懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問用什麼方式接BB出院?

手抱? 我剛開完刀,怕不夠力,且對傷口不利。
C6怕自己手大,臂灣過大,托不住BB條頸,整襯她。加上沒信心全程抱住,怕行行下,自己不小心絆倒,連BB也跌了在地上。

躺臥式背帶? 提籃? 怕沒有安全帶,背著,或提著BB時,她會在裏面“long 來long 去”。如單單為了出院用1次,好像買了不值。

BB車呢?可以嗎?是否這個最穩陣?

請教。

伯爵府

你媽媽/ 99 會接你出院嗎...

手抱冇問題架...

我家姐出院時, 我同姐夫接佢地..
放咗BB 係CAR SEAT..(因佢地有車)...抽住佢走...

子爵府

回覆:wing-sceptre 的帖子

我兩胎出院都係屋企人手抱 BB 坐的士!不用諗得太複雜!

子爵府

回覆:接BB出院

我都係叫99 抱bb 出院

男爵府

引用:請問用什麼方式接BB出院

原帖由 wing-sceptre 於 14-04-25 發表

醫院實有的士站,手抱住,點對點番到屋企好安全,慢慢行路最安全。反而我最怕籃,我成日驚條繩斷。。

男爵府

手提籃!安全又可以擺係車,佢又訓得舒服,果陣我囡出入醫院都係用手提籃!
我有個chicco手提籃,9.9成新,用過幾次就無用,現平售300

伯爵府

其實大部份人都係手抱.......

(但唔安全....

外國冇CAR SEAT 可以唔比你接出院架....)
題外話

別墅

引用:你媽媽/ 99 會接你出院嗎...手抱冇問題架..

原帖由 rachel_tim 於 14-04-25 發表
你媽媽/ 99 會接你出院嗎...

手抱冇問題架...
沒有啊!只有c6接出院。除了BB,仲有個走路佬袋。C6不想我提重東西,但只有他,我怕他要兼顧很多嘢。所以,想出BB 車會否最好呢?BB沿途可能最安全,走佬袋可順便放在車的籃內。不過,在醫院大多見的是手抱出院,沒多見有人用BB車。

出院當天一定會搭的士,點對點回家。但因為新手,我們都怕。

別墅

引用:Quote:原帖由 wing-sceptre 於 14-04-25 發

原帖由 chu_peipei 於 14-04-25 發表
醫院實有的士站,手抱住,點對點番到屋企好安全,慢慢行路最安全。反而我最怕籃,我成日驚條繩斷。。

...
對,我們也有這隱憂。所以,即使用背帶,手提籃,都會用手托著背帶或提籃的底部。

別墅

引用:其實大部份人都係手抱.......(但唔安全....

原帖由 rachel_tim 於 14-04-25 發表
其實大部份人都係手抱.......

(但唔安全....
謝謝你的資料。

別墅

引用:我兩胎出院都係屋企人手抱 BB 坐的士!不用

原帖由 carolpuiyee 於 14-04-25 發表
我兩胎出院都係屋企人手抱 BB 坐的士!不用諗得太複雜!
呵呵,或許我們真是想得複雜了。但由於我們沒經驗,又沒人幫,所以船頭驚鬼,船尾驚賊。

大宅

原帖由 wing-sceptre 於 14-04-25 發表

我那時都係開刀,接bb出院都係抱住,係我抱,因為bb細,奶奶仲驚過我…因為一出醫院就係的士,落左車就番到家,好方便。bb車除非你用好大架,如果唔係都會(鄧),太細個都唔好。而且你老公又要抬車,又睇住你仲難。

大宅

回覆:wing-sceptre 的帖子

我都係開刀,抱bb無問題

大宅

我那時都係開刀,接bb出院都係抱住,係我抱,因為bb細,奶奶仲驚過我…因為一出醫院就係的士,落左車就番到家,好方便。bb車除非你用好大架,如果唔係都會(鄧),太細個都唔好。而且你老公又要抬車,又睇住你仲難。

別墅

引用:Quote:原帖由 wing-sceptre 於 14-04-25 發

原帖由 yansing 於 14-04-25 發表
我那時都係開刀,接bb出院都係抱住,係我抱,因為bb細,奶奶仲驚過我…因為一出醫院就係的士,落左車就番到 ...
喲!我們倒未想過BB 車也會顛簸這點。謝謝你。
我們再仔細想想。

侯爵府

畀面勳章

我手抱上的士

大宅

引用:我手抱上的士 +

原帖由 o_____o 於 14-04-25 發表
我手抱上的士
我都係自己手抱上的士,之後返醫院覆診都係自己手抱,初生bb咁輕唔會有問題

大宅

你可以叫奶奶手抱呀! 因為我自己出院冇乜力,所以俾奶奶抱,之後去健康院用初生用咩帶/手推車,驚“鄧”既話加張厚墊係底

別墅

兩個人接你出院,一個抱bb,一個拿你d行李,你係唔會有力拿任何嘢

別墅

謝謝你們的意見。
我沒有奶奶,幾年前離世了。出院時,媽媽不在香港。

首頁

尾頁

跳至