗰度好liu lun唔就腳囉,啲人跟購樓一日團去見到個海景樣板房已經怦然心動,有得揀簽三年約交俾酒店管理出租,吹到年收益3.X%仲未計資產增值,以為包賺咪又係促銷手段,賓館折舊率又唔諗吓,渡假友鬼得閒住舊嘢,新盤又勁多,陸續有嚟"深惠同城"地鐵通係有得諗,不過有排等,仲要益咗惠陽排隊尾,有閒錢咪買囉,揸貨養吓蚊滋,得閒去玩吓食吓嘢都得卦
嗰度如果見到好多粵B車牌出入又唔同講法喇

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:大力大力 發表於 14-4-26 00:16 買大

原帖由 伯爵茶 於 14-04-26 發表
咪同開鋪嗰個樓主講咗佢買嗰度好liu lun唔就腳囉,啲人跟購樓 ...
嗰度真係好多粵B車牌(約一半),不過多是在嗰幾間新建五星洒店區(一入海灘處,最近国道),而不是去到你買樓的區域(海灣中間,揸車要再行入15-20分鐘)。

男爵府

回覆:有JM給我意見嗎?萬分感激!

惠州楼都係算把喇,深圳人中完招依家轉target揾香港人接貨,你去大陸D楼房論壇就會知道,深圳人中咗招喊晒口租吾出賣吾出果種苦況...

男爵府

ac321 發表於 14-4-26 16:54
嗰度真係好多粵B車牌(約一半),不過多是在嗰幾間新建五星洒店區(一入海灘處,最近国道),而不是去到你買樓的 ...
喺開po樓主買,老人家買樓只買好學區細單位,有價有市,貨如輪轉!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:大力大力 發表於 14-4-26 00:16 買大

原帖由 伯爵茶 於 14-04-26 發表
咪同開鋪嗰個樓主講咗佢買嗰度好liu lun唔就腳囉,啲人跟購樓 ...
但,我聽聞“深惠同城”,係指地鐵由龍岡區再通多幾個站,去到同高鐵站“惠陽東”接駁,而吾係去到巽竂灣、、、

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 14-4-26 16:54 嗰度真

原帖由 伯爵茶 於 14-04-28 發表
喺開po樓主買,老人家買樓只買好學區細單位,有價有市,貨如輪轉!
老人家、、、

首頁

尾頁

跳至